reklama 11C

MS 2019: Lanaken je extrémně těžkou prověrkou parkurového chovu

ikonka

Lanaken je už dlouhou řadu let dějištěm mistrovství světa mladých koní v parkurovém skákání. Letošní šampionát se tam odehraje ve dnech 19. - 22. září. Dá se očekávat účast českých dvojic, které tam závodí pravidelně. Více se dočtete v článku.
26.05.2019 07:10  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
Vítězem kategorie pětiletých se stal irský hřebec Uppercoat Capuccino v sedle s Richardem Howleym. Foto: FEI / Jeroen Willems
 
Mistrovství světa v Lanakenu je každoroční prověrkou mladých parkurových koní. Parkury tam bývají extrémně obtížné a podle výsledků se často dá odhadovat, komu rostou ve stáji naděje pro nejvyšší světové soutěže. Čeští jezdci se šampionátu účastní pravidelně a česká účast se dá očekávat i letos. Vypsané jsou vždy soutěže pro pěti, šesti a sedmileté koně. 
Termín mistrovství je stanoven na 19. - 22. září. Areál, který náleží ke známému hřebčínu Zangersheide, leží na hranicích s Nizozemím jen pár kilometrů od Maastrichtu.
 
Pětidenní mítink, během něhož se skáče i atraktivní soutěž Sires Of The World určená špičkovým plemeníkům aktivním v nejvyšším sportu, vrcholí vždy v neděli finálovými parkury pro všechny tři věkové kategorie.
 
V roce 2018 ovládli finále pro pětileté na překážkách do 130 centimetrů koně irského chovu. Na stupních vítězů stanuli jezdci v sedle tří koní zapsaných v plemenné knize ISH. Vítězem se stal hřebec Uppercourt Capuccino, druhé místo bral valach CSF Sir George a třetí skončil hřebec HHS Vancouver.
 
Mezi šestiletými, na které čekaly překážky do 135 centimetrů, vyhrála klisna belgického teplokrevníka Mystic van´t Hoogeinde. Druhé místo obsadila brandenburská klisna Chilli a třetí příčka bral valach opět belgické plemenné knihy BWP Mano Negra vd Bucxtale. 
 
Sedmiletí skákali ve finále parkur o výšce do 145 centimetrů a vítězem se stal oldenburský hřebec Solid Gold, druhý skončil holandský teplokrevník Grandorado TN a třetí místo obsadila klisna původem z Lucemburska Sea Coast Crystal de L´eau.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE