reklama 11A

Na slovíčko s mistrem ČR 2018 Terezou Czyžovou

ikonka

Všechny plány se jí v loňské sezoně splnily a nyní by ráda jela na mistrovství světa do Ermela. O kom že je řeč? No o obhájkyni zlaté medaile na mistrovství České republiky a také účastnici Světových jezdeckých her v USA ve skupině, Tereze Czyžové…
06.01.2019 17:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Jak vzpomínáte na uplynulou sezonu?

Na uplynulou sezonu vzpomínám jedině v dobrém. Sezona byla nabitá, přinesla mi mnoho nových zkušeností. Kromě jiných závodů jsem se poprvé zúčastnila mistrovství Evropy juniorů v jednotlivcích a Světových jezdeckých her ve skupině s Albertovcem.

 

Je pro vás zisk mistrovského titulu tím největším úspěchem, nebo ho ještě něco překonalo?

Zisk mistrovského titulu je pro mě velkým úspěchem a moc si toho cením. Velmi si však také vážím sedmého místa na Světových jezdeckých hrách v USA a postupu do finále na mistrovství Evropy juniorů v Maďarském Kapošváru.

 

Pokud pomineme ty největší sportovní úspěchy, byla uplynulá sezona v něčem výjimečná/jiná, než ty předešlé?

V uplynulé sezoně jsem závodila s novým tématem mé volné sestavy. Nově jsem také dostala možnost stát se členem albertovského týmu a zúčastnit se s nimi Světových jezdeckých her v USA. Tímto bych chtěla poděkovat členům této skupiny, koni Patriotovi a trenérce Andrei Videnkové za vlídné přijetí do týmu, vstřícnost a možnost získat mnoho nových zkušeností.

 

S jakými plány jste šla do sezony 2018? Předčila vaše cíle a očekávání?

Mezi mé plány do sezony 2018 patřilo zajet každý závod co nejlépe, zúčastnit se Světových jezdeckých her, mistrovství Evropy a obhájit titul mistryně České republiky. Tyto všechny plány se mi podařilo naplnit a výsledky předčily mé očekávání.

 

Jak hodně se plány během sezony měnily a proč?

Plány jsme naštěstí nemuseli měnit hlavně díky tomu, že jsem se během sezony nezranila a ani jsem neměla žádné vážnější zdravotní problémy.

 

Jak vzpomínáte na samotné mistrovství České republiky?

První den panovala v družstvu smutná nálada, protože se nám příliš nedařilo. Avšak druhý den se vše obrátilo. Holkám z naší skupiny se podařilo čistě zajet volnou sestavu a skončily na krásném druhém místě. Mně se podařilo obhájit titul.

 

Co pro vás bylo při mistrovské soutěži nejtěžší?

Nejtěžší pro mě bylo vyrovnat se s trémou a soustředit se na sestavu.

 

Koho jste vnímala jako největšího soupeře?

Všichni byli na sezonu výborně připraveni a předvedli skvělé výkony. Avšak o druhé a třetí místo jsem soupeřila s Kateřinou Reslerovou a Vanessou Krištofovou. Holky jsou talentované a sestavy se jim moc povedly.

 

Jak hodnotíte průběh mistrovství České republiky? Jak dobře ho pořadatelé připravili?

Mistrovství se konalo v Albertovci, kde jsou pro voltiž dobré podmínky. Závody se mi moc líbily, pořadatelé zajistili bezproblémový průběh a mezi závodníky panovala skvělá atmosféra.

 

Prozraďte nám něco o vašem koni, s nímž jste vyhrála mistrovství České republiky.

Už několikátou sezónu jezdím na koni jménem Aladin. Je to hodný jedenáctiletý kůň, na kterého se dá spolehnout a mám ho moc ráda. Těší mě, že na něm mohu jezdit a určitě bych ho za jiného koně nevyměnila.

 

Co pro vás znamená zisk zlaté medaile na republikovém šampionátu?

Tentokrát byla obhajoba velmi obtížná z důvodu nezdarů na začátku. O to více si medaile vážím.

 

Jaké máte plány do sezony 2019? Jaký je váš hlavní cíl?

Letos budu závodit se skupinou z Frenštátu pod Radhoštěm. Plánujeme jet na mistrovství světa, které se koná v Ermelu, kde budu závodit jak se skupinou, tak i za jednotlivce. Také jsme s trenérkou Adélou Svobodovou připravily vylepšení volné sestavy.

 

Můžeme očekávat boj o obhajobu mistrovského titulu?

Obhajoba je vždy těžká, ale udělám vše proto, abych titul znovu obhájila i v této sezóně. 

 

S jakými koňmi se na vás můžeme v sezoně 2019 těšit? Lze očekávat nějaké změny na pozici stájové jedničky, příp. dalších členů vašeho koňského týmu?

Stejně jako v minulé sezóně budu závodit na Aladinovi. V dalším roce se chystáme představit s novým koněm Codexem. Ten by se měl soustředit na sestavy jednotlivců.

 

Jak u vás probíhá zimní příprava? Co během zimy s koňmi děláte?

Zimní tréninky spočívají v přípravě na nadcházející sezónu. Učíme se nové cviky, které bychom rádi zařadili do volné sestavy. Soustředíme se také na provedení povinné a volné sestavy.

 

Jaké přání byste chtěla, aby se během sezony 2019 splnilo?

Mým hlavním přáním je sezona bez zdravotních obtíží a bez zranění někoho v týmu i mě samotné. Zároveň si moc přejeme zúčastnit se mistrovství světa. 

 

Kdo vám při vašich jezdeckých aktivitách nejvíce pomáhá a komu byste chtěla touto cestou poděkovat?

Moc ráda bych poděkovala trenérce Adéle Svobodové a lonžérovi Ondrovi Svobodovi za celoroční podporu, pomoc a čas. Zároveň bych znovu ráda poděkovala Andrei Videnkové, trenérce Albertovce, kde jsem mohla letos trénovat. Velké díky patří i koni Aladinovi, který má na mých výsledcích velkou zásluhu. Nemohu zapomenout na rodiče a holky z týmu. Všichni mě celou sezónu podporovali, proto i jim velmi děkuji.

 

Foto: archiv Jezdci.cz + Petr Videnka




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE