reklama 11C

Mezi domácí špičkou. Nechápala jsem, jak se nám dařilo, říká Ulčová

ikonka

Dvaadvacetiletá jezdkyně Natálie Ulčová si letos užívala jeden úspěch za druhým. Má stříbro z mistrovství ČR, bronz ze Super Grand Prix ČSP i zlato z GP Jana Kutěje. Teď si s Demontem užívá závodní pauzu, ale už se těší na další sezonu.
30.11.2021 13:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Natálie Ulčová původně zvažovala účast na několika halových závodech, ale svému valachovu Demontovi slíbila, že když vyhraje říjnovou Grand Prix Jana Kutěje v Olomouci, tak mu již dá od závodů volno. 
 
„Na celou sezonu budu samozřejmě vzpomínat velmi kladně, jelikož si myslím, že se nám s Demontem opravdu povedla. Každopádně kdybych mohla vypíchnout konkrétní úspěchy, tak to bude vítězství při Velké ceně Hradišťka, moje první účast při CSI v Olomouci a následně CSI ve Wiener Neustadtu, kde jsme skončili na třetím místě v Grand Prix. Jednu z největších radostí mi udělalo třetí místo v Super Grand Prix při finále Českého skokového poháru v Martinicích,“ shrnuje Natálie Ulčová v rozhovoru pro EquiRadio.
 
„Vítězství při Velké ceně bylo úžasné. Tento nový formát finále Českého skokového poháru si myslím, že je mnohem lepší. Jelikož mám na tuto nejvyšší úroveň k dispozici pouze jednoho koně, tak nevím, jestli bych zvládla ostatní koně při střídání odjezdit také takto kvalitně. Beru tuto změnu velmi kladně a jak vítězství, tak třetí místo ve finále považuji za úspěch,“ konstatuje teprve dvaadvacetiletá jezdkyně, která v tomto roce měla možnost pravidelně se srovnávat s domácí parkurovou špičkou. Zároveň však byla ráda, že vrchol seriálu poprvé nebyl vypsán jako soutěž pro nejlepší čtyři jezdce se střídáním koní.
 

Nepřehlédněte: Ulčová: Demont byl hodně odlišný od ostatních koní. To se mi líbilo

 
Vše nastartoval květnový triumf v Hradištku při závodech zmiňované domácí parkurové extraligy. „Vítězství v Hradišťku pro mě bylo opravdu nečekané. Na tomto místě jsem nikdy před tím nebyla, vyrazili jsme tam spolu s trenérem Markem Klusem a hlavním cílem bylo si to užít. Miluji závodní atmosféru a ten pocit, když se Demont může předvést. Být s ním v čestném kole je prostě úžasný pocit,“ říká Natálie. 
 
Zároveň však zůstává skromná a je si vědoma toho, že musí ještě sbírat hodně zkušeností. „Osobně si myslím, že jezdectví je hodně o štěstí, které při nás stálo. Parkury nám sedly a mám vždy velikou radost, když můžu soupeřit s tak zkušenými jezdci, jako byl třeba Jaroslav Jindra nebo další. Je to pro mě radost, když jsem s Demontem schopná konkurovat takovým jezdcům.“
 
Nejvíce si každopádně cení úspěchu ve finále Českého skokového poháru. „Při Super Grand Prix jsem vůbec nechápala, jak se nám dařilo. Moje ošetřovatelka už brečela po prvním kolem a celé to pro nás bylo neskutečné. S Kamilem Papouškem jsem se potkala už při CSI ve Wiener Neustadtu, kde jsem ho, stejně jako v Martinicích, dokázala také porazit. Myslím si, že když máte takové spojení s koněm, jako mám já s tím mým, tak není nic nemožné. To je podle mě nejdůležitější a ten kůň vám je pak schopný pomoct za každé situace, což je pro nás hlavní,“ konstatuje.
 
V roce 2021 získala Natálie Ulčová také titul vicemistryně České republiky v kategorii jezdců do 25 let, v níž by chtěla pokračovat i v dalších sezonách. Do třetího kola šampionátu dokonce postupovala jako jedna z favoritek s čistým bodovým kontem. Závěr jí však už tolik nevyšel, a nakonec se musela rozeskakovat o stříbro a bronz. „Při mistrovství České republiky ve třetím kole přišly dvě chyby. Následně jsem se rozeskakovala o druhé místo s Nikolou Grünthalovou, a to vyšlo lépe mně s Demontem. Možná byla důvodem zapsání chyb únava a možná také stres z toho, že jsem do třetího kola nastupovala v pozici favorita. Nakonec z toho bylo místo druhé, a to bylo obrovské štěstí. S celým týmem jme z toho měli radost.“
 

Psali jsme: Můj první kůň byl americký klusák. Začátky byly zajímavé, říká Ulčová

 
V závěru sezony se ale tato reprezentantka Jezdeckých stájí Fresta Brno dočkala i důležitého vítězství. „Při Grand Prix Jana Kutěje nám vyšlo výborně první kolo. Poté přišlo rozeskakování, do kterého jsem nastupovala jako poslední. Byl to úžasný zážitek, kdy celá aréna křičela, popoháněla mě do cíle a takového vítězství si samozřejmě také velmi cením. Slíbila jsem Demontovi, že pokud tento mítink vyhraje, tak už nikam nepojede. On to splnil, tak jsem musela dodržet slovo, dostal hned pauzu a už jsme nikam závodit nejeli,“ dodává v rozhovoru pro EquiRadio Natálie Ulčová.
 
Jak také prozradila, v roce 2022 by chtěla častěji startovat na mezinárodních závodech, i když s ohledem na její pracovní povinnosti bude muset vybírat mítinky poblíž českých hranic. Na novou sezonu se připravuje nejen s Demontem, ale i s letos čtyřletou klisnou Calli-Ř, kterou si pořídila teprve nedávno.
 
Foto: poskytla Natálie Ulčová



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE