Martinice se chystají na výběr hřebců PK CS. Dorazí jich jednadvacet

ikonka

Ve čtvrtek 10. března se v areálu Equitana Martinice uskuteční výběr hřebců do plemenné knihy CS. Přihlášeno jich je jednadvacet. Akce začne od 9:00 hodin předvedením na tvrdém podkladě a posouzením exteriéru. Pokračovat bude skokem ve volnosti.
03.03.2022 10:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB

 
Svaz chovatelů slovenského teplokrevníka v České republice zveřejnil podrobný program připravovaného výběru hřebců do plemenitby v rámci plemenné knihy CS. 
 
Pro některé účastníky akce začíná již ve středu 9. března, kdy bude probíhat na požádání identifikace a veterinární kontrola hřebců, resp. nezbytné administrativní záležitosti. Hřebci, kteří dorazí až ve čtvrtek, tak budou muset touto procedurou projít od 8:00 hodin.
 
Pro veřejnost vše začne v 9:00 hodin, kdy je naplánováno předvedení na tvrdém podkladě a posouzení exteriéru. „Převádění zajišťuje pořadatel, ale po domluvě je možné, aby si hřebce předvedl majitel či jeho zástupce,“ upřesnili zástupci Svazu chovatelů slovenského teplokrevníka v ČR.
 
Skok ve volnosti bude začínat zhruba 30 až 45 minuto po předvedení posledního hřebce na ruce, čas bude na místě upřesněn. Hřebci budou předvedeni dle katalogových čísel. Po absolvování posledního hřebce proběhne hodnocení a následná dekorace vítězného hřebce a ostatních umístěných.
 
Komise bude pracovat ve složení: Rudolf Doležal, Marko Halo, Pavel Havelka, Petr Ticháček a David Vacek. Komise má právo vyžádat si opravný skok nebo předvedení ukončit vzhledem k welfare předváděného zvířete. „Hřebec se musí předvádět na uzdečce se stihlovým udidlem opatřené katalogovým číslem. Povolenou ochranou nohou pro skok ve volnosti jsou přední kamaše. Hřebci musí být okování na přední končetiny, v dobrém zdravotním a výživném stavu,“ uvádí se v rozpisu akce.
 
Skok ve volnosti se předvádí na dráze podle přílohy V.1 ZŘ na překážkách základní výšky 110 centimetrů postupně zvyšovaných dvakrát o 10 centimetrů. Finální výška je 130 centimetrů. Po dohodě s majitelem hřebce je možné přizpůsobit vzdálenost v řadě podle potřeb hřebce a je možné vložit pomocnou bariéru mezi první dvě překážky skokové řady ve volnosti. Bariéra na zemi před první překážkou není povinná. U hřebců skokového zaměření se skok ve volnosti hodnotí rozdělený na dílčí kritéria skoková schopnost, síla odrazu, odvaha a ochota, technika a styl skoku. Hřebci drezurního směru budou skákat ve volnosti maximálně do výšky 110 centimetrů, přičemž základní výška je 90 centimetrů. Skok ve volnosti se hodnotí jednou známkou. Při každém předvádění se zároveň hodnotí vnitřní vlastnosti hřebce (temperament, charakter, ochota pro práci a vlohy pro výkon).
 
Průběh výběru hřebců do plemenné knihy CS bude možné sledovat prostřednictvím živého přenosu internetové televize EquiTV.cz. Stream z Martinic začne v 8:45 hodin.
 

 

Seznam přihlášených hřebců:

Maroko, Zemský hřebčinec Písek
Li-Quite, Zemský hřebčinec Písek
Figaro, Pavel Drbohlav
Caitt, Jan Tříska
Tallmann Studenský TS, Eva a Milan Tarasovi
Lincoln-KL, Ondřej Nágr
Dime Lo que ves JV, Vladimír Janča
Canter, Sylvie Boušková
Quantanamo, Zemský hřebčinec Tlumačov
Quo Vadis, Zemský hřebčinec Tlumačov
Oldwin, Pavel Holešovský
Arn De Gothia-M, Jiří Kroutil
Kashan, Ing.Antonín Echtner
C-Mister Tee, Doležal Rudolf
Queen´s Boy Donth, Donthová Daniela
Cartier RVP, Radek Vitásek
Charles, Tomková Nikola
Dior de Semilly, Viktorie Šusterová
Frisco, Markéta Vlčanová
Scorbix, Stáj Mustang, s.r.o.
Orimoco, Stáj Mustang, s.r.o.

 

 
 
Zdroj: Svaz chovatelů slovenského teplokrevníka v ČR
Foto: Martina Kůstková, Svaz chovatelů slovenského teplokrevníka v ČR