Matěj Sukdolák a Qaid jsou po drezuře při ME v Hartpury na 38. místě

ikonka

Jediný český reprezentant v Hartpury, kde se v těchto dnech koná mistrovství Evropy juniorů a mladých jezdců v drezuře a všestrannosti, je po úvodní části šampionátu na 38. místě. „Celkově jsem zatím spokojen,“ řekl v rozhovoru.
29.07.2022 16:47  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Matěj Sukdolák nastoupil do drezurní zkoušky mistrovství Evropy ve všestrannosti mladých jezdců již ve čtvrtek a rozhodčí jej ohodnotili známkou 39,3. Po odjetí celého startovního pole, které bylo rozděleno do dvou dnů, je na průběžném 38. místě. 
 
„Spokojen bych byl za trochu nižší penalizaci, ale co se týče vlastního pocitu, tak jsem spokojen. Qaid byl asi nejklidnější za celý tento rok, co se týče drezur při military závodech. Jen jezdec musí jezdit lépe,“ zhodnotil Matěj sebekriticky při pátečním rozhovoru pro EquiRadio. „Řekli jsme si chyby, bereme to tak jak je. Hodnotilo se celkem přísně, a i vzhledem k tomu jsem spokojen,“ pokračoval v hodnocení drezurní zkoušky. 
 
„Ve finále je dobře, že jsme startovali již ve čtvrtek a dnes si Qaid může odpočinout. Jsem moc rád, že jeho projev byl víc klidný než při jiných drezurách, které jsme absolvovali. Asi jsme konečně přišli na to, jak ho nejlépe uklidnit a připravit ho, jak dlouho ho před drezurou jezdit. Bohužel se mi nepovedla nacválání a cvaly obecně, což bývá Qaida největší přednost. Také jsme měli nějaké nekorekce v klusu a trochu nepřesnosti ve cvikách. Je zkrátka na čem pracovat a budeme na tom pracovat dál,“ doplnil ještě k úvodní zkoušce.
 

Psali jsme: Sukdolák: Triumf Opatrného z Hartpury mi připomínali. Chci zajet čistě

 
V pátek Matěj Sukdolák již plně soustředil na prohlídku trati sobotního krosu. „Není zas tak technický, jak jsem osobně očekával. Velikost skoků to ovšem bohatě vynahrazuje. Samozřejmě technické pasáže jsou tu také a nejsou nijak lehké. Hartpury je docela kopcovité, a proto se nesmí přepálit začátek. Třetí minuta bude docela pomalá, protože je téměř celá do kopce. Člověk se nesmí tolik spoléhat na hodinky, musí se řídit rozumem a naslouchat koni, co právě potřebuje,“ konstatuje jezdec. 
 
„Jsou tu zajímavé vodní překážky, není tu tolik úzkých profilů, ale když už tu jsou, tak jsou poctivé. Běží se tu krásným parkem, který je součástí zdejší univerzity. Starají se tu o to moc pěkně,“ hodnotí Sukdolák ve vysílání EquiRadia připravenost areálu nejen pro terénní zkoušku, která účastníky evropského šampionátu ve všestrannosti čeká v sobotu.
 

Čtěte také: Sukdolak: Statek je běh na dlouhou trať. Dvacet let a stále budujeme

 

V kategorii mladých jezdců vede domácí dvojice Phoebe Hughes a Top Biats, která má 25,7 bodů. Také mezi juniory se daří domácím zástupcům. Isabelle Cook s klisnou Mexican Law je na druhém místě před Mathiesem Rüderem na valachovi Bon Ton z Německa. Právě Němci vedou obě týmové soutěže před Brity. Mezi juniory jsou třetí členové týmu Francie, z mladých jezdců se zařadili na třetí příčku Irové. 
 
Foto: poskytl Matěj Sukdolák