Mám stále chuť se učit a zlepšovat v ježdění, prozrazuje Tomáš Plšek

ikonka

Mezi své slabé stránky řadí Tomáš Plšek nedostatek trpělivosti, vynahrazuje to však velkou chutí nadále se vzdělávat. Nejdůležitější je pro něj spokojenost koní. Přeje si, aby zůstali zdraví, a rád by je vždy odjezdil, jak nejlépe dokáže.
08.01.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Tomáš Plšek je mladý parkurový jezdec startující do stupně obtížnosti T, se svým nejlepším koněm Katapultem sbírá úspěchy v kategorii U25. V roce 2022 si připsal vítězství v dvouhvězdovém ST při Memoriálu Jany Holé. 
 
Pamatujete si na svůj první kontakt s koňmi?
To už si asi nevzpomenu, je ho už hodně dávno. Ke koním mě rodiče přivedli, už když jsem byl malý. Jezdectví mě jistě bavilo, když jsem u něj zůstal. V roce 2010 jsem vyrazil na své první oficiální parkurové závody. Jen jsem s poničkou Samarou do Zduchovic a myslím, že jsem svůj první parkur dojel bez trestných bodů.
 
Věnujete se skákání od začátku vaší kariéry? Co patřilo mezi vaše silné a slabé stránky?
Ano, parkuru se věnuji od začátku. V jednom roce jsem ale odjel i několik drezurních závodů s poníkem Vendelínem. Mezi mé slabé stránky patřil a stále patří nedostatek trpělivosti. Za silnou stránku považuji asi chuť se učit.
 
Kdo vás v průběhu vaší jezdecké kariéry nejvíce ovlivnil a naučil? 
Nejvíce mě ovlivnili rodiče, kteří mě k jezdectví přivedli. Za své úspěchy vděčím právě jim. Dále si vážím spolupráce s Romanem Drahotou, který mě dlouhou dobu trénoval ve skákání. A v posledních třech letech mě v drezurní práci posouvá Šárka Charvátová.
 

Psali jsme: Roman Drahota: Z Německa jsem odešel kvůli nabídce ze stáje Karsit

 
Na které koně z vaší jezdecké kariéry vzpomínáte nejraději?
V průběhu let jsem seděl na přibližně dvaceti koních. Nejraději asi vzpomínám na Anky a Cuna, se kterými jsem začal skákat výš. Z poníků to bude určitě Samara, s níž jsem začínal skákat a odjel jsem s ní své první mistrovství. Nejvíce výjimečný je Katapult, který mě nejvíce posunul v ježdění a dosáhl jsem s ním výkonnosti stupně T.
 
Myslíte si, že v dnešní době je těžší prosadit se v parkurovém skákání, než tomu bylo dříve?
Myslím si, že v dnešní době je těžší dosáhnout sportovních vrcholů z důvodu vyšší kvality koní a jezdců. Také počet startujících dvojic na parkurových závodech vzrostl. Kromě toho hraje roli i finanční stránka, v dnešní době je mnohem náročnější dostat se k lepším koním.
 
Jaké jste měl v začátcích ambice a jak se postupem času měnily?
Snil jsem o účasti na mistrovství České republiky a na mezinárodních závodech, což se mi splnilo. Postupem času jsem si začal vážit každého dobře odjetého parkuru a spokojenosti mých koní. Nyní bych rád své koně jezdil tak, jak nejlépe dovedu a přál bych si, aby zůstali zdraví. 
 
Foto: poskytl Tomáš Plšek