Markoni LP dobyl Kincsem Díj, Cote Jardin má francouzský hattrick

ikonka

Dva krásné úspěchy členů loňského klasického ročníku se zrodily v sobotu na zahraničních drahách. Markoni LP konečně prodal svou třídu a jistě triumfoval v maďarském Kincsem Díj, Cote Jardin slavil v Marseille třetí letošní francouzské vítězství.
11.09.2021 18:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Vypadalo to až nečekaně jednoduše. Antonio Fresu držel čtyřletého Markoniho LP v sobotu na oválu budapešťského Kincsem Parku po celý čas na druhém místě blízko špice, po zatočení do cílové roviny přešel do vedení a rozhodl o svém vítězství v Kincsem Díj.

Za distancí sice přišel ještě nápor čerstvého vítěze rakouského derby a spolufavorita Royal Worda, ale svěřenec Václava Luky mladšího reprezentující stáj svého srbského chovatele Lastin Put CZ si pohlídal jistý úspěch o 1 1/2 délky v čase 2:30,8. Největší maďarský srovnávací dostih na 2400 metrů tak skončil českým doběhem "raz-dva", nejlepším domácím aktérem byl na třetím místě Eggi's Choice.

Pro vítěze loňské Velké červnové ceny a někdejšího bělehradského zimního favorita je to zatím největší úspěch kariéry, kterou v posledním roce provázela i vydatná porce smůly. Kvůli onemocnění musel na poslední chvíli vynechat České derby a zdravotní pauza se nakonec protáhla na devět měsíců. V aktuální sezoně startoval už jako valach ve čtyřech různých zemích a až na jednu výjimku se vždy umístil. Svou třídu připomněl mimo jiné třetí příčkou ve Velké ceně Slovenska půldruhé délky za Opasanem.

 

Foto: Na cestě do Velké. Podívejte se, kdo všechno se letos kvalifikoval

 

Hnědákova tréninková kolegyně Rabbit Havana změřila síly s elitou maďarských mílařů v Aperiánov Zakariás Emlékverseny - Imperiál Díj, ale v cílové rovině nedokázala zachytit zrychlení nejlepších a skončila na jedenáctém místě. Vítěznou tříletou klisnu Light Blue Sky (127:10) odjezil žokej Jiří Palík, druhý doběhl další outsider Silver Pepper s Martinem Laubem.

Cote Jardin opět vítězný

Také o druhé sobotní vítězství českých barev v zahraničí se postaral příslušník loňského klasického ročníku. Druhý ze St. Legeru Cote Jardin v sedle se svým trenérem Jiřím Chaloupkou potvrdil dobrou letošní formu i pozici ve francouzském handicapu a lehce zvítězil v handicapu classe 3 v Marseille Borely.

Výborně menežovaná hvězda stáje Cajdašrot vytěžila v tomto roce už třetí francouzské vítězství. Kromě jarních triumfů v Marseille Pont de Vivaux a Vitteaux se ryzák dokázal i dvakrát umístit včetně červencového čtvrtého místo v classe 2 ve Vichy.

V sobotním Prix du Pilon du Roi (2600 m, 16 000 eur) Chaloupka využil startovního čísla 2 a zajistil si místo u bariéry blízko špice. V pomalém dostihu kontroloval ze třetí čtvrté pozice podstatné dění a když se kilometr před cílem začalo zrychlovat, měl optimální výchozí pozici. Při točení do cílové roviny podjel vnitřkem soupeře a odskočil o 2 1/2 délky.

Cote Jardin odskakoval se sázkovým kursem 34:10 a nesl druhou nejvyšší hmotnost v poli 60,5 kg.

Už dopoledne startovaly české stáje v německém Magdeburku a braly dvě druhá místa ve čtyřkových handicapech na 1300 metrů. Jsou pod nimi podepsáni osmiletý Poet’s Rock s podruhé v kariéře startující Natálií Galvasovou a sedmiletá Berouyine s Michaelou Musialovou.

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová