reklama 11D

Murzabajev: Je to nejlehčí sezona mé kariéry. Ve Francii mě už berou

ikonka

I letos rozhodl Bauyržan Murzabajev o titulu šampiona německých žokejů předčasně, žebříčku rovinových jezdců vévodí už potřetí. Na postu jedničky u trenéra Petera Schiergena je spokojen a začíná se zabydlovat i ve francouzských dostizích.
27.10.2021 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Byl to okamžik, který na nedělním mítinku v Hannoveru vyděsil snad každého diváka. Šampion Bauyržan Murzabajev spadl v trojkovém handicapu z tříletého valacha Healeyho a ošklivě se potloukl. Nakonec se brzy ukázalo, že nejlepší v Německu působící žokej současnosti vyvázl bez vážnějšího zranění.

"Chtěl jsem chytit stopu u vnější bariéry, jenže v Hannoveru jsou na začátku cílové roviny stáje a kůň tam chtěl asi vyběhnout. Vystoupil jsem a skončil pod nohama dalších koní. Některý z nich na mě šlápnul. Naštěstí nemám nic zlomeného, jen mě bolí kdysi zlomený loket a pochroumal jsem si nohu, tak trochu kulhám. V sobotu bych měl ale normálně zase jezdit dostihy," řekl Murzabajev v Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Kazašský rodák a někdejší trojnásobný český šampion nezadržitelně míří za svým třetím německým titulem za sebou. Aktuálně má na kontě 98 vítězství ze 499 startů, což znamená úspěšnost 19,6 procenta a náskok 41 bodů na druhého v pořadí Andrasche Starkeho.

 

Čtěte také: Zahraničí bylo velká škola, říká Musialová. Teď se vrací do Německa

 

Loni Murzabajev zvítězil se 119 vítězstvími a předloni nasbíral 111 triumfů. Rok 2021 je však pro něj významný minimálně v jednom ohledu - od února je stájovou jedničkou trenéra Petera Schiergena a ostře sledovaný přestup od Andrease Wöhlera z minulé zimy se mu tak více než vyplatil.

"Na obou stranách panuje velká spokojenost, trenér mi občas už ani nedává ordre. Je to asi nejjednodušší sezona mé kariéry, neměl jsem za celý rok žádný stres ani problémy," konstatoval Murzabajev v podcastu na EquiRadio.cz, v němž podrobně zhodnotil svou letošní sezonu a nastínil další cíle.

"Velká stáj vždycky znamená velké cíle a zodpovědnost. Většina našich majitelů jsou zároveň chovatelé, kteří mají ambice uspět ve velkých dostizích v Německu i zahraničí, vyhrávat blacktype dostihy a podobně. Stále čekám na vítězství v grupě 1, ale jinak se mi dařilo. jsem několik velkých dostihů, třeba grupu 2 s Nerium. A ukázal jsem se i ve Francii," shrnul Murzabajev.

Právě na francouzských drahách zažívá německý šampion průlomový rok. Podle vlastních slov mu chvíli trvalo, než nasbíral potřebné zkušenosti a zvykl si na tamní styl ježdění dostihů.

"Ve Francii jsou sice velká pole, ale jejich dostihy jsou oproti Německu klidnější. Když si jezdec udělá na začátku dobrou pozici, podrží si ji až do konce. V Německu se to střídá a často se v dostihu ztratíte. Z tohoto pohledu je to ve Francii jednodušší a už jsem si ten jejich styl osvojil," poznamenal Murzabajev.

Foto: Ivan Krejza




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE