reklama 11D

Na slovíčko s mistrem ČR 2018 Eliškou Orctovou

ikonka

I na sklonku sezony 2018 jsme si pro vás připravili již tradiční sérii rozhovorů s letošními zlatými medailisty z mistrovství České republiky. Rubriku „Na slovíčko s mistrem ČR 2018…“ letos otevíráme s obhájkyní zlata, Eliškou Orctovou…
17.12.2018 10:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Eliška Orctová závodí ve všestrannost a několik let patří mezi nejlepší jezdce své kategorie. V roce 2018 zvítězila mezi mladými jezdci v sedle Westwinds Diega.

 

Jak vzpomínáte na uplynulou sezonu?

Na sezónu vzpomínám jako na velmi úspěšnou, ale také náročnou, byla plná úspěchů, které nám dodávaly spousty energie do další práce, ale také jsme zažily neúspěchy, které nás zase motivovaly se v něčem zlepšit, a tím jsem získala i nové cenné zkušenosti, které je stále potřeba získávat.

 

Je pro vás zisk mistrovského titulu tím největším úspěchem, nebo ho ještě něco překonalo?

Zisk zlaté medaile na MČR je jedinečný a pro mě tak i velmi cenný, určitě ho tak řadím ke svým největším úspěchům.

 

Pokud pomineme ty největší sportovní úspěchy, byla uplynulá sezona v něčem výjimečná/jiná, než ty předešlé?

Každá sezóna je svým způsobem v něčem jiná a pro mě výjimečná už jen tím, že mám tu skvělou možnost závodit a mít okolo sebe tak skvělý team lidí, který mám J

 

S jakými plány jste šla do sezony 2018? Předčila vaše cíle a očekávání?

Plánů bylo opět hodně. Naším vrcholem mimo MČR bylo ME mladých jezdců ve francouzském Fontainebleau s mým dlouholetým parťákem Bonusem. ME jsme se zúčastnili, ale bohužel závod se nám nepodařilo dokončit, což mě velice mrzelo. I tak nelituji účasti na tomto šampionátu, dodalo nám to velký rozhled a zkušenost.

Dalším cílem bylo se kvalifikovat na MČR mladých jezdců a družstev a na finále Zlaté podkovy se všemi třemi koňmi, které jsem měla tuto sezónu k dispozici. Tyto dva cíle se podařily i s výbornými výsledky na samostatných závodech.

Nad očekávání dobře dopadli i poslední dvoje mezinárodní závody s Bonusem na úrovni 2*, kdy se nám podařilo dvakrát získat 3. místo.

 

Jak hodně se plány během sezony měnily a proč?

Plány se výrazně neměnily, samozřejmě jsme občas nějakou úpravu museli udělat, ale všechny cíle se nám podařilo splnit.

 

Jak vzpomínáte na samotné mistrovství České republiky?

Již třetím rokem jsme bojovali o tituly na Pardubickém závodišti. Pardubice mám ráda, jsou zde výborné podmínky pro soutěž i komfortní povrch terénu pro naše koně. Bohužel každým rokem čím dál více postrádám mistrovskou atmosféru, která by na takových závodech neměla chybět, to mi přijde jako velká škoda, protože by to pro všechny účastníky i diváky mohl být mnohem větší zážitek a zanechalo by to ještě krásnější vzpomínky.

 

Co pro vás bylo při mistrovské soutěži nejtěžší?

Startovala jsem s velice zkušeným valachem Westwinds Diegem, který je opravdu výborným závodním parťákem. Pouze v drezúrní úloze je občas složitější ho udržet v naprostém klidu a uvolnění, ale na mistrovství prokázal jen své nejlepší kvality a i tuto, pro nás náročnější disciplínu, zašel výborně.

V crosse je neuvěřitelný, celý cross si hledá skoky, tam už mu je lepší do toho spíše nemluvit J A při závěrečném parkuru už jen udržet nervy a on sám nás k zisku dalšího titulu donesl.

 

Koho jste vnímala jako největšího soupeře?

I když nás na startovní listině nestálo mnoho, tak si myslím, že startovní pole bylo celkově kvalitně obsazené.

 

Jak hodnotíte průběh mistrovství České republiky? Jak dobře ho pořadatelé připravili?

Celkový průběh byl bezproblémový, nezaznamenala jsem žádné organizační chyby.  Jak jsem již zmínila, pouze jsem postrádala větší atmosféru těchto závodů.

 

Prozraďte nám něco o vaše koni, s nímž jste vyhrála mistrovství České republiky.

Westwinds Diego je 17letý valach irského plnokrevníka, dříve známý v sedle s Jaroslavem Hatlou, se kterým závodil úspěšně na úrovni 3*. Již třetím rokem je mým parťákem a velkým učitelem. Dída, jak ho doma přezdíváme, je neuvěřitelná osobnost, je to kůň s velkým srdcem, který chce pro toho nahoře vždy udělat maximum.  Jsem velmi ráda, že se naše cesty s tímto koněm spojily, i když jsme toho tolik spolu nestihli, každý závod a hlavně crossová část s ním byla pro mě velkým zážitkem. Letošní sezóna byla jeho poslední v kariéře a teď už si bude užívat zaslouženého důchodu.

 

Co pro vás znamená zisk zlaté medaile na republikovém šampionátu?

Zisk zlaté medaile je pro mě velmi cenný, je to odměna za veškerou dřinu, kterou do tohoto sportu vkládáme.

 

Jaké máte plány do sezony 2019? Jaký je váš hlavní cíl?

Pokud půjde vše, jak má, tak bychom se rádi pokusili opět o kvalifikaci na MČR a na finále ZP. Hlavním cílem bude si sezónu užívat a pokusit se o co nejlepší výsledky a třeba i o posun do dalšího stupně soutěže :)

 

Můžeme očekávat boj o obhajobu mistrovského titulu?

V příští sezóně se již budu snažit o získání titulu v kategorii seniorů, což už bude opět mnohem těžší, i tak do toho určitě dáme co nejvíc aby se podařilo získat co nejlepší umístění.

 

S jakými koňmi se na vás můžeme v sezoně 2019 těšit? Lze očekávat nějaké změny na pozici stájové jedničky, příp. dalších členů vašeho koňského týmu?

Na pozici mé stájové jedničky, kterou je valach Bonus se s největší pravděpodobností nic měnit nebude. Jak jsem již zmínila, valach Westwinds Diego odchází do zaslouženého důchodu. Máme mladé koně, kteří se pomalu připravují na svoji sportovní kariéru, jednou z nich je talentovaná čtyřletá trakénská klisna, která určitě bude mým novým parťákem na závodech,

 

Jak u vás probíhá zimní příprava? Co během zimy s koňmi děláte?

Do nového roku mají volnější režim. Neprobíhají skokové tréninky, u těch starších ani práce na jízdárně, převažují pouze lehké vycházky do terénu, aby si opravdu vyčistili hlavu. S mladšími se snažíme pracovat podle možností, bohužel nemáme krytou halu, tak jsem ovlivňováni nepřízní počasí. Od ledna již začínáme s přípravou na závody, takže využíváme haly, které jsou naší stáji blízko.

 

Plánujete účast na domácích či zahraničních halových závodech?

Spíše ne, možná na jaře se zúčastníme parkurových halových závodů, ale určitě pouze na domácí půdě.

 

Jaké přání byste chtěl/a, aby se během sezony 2019 splnilo?

Velkým přáním je hlavně to, aby všechny naše koně byli zdraví. Ne-menším přáním by bylo posunout se s Bonusem na úroveň 3* J

 

Kdo vám při vašich jezdeckých aktivitách nejvíce pomáhá a komu byste chtěl(a) touto cestou poděkovat?

Obrovské poděkování patří celému našemu teamu, který mi neskutečně pomáhá při této náročné cestě za mými sny. A tím je celá moje rodina, rodiče, kteří mě velice podporují, jmenovitě moje mamka Šárka, která je neuvěřitelnou oporou a bez které bych nikdy nemohla dělat, co dělám.

Dále mému trenérovi Jaroslavu Hatlovi za všechny rady, trpělivost a spolupráci a za zapůjčení jeho klisny Tess, kterou jsem měla celou sezónu k dispozici a která mě donesla k výborným výsledkům.

Všichni si zaslouží obrovské poděkování, protože bez nich bych nikdy nemohla dělat věc, která mě baví a naplňuje.

A samozřejmě všem naším čtyřnohým parťákům :)

V neposlední řadě bych chtěla poděkovat firmě Red Mills za sponzoring v podobě dodávky krmení, je pro nás ctí, že za námi stojí právě tak úspěšná společnost.

 

Foto: archiv jezdkyně




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE