reklama 11A

Místo Finigy startovala Forea. Jockey Club řeší záměnu dvou klisen

ikonka

Omyl na pastvinách v Krabčicích stál u zrodu záměny klisen Finiga a Forea. Prohození identity odchovankyň stáje DAR vyšlo najevo v rámci rutinní kontroly mikročipů 6. října ve Velké Chuchli. Výsledkem jsou čtyři diskvalifikace.
11.11.2019 10:42  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B
České dostihy po letech zažily záměnu dostihových koní. Pořádková komise Jockey Clubu ČR minulý týden diskvalifikovala dvouletou hnědku Finigu ze čtyř dostihů dvouletých včetně Ceny zimní královny, neboť vyšlo najevo, že ve skutečnosti pod její identitou běžela stejně stará tmavá hnědka Forea. Obě klisny jsou vlastními odchovankyněmi stáje DAR.
 
Pořádková komise potrestala jejich trenéra Ludvíka Harise sankcí 20 000 Kč s tím, že se jednalo o nedbalost. Jockey Club ČR zveřejnil verdikt ve Věstníku českého turfu.
 
Klisna startující pod jménem v dubnu 2017 narozené Finigy (Mikhail Glinka - Finity Run) absolvovala čtyři starty. Debutovala pátým místem v rámcovém programu Českého derby, poté finišovala 31. srpna v Mostě druhá o 3/4 délky za pozdější jedničkovou vítězkou Franceskou Bellou a šestá v Ceně zimní královny na závodišti v Karlových Varech.
 
Před jejím druhým místem ve Velké Chuchli 6. října byl ale při rutinní kontrole mikročipu v paddocku zjištěn nesoulad kódu s číslem uvedeným v průkazu totožnosti. Následné šetření odhalilo, že místo Finigy všechny dostihy odběhla o dva měsíce starší Forea (Mikhail Glinka - Footsie).
 

Čtěte také: Suprtupl zaujal i v "dostihu na 1000 metrů". Den šampionů se povedl

 
"Z grafických popisů je zřejmé, že klisny nelze zaměnit (Finiga je hnědka bez odznaků, zatímco Forea je hnědka s odznaky) a to i bez vybavení zařízením na čtení mikročipů, aniž by se nejednalo o nedbalost odpovědné osoby, tj. trenéra, který při převzetí klisen do své péče nepřekontroloval grafický popis v průkazu, přičemž tato povinnost mu vyplývá z Řádu plemenné knihy oddíl D) Průkaz koně, bod 48," uvedla Pořádková komise.
 
"K pouhé záměně číselných kódů v době označování klisen coby hříbat mikročipem nemohlo dojít, neboť v takovém případě by Laboratoř imunogenetiky musela na základě vyhodnocení vzorku žíní (zasílaných do laboratoře s vylepeným kódem aplikovaného mikročipu a identifikační kartou hříběte, obsahující grafický popis) konstatovat, že u daných koní nesouhlasí uvedená paternita," dodala komise.
 
K omylu došlo už na pastvinách
 
Krabčická záměna má své kořeny zřejmě už před jejich příchodem do tréninku. Trenér Ludvík Haris vypověděl, že si klisny zafixoval obráceně už jako hříbata, neboť je vídal už v chovném centru stáje DAR a rozpoznával je podle toho, v blízkosti které matky je vídal.
 
"Vzhledem ke skutečnosti, že byl přesvědčen o tom, že je zná, při vlastním převzetí do tréninku před letošní sezónou neprovedl kontrolu podle průkazů a do připravených boxů je umístil obráceně. A od té chvíle s nimi nakládal obráceně, Foreu považoval za Finigu a obráceně. Na záměnu se bohužel nepřišlo ani ve chvíli, kdy se klisny podrobovaly zkouškám způsobilosti ke startům z boxů, ani během kontroly čipů, která měla být provedena před prvními třemi dostihy, které Forea absolvovala pod identitou Finigy," konstatovala Pořádková komise.
 
Forea běhající pod jménem Finega byla diskvalifikována ze všech čtyř dostihů podle ustanovení § 429 písmeno a) Dostihového řádu stanovícího, že orgány dostihového provozu jsou povinny diskvalifikovat koně v případech, kdy nebyl přihlášen a oznámen jako startující v souladu s ustanoveními DŘ.
 
Ludvík Haris uznal svou zodpovědnost za záměnu a případ byl uzavřen s tím, že se z trenérovy strany nejednalo o úmysl. Pořádková komise nyní bude řešit, proč nebyl případ odhalen dříve v rámci provádění kontroly identity startujících koní v paddocku.
 
Saint Amour, Heda i Perlička
 
Moderní historie českého turfu pamatuje záměnu dvou koní z roku 2008, kdy v dostihu na 2000 metrů v Karlových Varech startovala místo valacha Nazgůla dvouletá Perlička, která běžela již o dvě hodiny dříve.
 
Také zde byla příčinou nedbalost, kdy ošetřovatelka vyvedla ze stáje nesprávného koně patřícího jiné stáji. Záměnu kupodivu nepostřehl ani nikdo další z realizačního týmu a případ vyšel najevo až při odjezdu ze závodiště.
 

Re-live: Šampiony  jezdců jsou Adam Florian a Marcel Novák

 
Větší podobnost s krabčickým případem vykazují dvě starší záměny. Maďarský vítěz Modré stuhy českomoravské 1943 Saint Amour běhal ve dvou letech pod jménem Jindamir a přišlo se na to až těsně před příjezdem obou koní do Velké Chuchle. Ani tehdy dostihová autorita neprokázala žádný úmysl.
 
Identita obou koní byla prohozena už v rámci importu z Francie a majitel Hartmann Pauly nahlédl do jejich průkazů až těsně před chuchelským derby, neboť se chystal jednoho z hřebců prodat. Saint Amour i Pauly následně byli v Maďarsku distancováni a hřebcova kariéra pokračovala ve Vídni a Praze.
 
Ještě rozsáhlejší byla kauza dvou napajedelských klisen z roku 1948. Nejlepší rakouská klisna své doby Heda vyhrála v barvách české stáje Veruna vídeňské derby, Oaks a celou řadu dalších velkých dostihů. Až po jejím návratu do rodného hřebčína se ukázalo, že pod jejím jménem celou dobu běhala o rok starší Lyra.
 
K záměně podobně zbarvených hnědek došlo při vlakovém transportu z Velké Chuchle do Vídně. Podíl na zmatku mělo jak pozdější dodání průkazů a jejich ledabylé vyplnění, tak skutečnost, že český personál klisny neprovázel až na místo určení.
 
 
Foto: Pavla Pechmanová




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE