reklama 11A

Martin Srnec: Overdose? Přebral si to po svém a všem utekl o 18 délek

ikonka

V nové sérii rozhovorů Dostihová vizitka mapujeme osobnosti turfu, kterých se ptáme na jejich vzpomínky, úspěchy i názory. Začínáme s žokejem Martinem Srncem, který vypráví o svých začátcích i o tom, jaké to bylo jezdit hřebce Overdose.
21.01.2019 17:42  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Vyhrál derby v Bratislavě i Varšavě, seděl na plnokrevnících mezinárodního renomé jako Overdose nebo Exciting Life. Martin Srnec je dodnes jedním z nejvíce cestujících českých žokejů. Během sezony jezdí dostihy v různých zemích napříč střední Evropou, v zimě je ceněným pracovním jezdcem na britských ostrovech.
 
Jak se mám a čím teď žiju
 
Trávím jako obvykle zimu v Anglii a jsem moc spokojený. Mám to štěstí, že pracuji u nejlepšího světového trenéra loňské sezóny, tedy u Johna Gosdena. Už jsem v minulosti poznal několik špičkových stájí, kde bylo všechno, jak má být. Ale ta Gosdenova stoprocentní profesionalita je ještě něco navíc. Občas se v práci potkávám i se zdejšími hvězdami. Loni na jaře jsem docela často jezdil Roaring Liona. Od začátku to byl výjimečný kůň, i po skvělé dvouleté sezóně se dalo poznat, že tam jsou stále rezervy, kam se může posouvat a rozvíjet. On pak nádherně vyzrál. Je ale třeba říct, že takový kůň se pozná opravdu dobře. A hvězdná Enable? Tak s tou jsem se naopak moc nepotkal, jezdil jsem ji jako dvouletou, když ještě nebyla slavná… Pokud jde o ježdění dostihů, budu letos začínat v Bratislavě nebo podle zájmu i v Praze, a pak mám domluvené Polsko. Na zimu bych se samozřejmě opět vrátil do Anglie.
 
Moje začátky u koní
 
My jsme měli koně doma, takže jsem začal už jako malý kluk na Šumpersku. Pak jsem dostal poníka a pak už to šlo rychle kupředu. Vyučil jsem se v Kladrubech. Na jednu stranu na to rád vzpomínám, ale když vidím dnešní možnosti, tak někdy přemýšlím, kde jsme dnes mohli být, kdybychom tenkrát v Čechách věděli, co všechno se dá zkusit v zahraničí. Ale o tom tenkrát nebylo žádné povědomí.
 
Největší dostihový zážitek
 
Dodnes se mi vybavuje první vítězství v klasickém dostihu, Slovenské Oaks 1998 s Argentinou Arc. V našlapaném mezinárodním poli to tenkrát bylo docela překvapení. Vysoko stavím také první vyhrané Slovenské derby v sedle hřebce Teddy Ready. A velmi dobře si vybavuji také den, kdy jsem vyhrál listed v Baden Badenu na polském koni, Exciting Life.
 
Můj životní kůň
 
I těch bylo dost, ale nesporně k nim patří Overdose, kterého jsem třikrát jezdil na začátku jeho neuvěřitelné kariéry. Ten chaos, který provázel jeho debut, to se nedá zapomenout. Byl začátek června, kilometrový dostih dvouletých na přímé dráze v Budapešti. Debutovalo prakticky celé pole a když jsem u startovacích boxů viděl ten chaos, tak jsem si řekl, že bude nejlepší ho poslat dopředu a nechat ho utíkat, neriskovat nějaké kolize. On si to přebral po svém, utekl poli o 18 délek a seběhl ten kilometr za rovných 58 vteřin. To koukali všichni...
 
 
Oblíbené závodiště a dostih
 
Ve střední Evropě je to asi Varšava - Služewiec. A z dostihů derby. I když já mám obecně rád všechny velké dostihy. Je to takové jiné a člověk se na to dlouho těší. Ten tlak okolo je někdy obrovský, ale na druhou stranu jsem s tím nikdy moc neměl problém. Samozřejmě, když jezdec sedí na favoritovi, očekávání je obrovské a někdy to je těžké. Ale jezdec to musí setřást, snažit se vyvarovat všech chyb. V momentu, kdy sedá na koně, tak z něj všechno padá.
 
Největší problém současného dostihového sportu
 
Myslím si, že hlavním problémem tohoto sportu obecně je nedostatek lidí. Buďme upřímní, kdo má dnes na světě dostatek zaměstnanců ve stáji a takových, jaké by chtěl? Kdybych měl ukázat na jeden problém, je to tenhle. A pak má samozřejmě každá lokalita a země své vlastní problémy, u nás je to třeba ekonomika dostihů.
 
Dostihová osobnost, které si vážím
 
Mezi trenéry John Gosden, to je pro mě naprostá ikona. Úctyhodných lidí je v tomto oboru ve světě ale samozřejmě hodně, ať už to byl Henry Cecil, nebo dnes Sir Michael Stoute, Aidan O’Brien, ve Francii André Fabre, v USA Bob Baffert… A co se týče jezdců, tam je to pro mě Frankie Dettori.
 
 
 
Chcete, aby vám neunikly žádné novinky o dostizích? Na tomto odkazu si můžete objednat zasílání nových článků e-mailem.



Slovenské derby: 2008 TEDDY READY, 2010 INNOVATOR
 
Polské derby: 2010 INFAMIA
 
Oaks: 2000 HABIT STAR, 2007 MARY LOU
 
Jarná cena kobýl: 2017 ASTORKA
 
Slovenské Oaks: 1998 ARGENTINA ARC, 1999 KATA HAIA NEE, 2011 ELECTRA DEELITES
 
Slovenský St. Leger: 2006 BABIE LATO
 
Trial Stakes: 2008 YPSILON KING
 
Magyar Kancadij: 2015 MEGKAPÓ
 
Nagroda Liry: 2016 IRON BELLE

reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE