reklama 11D

Winx, nebo Cracksman? Toto jsou nejlepší dostihoví koně světa 2018

ikonka

V Londýně byl zveřejněno pořadí nejlepších dostihových koní světa podle Longines World's Best Racehorse Rankings. O nejvyšší příčku se dělí miláček Austrálie Winx s britským Cracksmanem.
23.01.2019 17:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Očekávalo se těsné, možná i trochu kontroverzní rozhodnutí. Nakonec ale při středečním vyhlašování Longines World’s Best Racehorses v Londýně došlo k "mrtvému doběhu". Na pozici nejlepšího dostihového koně světa roku 2018 stanuli společně britský Cracksman a australská žijící legenda Winx. Jedná se o první podobnou "remízu" od roku 2013, kdy se o prvenství dělily klisny Black Caviar a Tréve.
 
Obě hvězdy, které se z geografických i distančních důvodů nikdy nepotkaly, obdržely od mezinárodního panelu handicaperů známku 130. Kdyby se ovšem hodnocení ze žebříčku promítlo do imaginárního dostihu, v praxi by těsně zvítězila Winx, neboť by proti britskému hřebci mohla uplatnit váhovou úlevu pro klisny.
 
O dvě libry méně získal třetí Accelerate, který v sobotu zakončí kariéru v Pegasus World Cupu. Železná klisna Enable skončila v žebříčku stejně jako vítěz americké trojkoruny Justify na děleném osmém místě.
 
 
 
Vítězka 29 dostihů za sebou Winx, která na podzim jako první kůň australské historie počtvrté vyhrála Cox Plate, figuruje ve světovém žebříčku Longines od roku 2015 a v jeho čele stanula poprvé. Své nejvyšší hodnocení získala za dubnové vítězství v Queen Elizabeth Stakes. Na rozdíl od svého kolegy zůstává ještě na dráze, ale i její penzionování se pomalu blíží
 
"Je to kůň, jakého potkáte jednou za život. Ocenění na této úrovni je pro nás velká věc," řekl na ceremonii klisnin trenér Chris Waller.
 
Cracksman se vrátil na výsluní říjnovým vítězstvím v Quipco Champion Stakes v Ascotu, kde za ním na třetím místě finišoval v Česku trénovaný Subway Dancer.
 

Čtěte také: "Nejhorší selhání historie." Proč se britské dostihy děsí tvrdého brexitu

 
"Bylo velkým privilegiem moci jezdit tak skvělého koně jako Cracksman. Za mou 31 letou kariéru to byl možná kůň s největším cvalovým skokem. Dnešní poctu si opravdu zaslouží," poznamenal žokej Frankie Dettori.
 
V Londýně byl zveřejněn také žebříček nejhodnotnějších dostihů sezóny 2018. Na první příčce skončila potřetí za čtyři roky pařížská Cena vítězného oblouku. Nejvíce dostihů - plných 31 - má v tomto přehledu Austrálie.
 
 
Ilustrační foto: Australia Post
 
Chcete, aby vám neunikly žádné novinky o dostizích? Na tomto odkazu si můžete objednat zasílání nových článků e-mailem.



1. CRACKSMAN (Velká Británie), 130
 
1. WINX (Austrálie), 130
 
3. ACCELERATE (USA), 128
 
4. ROARING LION (Velká Británie), 127
 
4. BEAUTY GENERATION (Hongkong), 127
 
4. GUN RUNNER (USA), 127
 
7. POET’S WORD (Velká Británie), 126
 
8. CRYSTAL OCEAN (Velká Británie), 125
 
8. ENABLE (Velká Británie), 125
 
8. JUSTIFY (USA), 125

reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE