Murzabajev se dočkal v derby, Verner a Myšková slavili ve Varšavě

ikonka

Tři různá derby se v neděli běžela v okolních zemích. Hamburk viděl další milník Bauyržana Murzabajeva, ale i krásná vítězství Ideal Approacha a Vivienne Wells. Prestižní "arabský" triumf ve Varšavě slaví žokej Jan Verner a trenérka Štěpánka Myšková.
03.07.2022 22:18  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Trojnásobný německý a český šampion Bauyržan Murzabajev v neděli dosáhl v Hamburku na své první vítězství v dostihu grupy 1. Podařilo se mu přímo v 153. Deutsches Derby (2400 m, 650 000 eur), v němž dovedl k triumfu spolufavorita Sammarca ze stáje Gestüt Park Wiedingen.

Vítěz přípravného Union-Rennen se ve strhujícím závěru dostal o krátkou hlavu před mocně útočícího outsidera Schwarzer Petera s dvojnásobným účastníkem Evropského poháru žokejů Andreasem Helfenbeinem. O další krátkou hlavu zpět skončil třetí favorizovaný So Moonstruck v sedle s Frankiem Dettorim.

"Bauyržan to odjezdil přesně tak, jak jsme chtěli. Sammarco je malý kůň, ale obrovský bojovník," řekl po doběhu trenér Peter Schiergen, pro něhož to bylo šesté vítězství v německém derby.

 

Čtěte také: Sólo pro Mo My Dream v Karlových Varech, českému chovu vládli tříletí

 

Vrchol sezony měl nevídanou předehru. Start se zpozdil téměř o půl hodiny, když pořadatelé po slavnostní přehlídce zjistili, že se dvacet boxů nevejde na připravenou šířku dráhy a museli narychlo upravovat plastovou bariéru. Koně a jezdci v té době už čekali před startovacími boxy.

V samotném dostihu vedl Murzabajev svého hřebce blízko špice na průběžné třetí čtvrté pozici a v cílové rovině skvěle akceleroval ve vnitřní stopě. Kazašský rodák ve vypjatém finiši udržel vítězství, ale také dal sedm místo povolených pěti pobídek bičíkem, inkasoval odnětí licence na 17 dní a stejně jako druhý v cíli Helfenbein přišel o polovinu svého výdělku.

Ideal Approach a Vivienne Wells udělali radost

V rámcovém programu derby-dne o sobě daly výrazně vědět i české stáje. Desetiletý Ideal Approach ze stáje Lokotrans po roce zopakoval svůj úspěch v “superhandicapu” a po boji o krk získal jedničkový Preis vom Derbysieger Sisfahan (1800 m, 15 000 eur). Svěřenec trenéra Luboše Urbánka odskakoval jako sázková druhá šance s kurzem 53:10 a ve finiši po bojovném výkonu porazil o krk valacha Lightning Jocka.

"On prostě ví, o co jde. Dokonce jsme dnes měli smůlu, že jsme se trochu opozdili v boxech a přesto ho to nezastavilo," řekla vítězná Sibylle Vogt serveru Galopponline.de.

Úspěšný návrat zažila v neděli také Vivienne Wells ze stáje Utrin. Pětiletá hnědka z tréninku Bohumila Nedorostka triumfovala jistě o 1 1/4 délky ve dvojkovém handicapu Preis der TCO Transcargo (3200 m, 12 000 eur).

Předloňská vítězka St. Legeru absolvovala pod Jozefem Bojkem aktivní dostih na předních pozicích a ušetřila si dostatek sil pro závěrečné stovky metrů. Přestože se v polovině cílové roviny krátce zdálo, že zvenčí útočící klisna Dynamite Star už nebude k poražení, Vivienne Wells zmobilizovala rezervy a nápor soupeřky odrazila.

Na vítězství vlastní odchovankyně rodiny Touškových se vyplácel kurz 228:10. Hnědka v předchozích dvou letošních startech doběhla druhá a osmá ve trojkovýh dostizích v Kolíně nad Rýnem.

Výrazný úspěch zaznamenal v Hamburku i slovenský žokej Michal Abík. Na tříleté Arině z tréninku Rolanda Dzubasze ovládl grupu 3 Sparkasse Holstein Cup (1600 m, 55 000 eur).

Myšková sedlala vítěze arabského derby

Kromě německého derby se v neděli běžely dostihy o modrou stuhu i ve Varšavě a Budapešti. V polském Westminster Derby se o hlavu prosadil favorizovaný Jolly Jumper pod polským šampionem Szczepanem Mazurem, ale musel se až do cíle bránit skvěle jdoucí Lady Iwone v sedle s Johnem Eganem. Třetí finišoval Kaneshya s Martinem Srncem.

Neméně sledované však bylo i derby arabských plnokrevníků UAE Prezident Cup Central European Arabian Derby (2000 m, 198 873 zl.), které skončilo českým úspěchem. Nejrychlejší byl totiž čtyřletý Zenhaf, odježděný Janem Vernerem a připravovaný Štěpánkou Myškovou.

Letos ve Sluziewci již jednou vítězný tmavý hnědák strávil dostih na druhé pozici asi dvě délky za vedoucím koněm, na distanci akceleroval a zvítězil lehce o 2 délky.

"Měl jsem ideální dostih. Koník se nádherně vodí, je připravený jako normální anglický plnokrevník. Nádherně cválá, funguje na slovo. Neměl jsem si na co stěžovat," konstatoval Verner ve vysílání Sluzewiec TV.

Ve stejných barvách stáje Wow! Sp zoo startující valach Ophelia’s Aidan, kterého trénuje Václav Luka mladší, se v silně obsazeném Memorialu Fryderyka Jurjewicza (1600 m, 64 750 zl.) nedostal přes šesté místo s odstupem sedmi délek za vítězným Timemasterem s Martinem Srncem.

V 100. Magyar Derby v budapešťském Kincsem Parku se vrátil na výsluní vítěz bratislavské Ceny trojročných koní President v sedle se svým trenérem Stanislavem Georgievem, pro něhož to bylo nejcennější ze čtyř nedělních vítězství. Hřebec v závěru odolal útoku svého tréninkového kolegy Maxima vedeného Tomášem Lukáškem, třetí místo uhájil dlouho vedoucí Spartan Devil pod Jiřím Palíkem.

Martin Laube se v rámcovém programu sešel s tříletým rychlíkem Mágnás Miskou a jistě spolu ovládli Flandorffer Tamás Emlékverseny na 1200 metrů. V amatérském dostihu Fegentri triumfovala Tereza Grbavčicová na klisně Brownie před Hanou Juránkovou.

Jezdecký klub Cholupice veze umístění z Francie

Tři koně v českém tréninku se v neděli představili na francouzských provinčních drahách a všichni si odvezli dotovaná umístění.

Šestiletý Gap Pierji ze stáje Scuderia Aichner SRL doběhl pod Janem Kratochvílem druhý v cross country classe 3 Prix Jean-Pierre Gaspard (5200 m, 18 000 eur) ve Vitellu, svěřenec Josefa Váni mladšího ovšem ztrácel na vítěze 15 délek.

Ve Vitteaux startovala dvojice koní stáje Jezdecký klub Cholupice, na které trenér Tomáš Duchoň angažoval jezdkyni Lauru Grosso. Oba změřili síly se soupeři ve vytrvaleckých handicapech classe 4. Fulmine Luna finišoval třetí v Prix Hippodrome En Fete (2600 m, 7500 eur), Tom Jovi přidal páté místo v Prix Societe Seb (2600 m, 7500 eur).

Foto: Frank Sorge / Galoppfoto.de, poskytl Deutscher Galopp