Markéta Sedlinská: Z pohodlí Brna jsme se postupně přesunuli na samotu

ikonka

Domovem Jezdkyně roku 2019 v kategorii jednospřeží Markéty Sedlinské je Ekofarma Jalový dvůr. Ta leží nedaleko Slavkova u Brna a kromě koní zde žijí také další zvířata, kteří zde mají k dispozici úžasných padesát hektarů pastvy na různorodém terénu.
22.02.2020 06:24  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB


"Rozpadlý a zanedbaný statek objevil krátce po revoluci můj otec a ihned se do tohoto půvabného místa zamiloval. V podstatě tak celé rodině určil další životní cestu," vzpomíná na své první okamžiky spojené s Ekofarmou Jalový dvůr Markéta Sedlinská. Historický statek je domovem Markéty a její rodiny dodnes.
 
Kde se areál vaší rodinné farmy nachází?
 
Mojí domovskou stájí je Ekofarma Jalový dvůr, která leží na úpatí Ždánického lesa na samotě mezi vesnicemi Rašovice a Heršpice blízko Slavkova u Brna. Je to naše rodinná farma, kde hospodaříme společně s mým mužem a mými rodiči.
 
Čím vším areál disponuje?
 
Největší předností farmy je rozsáhlý pastevní areál. Koně, ovečky a další zvířata tady mají k dispozici téměř padesát hektarů pastvy na různorodém terénu. Ve statku, který leží v centru mezi pastvinami, je zázemí pro strojovou techniku, uskladnění krmiv, ovčín a dvě stáje pro koně. K dispozici máme jedenáct prostorných boxů čtyři krát tři metry a dva boxy menší. Ale využíváme jich jen opravdu velmi omezeně, protože většina koní je na farmě v režimu 24/7 venku. Přímo na statku je vybudováno ubytování pro personál i hosty a také stylová výletní restaurace U Hříbka, která láká výletníky a cyklisty z blízkého i širokého okolí. Statek slouží pro četné aktivity agroturistiky. Pravidelnými návštěvníky jsou především děti a to na jednodenní i vícedenní pobyty, ale i dospělí, kteří si chtějí užít trochu skutečné přírody, práce s hospodářskými zvířaty nebo jen klidného rybaření na místním romantickém rybníku.
 

ČTĚTE TAKÉ: Hana Vášáryová: Během série přeskoků prosvištěl přes obdélník gepard

 

Od kdy vaše rodina na farmě hospodaří? 

Rozpadlý a zanedbaný statek objevil krátce po revoluci můj otec a ihned se do tohoto půvabného místa zamiloval. V podstatě tak celé rodině určil další životní cestu. Z pohodlí Brna jsme se postupně přesunuli na úplnou samotu a začali statek přestavovat a upravovat okolí pro zvířata, kterých také rychle začalo přibývat. 

Znáte nějaké informace o historii tohoto místa?

Jalový dvůr byl v minulosti součástí slavkovského velkostatku, který vlastnil šlechtický rod Kouniců. Své jméno však statek získal nikoli od jalovic, které zde byly pastevně odchovávány, ale od charakteru polností, které k němu přináležely – „jalová“ tedy neúrodná půda. Velmi malý počet srážek a strmé okolní stráně bohužel potvrzují správnost jména farmy dodnes. Slavkovské panství Kouniců přešlo dědictvím na maďarský rod Palfyů. A s nimi končí šlechtická éra a další historie Jalového dvora se odvíjí od pozemkové reformy po vzniku první republiky, kdy byl dvůr a pozemkové vlastnictví k němu přináležející vyvlastněn, statek přičleněn postupně k většímu celku a ve státní správě byl až do privatizace. V současné době je statek s přilehlými pozemky součástí rodinné ekologické farmy Jalový dvůr, s. r. o.

Co je podle vás největší výhodou této stáje?

Největší výhoda pro mne je, že jsem doma. Mám zde k dispozici velkou travnatou jízdárnu, kam se vejde i velký drezúrní obdélník pro spřežení a pár tréninkových kuželů na parkur. Velké plochy pastvin zase umožňují aktivní psychický i fyzický odpočinek pro koně. A tak mám jistotu, že jsou koně v pohodě a to i v případě, když někdy nenajdu čas na každodenní pravidelný trénink. 

Chystají se v budoucnu nějaké rekonstrukce či jiné novinky?

V plánu je vybudování zastřešené jízdárny. Velký sen snad pro každého aktivního jezdce. Snažíme se, aby krytá hala co nejcitlivěji zapadla do stávajícího prostředí a nestala se rušivým elementem v krásném prostředí historického statku. Snad ta budoucnost není příliš vzdálená.

Foto archiv Markéty Sedlinské