Malé "zemětřesení" před Českým derby. Čtyři dohlášky zamíchaly kartami

ikonka

Více než některé trialy ovlivnilo podobu letošního Českého derby závěrečné škrtání ve čtvrtek, kdy stáje dodatečně nominovaly čtyři nové uchazeče. Ariolo si přiváží dobré reference z Německa, Stronger Together a Totally Gold byli koupeni ve Francii.
16.06.2022 14:08  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Zásadní změnu rozložení sil před Českým derby přinesl ve čtvrtek poslední termín škrtání, po němž zůstává na seznamu uchazečů devatenáct jmen. Deset dní před startem byla do vrcholu sezony dohlášena čtveřice koní včetně člena širší špičky německých tříletých Ariola, kterého od hřebčína Röttgen koupila stáj Joly majitele Jiřího Odcházela.

Bývalý svěřenec Markuse Kluga, jehož přípravu převzal Josef Váňa, disponuje německým handicapem 89,5 kg.

Kromě Váni využily možnosti podat dodatečné přihlášky i trenérky Ingrid Janáčková Koplíková a Helena Vocásková. Zatímco centrála Němčice podle očekávání nominovala třetího z Velké červnové ceny Fascing Rocka ze stáje Stanislava Chudáčka, Janáčková Koplíková má ve hře dvojici nedávných francouzských akvizic stáje Statek Blata Český Ráj, hřebce Stronger Together a klisnu Totally Gold.

 

Čtěte také: Běželi jsme proti Phar Lapovi, Ascot nás okouzlil, říká Eva Nieslaniková

 

Ještě na začátku června se zdálo, že do startovacích boxů 102. Českého derby se dostanou více méně všichni zájemci. Po smršti dodatečných přihlášek je ale všechno jinak a hranice jisté účasti se posunula ke známce 72 kg, kterou vlastní vítěz Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera Well Prepared a účastník Strahájského kritéria Apollon.

Vzhledem k tomu, že čtveřice s eliminačním handicapem Zaracampa, Ariolo, Stronger Together a Totally Gold má dostatečné známky, o šestnácté místo na startovní listině se nyní uchází dvojice Like Magic a Secret Peet s handicapem 71 kg.

Čtvrteční změny odsunuly "pod čáru" třetího z Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera Gasparini a klisnu Korvette. Znamená to mimo jiné, že jediným českým odchovancem s jistým místem na startu derby je vítěz Velké jarní ceny Zamico.

Původně směřoval do německého derby

Čistě podle papírové formy je po čtvrtku lídrem startovního pole bělouš Ariolo. Pravý bratr vítězky gr.2 Diana-Trialu Akribie v Německu absolvoval osm startů. Zvítězil hned při debutu ve dvou letech v Düsseldorfu, následovalo druhé místo v listed, čtvrtá příčka v Preis des Winterfavoriten (Gr.3) a stříbro v Herzog von Ratibor-Rennen (Gr.3), kde jen o krátkou hlavu podlehl výbornému Tünnesovi.

Do letošní sezony vstoupil na konci března druhým místem v Düsseldorfu a oprávněnost směřování do německého derby potvrdil čtvrtou pozicí v Dr. Busch Memorialu (Gr.3). V Derby-Trialu (Gr.3) v Baden Badenu však uzavřel tabuli a následovalo sedmé místo v další předzkoušce, po němž trenér Klug avizoval možné směřování hřebce na kratší distance.

O vytrvalosti naopak nepanují sebemenší pochybnosti u obou francouzských posil rodiny Dufkových. Vyšší rating - 37,5 kg - má bývalá svěřenkyně trenéra Reyniera Totally Gold, která zahájila kariéru v lednu na zimním mítinku v Cagnes-sur-mer. Od té doby absolvovala 7 startů, z toho dvakrát zvítězila na distanci 2600 metrů v Marseille-Borely. 10. června byla po druhé místě v prodejním dostihu v Compiegne koupena za 28 000 eur.

O půldruhého kilogramu horší hodnocení si vyběhl Stronger Together. Po deseti startech ve dvou letech se letos představil na dráze čtyřikrát a připsal si dva triumfy na 2100 a 2500 metrů v Pornichetu a Le Croise-Laroche.

 

Pořadí kandidátů 102. Českého derby podle handicapu

 

89,5 ARIOLO (GER)

80,5 ZAMICO

79,5 QUEEN OF BEAUFAY (FR)

78,5 TOTALLY GOLD (IRE)

78,0 DARLING IN PINK (FR)

78,0 ZARACAMPA (FR)

76,5 STRONGER TOGETHER (GB)

76,0 ASHAT (FR)

76,0 SHABANA (GER)

74,0 AGADIR GOLD (IRE)

73,0 AMERICAN CHARLIE (FR)

73,0 CHARMBRUCK (FR)

73,0 FASCING ROCK (IRE)

72,0 APOLLON (GER)

72,0 WELL PREPARED (GER)

71,0 LIKE MAGIC (FR)

71,0 SECRET PEET (IRE)

70,0 GASPARINI

68,5 KORVETTE (GER)

Pozn. - kurzívou jsou označeni koně s eliminačním handicapem

 

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR