Měsíc mimo hru kvůli jezírku: Pavel Složil chystá návrat do sedla

ikonka

Nedodržení striktních pravidel při specifickém Seejagdrennen a pád z favorita v německém Bad Harzburgu se v létě staly osudnými Pavlu Složilovi mladšímu. Teď se stájový jezdec Josefa Váni těší na dlouho očekávaný comeback a motivace mu nechybí.
27.08.2021 13:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Jeden z nejpřísnějších a nejkurióznějších dostihových trestů za poslední léta se chýlí ke svému konci. Příští středu vyprší 28denní distanc, který dostal 22. července Pavel Složil mladší v německém Bad Harzburgu za nesprávné najetí jezírka v RaceBets.de-Seejagdrennen.

Stájový jezdec trenéra Josefa Váni a německý překážkový šampion z posledních dvou sezon jel v populární steeplechase desetinového favorita Wutzelmanna. Ve vedoucí pozici se mu před vběhnutím do vody nepodařilo zpomalit a opustil valachovo sedlo.

Složil následně přišel od 5. srpna do 1. září o licenci za “neuposlechnutí pokynu dostihové komise”. Německá doplňující ustanovení totiž v případě steeplechase obsahujících jezerní překážku výslovně přikazují opatrný vjezd do vody v kroku či klusu.

 

Čtěte také: Do Prahy míří špičková jezdkyně. V nominaci EJC bude poprvé žena

 

"Ta pravidla jsou poměrně striktní a mně se bohužel nepodařilo mého koně před vodou zastavit. Vjel jsem do ní ve cvalu a dostal jsem trest za to, že jsem se dostatečně nesnažil zpomalit," vysvětluje Složil.

Český jezdec v sedle horkého favorita trenérky Anny Schleusner-Frühriep si v inkriminovaném okamžiku vybral i jistý díl smůly, když na něj při nájezdu tlačil jeden ze soupeřů. Rozhodčí však tuto situaci nezohlednili jako polehčující okolnost právě s poukazem na to, že soupeř se na rozdíl od Složila maximálně snažil o zpomalení.

"Wutzelmann byl jednoznačný favorit a v minulosti jsme spolu už dvakrát vodní překážku zvládli. Kdyby se nám ji podařilo projet i tentokrát, asi bychom neměli soupeře," lituje Složil.

Proti tvrdé sankci se odvolal jak samotný jezdec, tak dostihová komise, která požadovala zvýšení trestu. K dalšímu projednávání případu však nakonec nedošlo a pořádková komise se nesešla.

"Čtyřtýdenní zákaz činnosti pro pana Složila končí 1. září. Odvolání proti verdiktu podané Deutscher Galopp jsme stáhli a pořádková komise se mu z právních důvodů nebude věnovat, čímž celá záležitost končí," uvedl na dotaz serveru Jezdci.cz šéf dostihové techniky Deutscher Galopp Rüdiger Schmanns.

Zatímco důvod sankce vyplývá z již zmíněných doplňujících ustanovení a německých pravidel pro pořádání Seejagdrennen, nejasné zůstává, proč se dostihová komise uchýlila k tak drakonickému trestu.

"Výše trestu je v kompetenci dostihové komise, která nedodržení pravidel najetí jezírka, jak požadují doplňující ustanovení, a následnou ztrátu jezdce vysokého favorita Wutzelmanna vyhodnotila jako závažné, a proto vyslovila tento verdikt," dodal Schmanns.

Rozkoukat se před podzimními vrcholy

Poté, co obě strany stáhly svá odvolání, tedy případ končí a Pavel Složil se může již naplno soustředit na nadcházející dostihové dění. "Mám radost, že ještě stihnu poslední kvalifikaci na Velkou pardubickou a budu se moci trochu rozjezdit před podzimními vrcholy jako Gran Premio Merano a Velká pardubická. Naskakovat do těchto dostihů po dvouměsíční pauze by bylo hodně těžké," přiznává Složil.

V letošním roce si připsal mimo jiné Grande Steeple-chase di Roma (Gd3) s Almost Humanem  či listed steeplechase v Trevisu na Laldannovi. S koňmi rodiny Váňových potvrdil svou pozici v jezdecké špičce, a tak mu motivace před rozhodující fází sezony rozhodně nechybí.

"V létě jsem trochu využil situace a udělal si doma volno, ale celou dobu jsem si hlídal váhu a každý den jsem jezdil v práci u Váňových," uzavírá Složil.

Ilustrační foto: Ivan Krejza