reklama 11D

Lucky Lifestyle a Bob Saint Clar, životní koně Františka Stružinského

ikonka

František Stružinský v rozhovoru představuje své dva výjimečné koně Luckyho a Boba. Připsal si s nimi nespočet nezapomenutelných úspěchů - od zisku mistrovských titulů v České republice až po kvalifikaci do finále mistrovství Evropy v roce 2019.
22.01.2021 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Do srdce Františka Stružinského se v průběhu jeho sportovní kariéry nejvíce zaryli dva koně. Jedním z nich byl hannoverský valach Lucky Lifestyle (Laptop x Ramiro’s Son II), a tím druhým nezapomenutelným koněm ještě stále je letos dvanáctiletý holandský valach Bob Saint Clar (Linton x For Pleasure). „Oba dva pro mě v parkuru nechali všechno a díky tomu jsem s nimi dosáhl spousty krásných úspěchů,” říká František.  
 
 
Kdy a kde jste se s nimi poprvé setkal? Jaké byly vaše společné začátky?  
 
Luckyho jsem jezdil od mých dvanácti let. Poprvé jsem se s ním setkal v naší domovské stáji, kde ho nejdříve připravoval můj táta. Boba zpočátku jezdili bratři Papouškovi, poté ho měl v tréninku táta a já si vzpomínám, že jsem se s ním seznámil až na prvních závodech v roce 2016. S oběma koňmi byly začátky poměrně náročné a byla potřeba tvrdá práce. To je nejspíš důvod, proč jsme si později tak sedli a nyní je můžu považovat za své nejvíce výjimečné koně.  
 
 
Jakých společných úspěchů s těmito koňmi si ceníte nejvíce?  
 
S valachem Lucky Lifestyle jsem zvítězil ve své kategorii mezi jednotlivci a několikrát také ve družstvech při mistrovství České republiky. Připsal jsem si s ním také několik vítězství v Grand Prix na mezinárodních závodech a už ve svých čtrnácti letech jsem s ním překonal parkur vysoký 140 centimetrů. S Bobem určitě moc rád vzpomínám na kvalifikaci do finále pro třicet nejlepších jezdců na mistrovství Evropy v Zuidwolde v roce 2019. Skvělé bylo i desáté místo v seniorské kategorii jednotlivců na mistrovství České republiky. V té době mi bylo teprve osmnáct let, takže si toho moc vážím.  
 

ČTĚTE TAKÉ: S Tavetou mi to fungovalo od prvního parkuru, říká Anna Lani Novak

 
Můžete zmínit základní charakteristické znaky zmiňovaných dvou koní? 
 
Lucky moc rád z radosti vyhazoval po skoku. Moc jsem si s ním rozuměl, protože byl velmi pracovitý, výborně jezditelný a snažil se udělat vše, jak se říká „na myšlenku”.  Na druhou stranu Bob je spíše takový, že si dělá, co ho zrovna napadne, ale to vše zachraňuje jeho veliká skoková schopnost a chuť do práce. Moc rád běhá́ po loukách a někdy se opravdu těžko zastavuje.  
 
 
Jaký byl jejich další osud?  
 
Bohužel, Lucky je již přes rok po smrti, ale vzpomínám na něj určitě několikrát do měsíce, a ještě dlouho vzpomínat budu. Byl to můj první velký kůň a hodně mě toho naučil, takže odloučení bylo velmi těžké. S Bobem stále sportuji a po jeho letošní celosezonní pauze ho nyní připravuji na sezonu 2021 a věříme, že se nám podaří získat další nezapomenutelné úspěchy.  
 
 
 
Foto archiv Františka Stružinského  



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE