Na hradě Křivoklát otevřeli dostihovou síň. Legendy věnovaly dresy

ikonka

Co mají společného hrad Křivoklát a Velká pardubická? Obojí je spojeno s rodem Fürstenbergů. Někdejší správce křivoklátského panství Emil Egon Fürstenberg byl jedním ze zakladatelů slavného dostihu. Podrobnosti se nově dozví i návštěvníci hradu.
11.06.2021 10:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Na hradě Křivoklát byla slavnostně otevřena nová expozice "Emil Egon Fürstenberg a Velká pardubická", jejímž prostřednictvím si jedna z nejnavštěvovanějších památek ve Středočeském kraji připomíná někdejšího správce křivoklátského panství a jeho vztah k slavnému dostihu.

Čtvrteční vernisáže se zúčastnili vítězové Velké pardubické Josef Váňa, Jan Faltejsek a Václav Chaloupka, mezi hosty byli i prezident Jockey Clubu ČR Josef Bečvář nebo ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Jiří Machek.

"Expozice není rozsahem velká, ale věříme, že má na Křivoklátě své místo a že naše návštěvníky zaujme," řekl kastelán Petr Slabý, který je sám trenérem a majitelem dostihových koní.

 

Čtěte také: Přijde dohláška ze zahraničí? Situace před Českým derby je zamotaná

 

Princ Emil Egon Fürstenberg (1825 – 1899) se stal po smrti svého bratra Maxe Egona I. správcem panství a opatrovníkem nezletilého synovce Maxmiliána Egona II. Zároveň patřil ke klíčovým osobnostem parforsních honů a začátků překážkových dostihů v českých zemích. Šest let byl masterem pardubické Parforsní honební společnosti a v roce 1874  se spolu s Oktaviánem Kinským a Maxem Ugartem podílel na založení Velké pardubické. V Lánech také choval špičkové honební koně.

Měl velkou zásluhu na obrovském rozmachu pardubických i na tom, že se jich opakovaně a nadšeně zúčastňovali císařovna Alžběta a císař František Josef I. Fürstenbergovo slovo mělo velkou váhu a když se na konci roku 1877 rozhodl předat funkci mastera hraběti Larischovi, vyvolalo to všeobecný smutek.

První ročník Velké pardubické se běžel ve čtvrtek 5. listopadu 1874. Po dramatickém průběhu zvítězil lehce o 2 délky šestiletý hřebec Fantome ze stáje německého barona von Cramma s anglickým žokejem Georgem Sayersem. Na čtvrtém místě skončil ryzák Cossack v majetku Egona Emila Fürstenberga, v rodinném majetku se nacházela i druhá Fantasca. Do cíle se dostalo 6 ze 14 koní.

Dávné fotografie i Faltejskovy rajtky

Nová expozice obsahuje řadu zajímavých obrazů, grafik a sbírkových předmětů. Kromě portrétů Emila Egona Fürstenberga a Oktaviána Kinského si návštěvníci můžou prohlédnout unikátní fotografie z parforsních honů či reprodukce slavných grafik prvních ročníků Velké pardubické z majetku rodu Šternberků. Součástí expozice jsou i různé typy sedel včetně honebního, dostihového či dámského.

Atraktivní kolekci dresů tvoří nejen replika barev prvního vítěze Velké pardubické George Sayerse, ale i autentické dresy současných hvězd a legend českého turfu. Josef Váňa věnoval dres, v němž vítězil s Tiumenem, Jan Faltejsek přispěl svými rajtkami a originálním dresem z let společných úspěchů s trojnásobnou vítězkou Velké Orphee des Blins. Čtvrtý vystavovaný dres poskytl Václav Chaloupka.

"Tato trojice skvělých žokejů získala ve Velké pardubické dohromady sedmnáct vítězství. Když uvážíme, že Václav Chaloupka a Korok vyhráli poprvé v roce 1969, tak prakticky ve třetině ročníků Velké od té doby zvítězili jen Váňa, Faltejsek a Chaloupka," připomněl kastelán Petr Slabý na vernisáži.

Foto: Petr Slabý, hrad Křivoklát