Marcus uspěl při výběru hřebců plemene Barock pinto v Nizozemsku

ikonka

Pětiletý hřebec Marcus plemene Barock pinto, který pochází z malé rodinné stáje ve Slezsku, se stal před nedávnem nejlépe hodnoceným hřebcem letošního körungu Hengstenkeuring Barock pinto. „Předvedl všechny své přednosti,“ zmiňuje Lucie Kruijsen.
17.03.2022 08:15  |  Autor: Lucie Kruijsen  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB


 
V roce 2021 se v Nizozemsku konal Hengstenkeuring Barock pinto hřebců, kterého se poprvé v historii účastnil i hřebec českých chovatelů. Podařilo se mu získat titul STER s povolením k chovu pod novým jménem Marcus BP 74.
 
Na podzim téhož roku pořádala plemenná kniha Barock pinto v Assenu výkonnostní zkoušky IBOP pod sedlem, kterého se hřebec spolu s jezdkyní Lucií Kruijsen zúčastnil. „Kvalitní trénink a profesionální předvedení vedlo k úspěšnému složení a moc pěknému hodnocení této zkoušky,“ připomněla zmíněná jezdkyně.
 
Hengstenkeuring Barock pinto hřebců se v Nizozemsku konal tradičně i letos a vzhledem k tomu, že v loňském roce se hřebci podařilo získat povolení k chovu s tím, že si může své hodnocení zlepšit a získat tak plnou licenci, byl hřebec na tuto chovatelskou akci opět přihlášen.
 
„Sen se stal skutečností, nejen, že hřebec si vysloužil svým skvělým předvedením velmi pěkné hodnocení za klus 9, 8,5 za jezditelnost, a 8,5 za plemenný typ a 8 za krok, ale se svými celkovými 49 body z šedesáti se stal nejlépe hodnoceným hřebcem letošního körungu s přiděleným jménem plemenného hřebce Marcus BP74,“ uvedla Lucie Kruijsen, která má na tomto výsledku také svoji zásluhu. Právě u ní je hřebec více jak rok v tréninku, ale i ve sportu.
 
Tento pětiletý Barock pinto hřebec pochází z malé rodinné stáje ve Slezsku v podhůří malebných Beskyd, od čehož se odvíjí i název chovu „van Silesia“, kterému se manželé Kristýna a Petr Nogovi věnují. Chovem fríských a Barock pinto koní se začali věnovat zhruba před dvanácti lety, když pořídili klisnu Renske van Hoeve Jacolie, která se stala zakladatelkou chovu. Ta v roce 2011 porodila frískou klisničku Kerstje van Silesia po fríském plemeníkovi Tietse 428 Sport s výkonností GP v drezuře, budoucí matku hřebce Harveye van Silesia.
 
Původ tohoto hřebce tudíž pochází z kvalitní fríské mateřské linie, který sahá až do roku 1926 s tzv. full pedigree, kdy každá klisna je držitelkou chovatelského titulů bez přerušení. Jeho babička Renske v rámci PK Barock pinto je držitelkou titulu STER a zároveň i titulu Preferent, což je chovatelsky velice ceněný titul. Uděluje se na základě dosažených výsledků potomstva. Sama Renske úspěšné splnila výkonností zkoušku IBOP v zápřeži. Jeho matka Kerstje je držitelka titulu STER nejen v plemenné knize Barock Pinto, ale zároveň i v PK fríských koní KFPS. I ona nově získala chovatelské ocenění Preferent. 
 
Sama klisna také úspěšně splnila výkonnostní zkoušky IBOP v zápřeži a je skvělou chovnou klisnou. Do této chvíle přivedla na svět tři hřebečky, z toho dva, kteří se zúčastnili svodů Barock Pinto v České republice a stali se celkovými šampiony svodu. „Předloni narozený hřebeček Keyss R. van Silesia se bohužel z důvodu zrušení svodů této chovatelské akce nezúčastnil, ale věříme že v budoucnu se svodu zúčastní,“ pokračuje Lucie Kruijsen. „Otcem Harveye je špičkový belgický sportovní hřebec KWPN Ceasar Ter Linden, který má za sebou úspěšnou sportovní kariéru ve všestrannosti.“ 
 
Úspěch tohoto hřebce v zemi původu tohoto plemene a mezi všemi holandskými koňmi je velkým úspěchem pro český chov. „Nutno říct, že Marcus opravdu předvedl všechny své přednosti a ty jistě také brzy zhodnotí v chovu, ve sportu již v Nizozemsku dosáhl jako čtyřletý stupně L a bude zde reprezentovat Českou republiku i nadále. Jeho neuvěřitelný charakter a skvělá jezditelnost ho činí sportovním ideálem Barock pinto,“ dodává Kruijsen.
 
Foto: Annie Damhof, poskytla Lucie Kruijsen