Lze udržet jezdectví v pětiboji? Stačí úprava pravidel, říká Svoboda

ikonka

Kauza Němky Anniky Schleu při olympiádě v Tokiu naplno rozvířila diskusi o nahrazení jezdectví v moderním pětiboji. I když vše míří k tomu, že se tak po Paříži 2024 stane, David Svoboda i další sportovci bojují za zachování parkuru s koňmi.
07.12.2021 15:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
Mezinárodní unie moderního pětiboje (UIPM) zahájila konzultační proces „páté disciplíny“. Jeho cílem je vyhodnotit alternativní disciplíny k jezdectví s cílem, aby parkur na koních byl nahrazen v tomto sportu po olympijských hrách v Paříži v roce 2024. S tím se však podstatná část sportovců nehodlá smířit a rozhodli se za jezdectví v pětiboji bojovat. 
 
„To, co se událo v Tokiu, následně způsobilo takovou malou katastrofu v rámci moderního pětiboje. Naše sportovní unie není za posledních dvacet, třicet let úplně nejoblíbenější mezi sportovci a trenéry. Jejich strategie během posledních desítek let byla taková, že se snažili hlavně a za každou cenu udržet moderní pětiboj na seznamu sportů při olympijských hrách. Jakékoliv doporučení z řad sportovců a trenérů neberou vážně, protože skutečně mají pocit, že musí udělat opravdu cokoliv, aby tento sport zůstal na olympiádě. A to třeba i za cenu toho, že vymění složení disciplín, což já už teda úplně nechápu. Zdá se mi to jako protimluv. Buď tedy bojuji za to, aby moderní pětiboj zůstal v programu olympijských her a když už se toto nepodaří, tak přeci z toho moderního pětiboje nebudu dělat nějaký jiný pětiboj,“ argumentuje olympijský vítěz z Londýna 2012 David Svoboda v úterním podcastu EquiRadia.
 

Psali jsme: Olympijští medailisté bojují za jízdu na koni, ale UIPM rozhodla jinak

 
„Mrzí nás, že ti, kteří by nás měli bránit a snažit se dělat to nejlepší, to znamená upravovat pravidla, průběh soutěže, losování koní, zajišťování potřebné úrovně ze strany organizátorů a další důležitá doporučení i od jezdeckých trenérů, tak raději uhýbají tlaku z venku. Tím je myšleno talku od ochránců zvířat a tlaku ze strany Mezinárodního olympijského výboru, který se však nepotvrdil. My jsme vždy poslouchali názory, že se musí měnit pravidla proto, aby MOV byl spokojený, ale někteří členové potvrdili, že nikdy žádný takový tlak na změnu pravidel nebo dokonce na změnu disciplíny nebyl,“ pokračuje Svoboda.
 
Nejednotný názor na zachování parkurového skákání v moderním pětiboji má však i jezdecká veřejnost. Pro současnou podobu bylo v anketě, do níž se na webu Jezdci.cz zapojilo 177 respondentů, přes 58 %. Zhruba 34 % by koňskou část nahradilo jinou a okolo 7 % uvedlo, že je jim to jedno. Někteří provozovatelé jezdeckého sportu se každopádně obávají toho, že špatná prezentace koní dělá negativní reklamu i pro jejich specializované odvětví a jezdectví by mohlo být na seznamu olympijských disciplín také ohroženo. Ostatně, tzv. ochránci zvířat argumentují tím, že využívání zvířat při sportu je jejich týrání. „Ano, moderní pětiboj neztělesňuje tradiční soulad mezi jezdcem a koněm, po kterém volají ti samozvaní ochránci zvířat. Na druhou stranu, pokud by se po stránce úprav pravidel a organizace dělalo alespoň o trochu víc, pokud už ne všechno, co je možné, tak by pětiboj a ona jezdecká disciplína mohla být také v tomto souladu vnímána a mohlo by to klidně fungovat,“ říká David Svoboda a rovnou nastiňuje konkrétní možnosti. 
 
„Mohli by si klidně pětibojaři vylosovat koně o jeden až dva dny dříve, dát si s tím konkrétním koněm nějaký trénink a nebyl by to vůbec žádný problém. Také by mohly být i různé varianty parkuru, kde by ti zkušenější mohli více taktizovat, a to v případě třeba lépe obodovaných kombinací nebo vyšších překážek typu žolík. Ti, kteří by nechtěli tolik riskovat, tak by naopak mohli zvolit zase nějakou základní variantu. Těch doporučení je opravdu hodně, jak by se ta jezdecká část dala dělat zajímavěji a hlavně tak, aby byli všichni spokojeni.“
 
Olympijský vítěz z roku 2012 také upozorňuje na další souvislosti, které by se na případné nahrazení jezdectví v pětiboji mohly navázat. „Je jasné, že ve chvíli, kdyby se z pětiboje vyškrtlo jezdectví na základě těchto tlaků, tak potom je i samotné jezdectví ohrožené. A nejen to, ale i další sporty, které by se mohly nějakým způsobem zrovna někomu nelíbit. V dnešní době se všechno strašně chrání, a to ne pouze zvířata, ale také lidi, a to dokonce i proti jejich vůli. Toho je ostatně i dobrým důkazem dnešní situace. V podstatě za chvíli hrozí, že vám zakážou jet na kole moc rychle, protože je to moc nebezpečné. Nebo, že vám zakážou v boxu dávat soupeři ránu do hlavu, protože to je moc nebezpečný anebo přijde zákaz běžet maraton, protože to je pro tělo nebezpečný a mohlo by to danému člověku ublížit. Toto všechno jsou tlaky, které nedávají žádný smysl. Jdou hlavně proti sportu jako takovému, který je založený na tom, že lidi jsou ochotní a schopní jít do určitého rizika. Vyhrávají ti, kteří to pošlou dál za hranu a ti, kteří vydrží více bolesti a tréninku. Ve chvíli, kdy se toto začne omezovat, ať už u koní nebo kdekoliv jinde, tak tím jdeme v podstatě proti tomu sportu. Už teď na začátku je potřeba to vnímat v trochu širších souvislostech, aby si člověk uvědomil, jaký precedent dovolí, aby se stal.“ 
 

Čtěte také: Pětibojaři jsou proti způsobu rozhodnutí UIPM o vyřazení jízdy na koni

 
Mezinárodní unie moderního pětiboje bohužel zmiňované návrhy pro zlepšení pravidel pětiboje nevyslyšela. „Musím věřit tomu, že se s touto změnou dá ještě něco dělat. Ratifikace byl první krok, ale k tomu, aby opravdu jezdectví vypadlo z moderního pětiboje a bylo nahrazeno jinou disciplínou, tak k tomu je potřeba změnit stanovy UIPM, které jasně definují moderní pětiboj, jako sport složených ze všech pěti disciplín, včetně jezdectví. Takže toto se nejprve musí stát. Bude se usilovat o to, aby se to stalo pravděpodobně na podzim příštího roku. Pokud se nezmění zástupci a vedení kongresu, tak se dá předpokládat, že i změna stanov projde. My se teď můžeme a budeme snažit o změnu onoho vedení, budeme se snažit sehnat nějaké lidi, kteří do vedení půjdou a mají šanci na to, být kongresem zvoleni a zároveň mají vůli k celému případu přistupovat jinak. Pokud se ani toto nepovede, tak pak to máme spočítané a od roku 2025 pětiboj nahradí nějaká jiná disciplína, která ještě v této době ani není známá. To je také další důkaz jejich fungování. Teď je aktuální nějaká společenská pseudo poptávka, ale oni ještě ani nevědí, čím to budou nahrazovat. To způsobí ještě daleko větší problémy než to, kdyby se tam ta jezdecká část nechala a začala se dělat správně. Tak to vnímají i jezdci a sportovci a bylo by to mnohem elegantnější řešení, ale bohužel politici se rozhodli takto, tak s tím nemůžeme nic dělat.“
 
Svoboda a mnozí další pětibojaři se však s aktuálním směřováním moderního pětiboje nehodlá smířit. „Ještě sice je možné to zvrátit, avšak v případě, že by se to nepovedlo, tak jsem přesvědčený o tom, že by byla po celém světě dostatečná poptávka o zachování tradičního moderního pětiboje. Přesto, že by nemohl být součástí olympijských her, tak by se i tak našli sportovci a organizátoři, kteří by to chtěli i nadále provozovat. Určitě by jich nebylo tolik, jelikož by ve většině zemí ztratily olympijské dotace, ale na druhou stranu bychom měli příležitost vybudovat moderní pětiboj od základů, tak jak to měli ostatní sporty. Pětiboj byl specificky založen ‚ze shora‘ a byl automaticky zařazen mezi sporty olympijské. První závody v moderním pětiboji byly opravdu ty olympijské, do té doby proběhl pouze nějaký zkušební v roce 1911. To je velmi zvláštní. Kdyby tedy nastala tato situace, tak by se pětiboj třeba odlišil svým názvem, ale myslím si, že po světě bude probíhat snaha o jeho zachování,“ dodává David Svoboda v rozsáhlém rozhovoru pro EquiRadio, v němž mj. i podrobně popsal zásadní změny v tomto sportu od doby, kdy jej před 110 lety baron Pierre de Coubertin založil. 
 
Foto: Lukáš Dvořák