Martina Havelková: Ježdění dostihů? Zatím tomu nechávám volný průběh

ikonka

Martina Havelková připravuje největší stáj na chuchelském závodišti. Mezi jejími svěřenci už nejsou Boruvka, Fox Premier či Sapienti, naopak přibyla řada mladých koní. "Skloubit ježdění dostihů a trénování je náročné," říká v rozhovoru.
05.12.2022 18:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB

Odchod několika osvědčených opor a řada mladých nadějí pro příští sezonu. Tak vypadá aktuální situace v chuchelské stáji Martiny Havelkové. Populární jezdkyně a trenérka připravila v roce 2022 vítěze osmi dostihů, čímž vyrovnala svou loňskou bilanci.

"Celkově hodnotím sezonu určitě pozitivně. Z pohledu čísel byla podobná jako ta předchozí, ale někteří koně neběhali kvůli zranění a vrátili se až v závěru sezony," řekla Havelková v rozhovoru pro EquiTV na sobotním vyhlášení výsledků Pony ligy.

Procellarum a Culihrach letos slavili vítězství ve II. kategorii, prvně zmíněný ryzák stáje Pure Nutrition se ozdobil hattrickem. Z dosavadních opor ukončili po sezoně kariéru Boruvka a také Fox Premier, který na dráze nepotvrdil naděje, s nimiž byl kupován na britských ostrovech.

 

Čtěte více: Poprvé za peníze. Beau Saonois a Sternkranz bodovali v Cagnes-sur-mer

 

Český odchovanec Sapienti, který na jaře dvakrát zvítězil ve Velké Chuchli a jeho sezona vrcholila účastí v pařížské grupě 1 Qatar Prix du Cadran, se přesunul do tréninku Hany Kabelkové a měl by zamířit do překážkového provozu.

Ve stáji naopak zůstává bělouš Kenshibu, který se po zranění vrátil na dráhu až na konci října. "Znovu si zkusil dostihy a věřím, že po zranění už bude všechno v pohodě a nachystáme ho na příští rok," poznamenala Havelková.

Kromě domácích startů by v roce 2023 ráda častěji zamířila i do zahraničí včetně Francie. "Myslím si, že se na to začnu trochu více soustředit," potvrdila. "Ve stáji teď nastala velká obměna, máme dost mladých koní. Všichni pracují a už se s nimi těším na příští rok, je to všechno otevřené."

Většinu svých svěřenců si Havelková dosud jezdila v dostizích sama. V uplynulých měsících však dala výraznější příležitost šampionovi Davidu Liškovi a nevylučuje, že se bude do budoucna objevovat v sedle méně často.

"Trochu přemýšlím nad tím, že možná přijde obměna i v jezdeckém obsazení. Rozhodující bude průběh sezony, jaké váhy budou koně nosit a co jim bude konkrétně vyhovovat. Zatím nic nevylučuji, nechávám tomu volný průběh. Faktem ale je, že skloubit ježdění dostihů a trénování je náročné, musíte mít kolem sebe spolehlivé lidi," dodala Havelková.

Foto: Josef Malinovský