reklama 11B

Na slovíčko s mistrem ČR 2018 Idou Vavříkovou

ikonka

V rámci naší rubriky „Na slovíčko s mistrem ČR…“ se nyní podíváme do drezury. Z letošní zlaté medaile se mezi seniory v malé rundě radovala Ida Vavříková. Přinášíme zajímavý rozhovor nejen o tomto závodě, ale o celé závodní sezoně…
24.12.2018 14:05  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Jak vzpomínáte na uplynulou sezonu?

Velmi pozitivně! Stálo za ní hodně práce, ale předčila očekávaní.

 

Je pro vás zisk mistrovského titulu tím největším úspěchem, nebo ho ještě něco překonalo?

Mistrovského titulu si velmi vážím, nicméně zahraniční výsledky a úspěchy jsou vzhledem k vyvinutější úrovni západoevropských zemí přece jen směrodatnější.

 

Pokud pomineme ty největší sportovní úspěchy, byla uplynulá sezona v něčem výjimečná/jiná, než ty předešlé?

Po dlouhé době jsem už nezávodila ve skokových soutěžích. :-) Byla výjimečná v tom, že se vše dařilo a byla časově a organizačně náročnější.

 

S jakými plány jste šla do sezony 2018? Předčila vaše cíle a očekávání?

Rozhodně předčila! S Fürst Romanticem byla úspěšná i předešlá sezona na stupni S a věřila jsem, že bychom na MČR mohli být v top 3, vítězství v Poháru bylo třešničkou na dortu a tečka za sezonou.

S Incredible Boyem byla od začátku sezony snaha o účast na MS cílem, ačkoliv jsem věděla, že to bude náročné vzhledem k jeho temperamentu a také ke skutečnosti, že s přípravou na závody na této úrovni začal až na jaře, jelikož přes zimu bylo hlavním cílem udržet se v sedle. :-) A tak alespoň splněná kvalifikace na MS nám udělala radost. A co se týče výsledku v Pavo Cupu - o tom výsledku se mi ani nesnilo, už jen kvalifikace do semifinále se třemi koňmi byla splněný sen a 12. místo s Jupiterem ve finále bylo zcela nad rámec očekávání.

 

Jak hodně se plány během sezony měnily a proč?

Původně jsem kvůli stejnému termínu semifinále Pavo Cupu a MČR na MČR ani jet nechtěla, ale můj manžel mne o účasti přesvědčil – a teď jsem za to ráda. :-) Jinak zásadní změny nenastaly.

 

Jak vzpomínáte na samotné mistrovství České republiky?

Mám velmi hektické vzpomínky – jak jsem zmínila, konalo se semifinále a finále Pavo Cupu ve stejném termínu jako MČR. Takže organizačně to bylo velmi náročné, museli jsme s manželem létat z Eindhovenu do Prahy a zpět, aby se to vše zvládlo. V sobotu jsme museli dokonce vyjet s koňmi z NL v noci, abychom ráno byli v ČR, ačkoli jsme plánovali letět v neděli ráno, neboť jsem měla s Romanticem na MČR startovat ve třetím kole už v 10 hodin... a opět díky manželovi a ošetřovatelce Adéle to nakonec vše dobře dopadlo. :-) Atmosféru jsem si sice moc neužila, ale ten adrenalin stál za to.

 

Co pro vás bylo při mistrovské soutěži nejtěžší?

Asi kür, který jsem s Romanticem neměla moc nacvičený a některé pasáže jsem jela takzvaně "na slepičku" :-) Taky to horké počasí, které mu příliš nevyhovuje.

 

Koho jste vnímala jako největšího soupeře?

Myslela jsem, že o titul budu bojovat s Evou Jančaříkovou, s Kandrem měli v úloze velmi pěkné pasáže, ale zřejmě měli v úloze více chybek. Kamilu, která nakonec byla druhá, ani Michala, který byl třetí, jsem s jejich koňmi pořádně neviděla ani před MČR ani během, tak jsem se prostě soustředila na co nejlepší výkon bez ohledu na konkurenci.

 

Jak hodnotíte průběh mistrovství České republiky? Jak dobře ho pořadatelé připravili?

Jak jsem zmínila, průběh jsem příliš neregistrovala, ale do Královic jezdím závodit velmi ráda – příjemný personál, kvalitní povrch i boxy – co víc chtít. Pořadatelsky určitě dobře zvládnuté, možná mohlo být vyhlašování výsledků trochu "živější", tím pádem by byla i atmosféra trochu nabitější. :-)

 

Prozraďte nám něco o vaše koni, s nímž jste vyhrála mistrovství České republiky.

Fürst Romantico je 8letý oldenburský hřebec. Na závodech je při startu trochu uzavřený, drží se zpátky, nemá v sobě přirozenou chuť se předvádět – navzdory své velikosti se trochu boji. Když ví, že musí, udělá vše, oč je požádán. A v boxe je neskutečný mazel. Ačkoliv se to možná na pohled nezdá, je to kůň, na kterého se musím při jezdění 100 % koncentrovat, nedá nic zadarmo. :-)

Rozhodně se ale od něj nikdy nemusím bát nějaké záludnosti! Startoval na této úrovni prvním rokem a myslím, že podával pěkné stabilní výsledky. Od podzimu se chystá na postup do střední rundy a tváří se, že by to mohlo jít!

 

Co pro vás znamená zisk zlaté medaile na republikovém šampionátu?

Odměna za tvrdou dřinu.

 

Jaké máte plány do sezony 2019? Jaký je váš hlavní cíl?

Mám na sezonu hodně mladých koní, ale neustále se vyvíjí, takže na pevné plány je brzo. Styčnými body bude MS v Ermelu, Pavo Cup a MČR a samozřejmě starty zejména na mezinárodních závodech.

 

Můžeme očekávat boj o obhajobu mistrovského titulu?

Bude to boj, ale dle plánu by to mělo být ve střední rundě na úrovni TT.

 

S jakými koňmi se na vás můžeme v sezoně 2019 těšit? Lze očekávat nějaké změny na pozici stájové jedničky, příp. dalších členů vašeho koňského týmu?

Pro mě jsou všichni jedničky! Do týmu přibyla 4letá klisna Negro x Gribaldi, ale jelikož měla naplánovanou spíše dráhu chovné klisny, je s výcvikem spíše na úrovni 3letých. A poslední posilou je 3letý valach Fairytale x Voice. Tak uvidíme, jak se vše bude vyvíjet!

 

Jak u vás probíhá zimní příprava? Co během zimy s koňmi děláte?

Tím, že přes zimu na závody moc nejezdím, mají koně pravidelnější režim, a proto se jim snažím pro zpestření zařadit do tréninku 1x týdně kavalety, v létě s nimi chodím víc do terénu, což v zimě (jelikož u nás nikdy není moc sněhu) není z důvodu zmrzlého povrchu příliš bezpečné.

 

Plánujete účast na domácích či zahraničních halových závodech?

Neplánuji, myslím, že koně nemusí být na závodech tak často, nebaví je to a ztratí jiskru.

 

Jaké přání byste chtěla, aby se během sezony 2019 splnilo?

Aby byli všichni koně a rodinní příslušnici zdraví, bez toho nevýjde nic. A vyřčená přání se nesplní!

 

Kdo vám při vašich jezdeckých aktivitách nejvíce pomáhá a komu byste chtěla touto cestou poděkovat?

Nejvíc angažovanosti bylo potřeba na MČR – neteř Eva s rodiči, sestra Ema, fandící rodiče, ale úplně největší dík patří mému manželovi, který mi pomáhá plnit sny a cíle, za kterými jdu už od dětství – a ještě to vypadá, že ho ty koně fakt baví! :-)

 

Foto: archiv jezdkyně




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE