reklama 11A

Malé světélko ve slovenských chmurách. Opasan si řekl o České derby

ikonka

Karlovy Vary v sobotu nabídly atraktivní program na kvalitně připravené dráze. Ne vždy se dařilo favoritům - vítězství v předzkoušce derby si odvezly slovenské barvy, sledovaní zástupci stáje Scuderia Aichner SRL sbírali na překážkách umístění.
31.05.2020 09:58  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Minimálně jedno nové potenciální jméno pro České derby přinesl sobotní mítink v Karlových Varech. Slovenský hnědák Opasan ze stáje Bormann bude po lehkém úspěchu v Ceně Nadace města Karlovy Vary zřejmě dohlášen do pražské modré stuhy. "Vzhledem k tomu, že slovenské dostihy se asi hned tak nerozjedou, moc jiných možností ani není," komentoval to hřebcův jezdec Radek Koplík.
 
Slovensko zůstává jedinou středoevropskou zemí, která nejenže neobnovila svůj dostihový provoz, ale zatím ani nezveřejnila podrobnější informace o dalším postupu. Tamní dostihové stáje proto vstoupily do jednání se Závodiskem Bratislava a podle neoficiálních informací chystají i demonstraci před sídlem tamního ministerstva zemědělství v Bratislavě.
 
Stejně jako o šest dní dříve v Chuchle Areně Praha, i do Karlových Varů přijeli Slováci v hojném počtu a slavili zde první dvě letošní vítězství. O to hodnotnější z nich se postaral právě Opasan. Blízký příbuzný výborné anglické klisny Ouija Board, kterého připravuje Jozef Chodúr, se v první polovině dostihu držel pod Radkem Koplíkem v závětří a vyhnul se několika kolizím na protilehlé rovině.
 

Čtěte také: Dostihy vstaly z mrtvých. Pomáhá mi "Czech power", říká Minařík

 
"Všichni hledali místo, ale v takovém poli je to těžké. Bylo to dost zhuštěné, přede mnou cválalo tak pět koní v řadě. Schoval jsem se za koně a čekal jsem na jeho velký závěr," vysvětloval Koplík, který Opasana jel už při říjnovém vítězství v bratislavském Memoriálu Antona Mlčúcha.
 
Jeho předpoklad se ukázal jako správný - Opasan na distanci zařadil vyšší rychlost a bez větších problémů minul do sezony vstupujícího Suprtupla, kterého porazil lehce o 3 1/2 délky. Za dobře jdoucím pražským zimním favoritem obsadil třetí místo další slovenský kůň Spartico. Favoritka Francesca Bella, která byla při strkanici v prvním oblouku vyvezena do vnější stopy, doběhla čtvrtá.
 
Dominique při debutu udělal dojem
 
Trenérku Helenu Vocáskovou a stáj Statek Blata Český Ráj odškodnily během odpoledne Tularka, která pod Tomášem Lukáškem udolala o krátkou hlavu Mormilla ve dvojkové Ceně prezidenta Jockey Clubu ČR, a první dvouletá vítězka Giannina.
 
Kvalitu měl i další dostih tříletých na 1600 metrů, kde do klasických dostihů hlášený Donn Clifs ze stáje MUDr. Evy Nieslanikové jistým úspěchem o 3 délky potvrdil své ambice. Další sledovaný hřebec Magic Baron finišoval třetí. Stínem byl karambol v cílové rovině způsobený Expect No Mercy, po němž bělouš Kenshibu ztratil Martinu Havelkovou a žokej Jaroslav Línek přišel na jeden den o licenci.
 
Na dobře připravené karlovarské dráze byla velká pozornost upřena k dvojici úvodních steeplechase aktuální sezony. Cena Jockey Clubu ČR (III, 3700 m) se změnila v procházku překážkového debutanta Dominiqua ze stáje Dr. Charvát. Loňský vítěz Ceny prezidenta republiky nastoupil s Janem Faltejskem kilometr před cílem a v závěru odskočil lehce o 6 délek. Favorit Andoins finišoval třetí, když se před něj dostal ještě mocně finišující Meisho Kongoh. Účastník loňské Velké pardubické Sztorm si připsal čtvrté místo.
 
"Dominique skákal na debutanta skvěle. Je na něm vidět, že to bere ještě trochu ploše, ale on má obrovskou třídu. A taky sílu, takže člověk se na něm cítí bezpečně. Díval jsem se na jeho rovinové starty a vím, že chodil hodně zezadu. Chtěl jsem to takhle pojmout, ale nakonec jsem se dostal dopředu o trochu dřív, než jsem si původně přál," popisoval spokojený Faltejsek.
 
Skutečnosti, že v sobotu mohli být poprvé na závodišti majitelé, využil i Ital Josef Aichner. Ani ve druhé steeplechase dne se však vítězství nedočkal. Colpo Di Stato se na špici dlouho naháněl s favoritem Intisarim a rozdané síly mu ve finiši chyběly. Překvapivé vítězství slavila Engele, na kterou dotíral polokrevný Godfrey. Syn výborné překážkářky Partoutatou vybojoval druhé místo před Annie Reilly a Colpo Di Stato. Intisari, který společně s Colpo Di Stato vyvázl před tribunami z nebezpečně vypadajícího incidentu způsobeného neovladatelným Mosantem, se propadl na deváté místo.
 

Čtěte také: Jak se má Decent Fellow. Vítěz Velké se znovu sešel se starým přítelem

 
"Byly tam nějaké kolize, kdy jsem byl na vnitřku, v poli bylo dost koní. Měl jsem ale stále z čeho brát. Počkal jsem přes oblouk a Engele mi to vrátila v cíli. Ordre bylo, že klisnu čekají krosy v Pardubicích a že to dnes na ni asi bude rychlé, ale už v oblouku jsem věděl, že asi vyhraji, protože šla moc dobře. Bylo vidět, že ji to baví," radoval se Jakub Kocman, který už pracuje mimo dostihový sport a jezdí v tréninku u manželů Myškových.
 
"Bylo to o dírku rychlejší než mělo. Je pravda, že jsem dnes chtěl dvakrát vyhrát a ani jednou se to nepodařilo, ale měli jsme to jako přípravu na Francii. Koním v závěru ještě chyběl druhý dech, takže to beru pozitivně a od této zkušenosti se odrazíme," hodnotil Josef Bartoš, který se večer spolu s dalšími kolegy přesouval na zahajovací mítink do Merana.
 
V závěrečném dostihu soboty, čtyřkové Ceně Hipodrom Holoubek na 3000 metrů, skončila neporazitelnost Gd1 vítěze z Merana Night Moona. Čtyřletý ryzák stáje Dr. Charvát se už v polovině cílové roviny ocitl ve vedení, ale ve finiši se musel sklonit před svou vrstevnicí a loňskou soupeřkou Westernerkou. Šampionská centrála Němčice tak završila karlovarský hattrick.
 
 
Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE