Loučí se California. Výjimečná klisna, která před lety ohromila Prahu

ikonka

Jsou sportovní momenty, které si fanoušci pamatují léta. Hnědka California byla v sedle s Edwinou Tops-Alexander aktérkou několika takových momentů. Třeba při historicky první Super Grand Prix v Praze. Výjimečná klisna oficiálně končí kariéru.
05.12.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB


 

Australská parkurová reprezentantka Edwina Tops-Alexander sedlala ve své kariéře mnoho výrazných koní. Jedním z nejúspěšnějších je California. „Má úžasnou osobnost, je milá a sebejistá. Vždy se snaží ze sebe dát do nejlepší,“ nechala se slyšet na adresu klisny jezdkyně. 
 
Holandská hnědka po hřebci L´Esprit z matky po Libero H se narodila v roce 2007. Do mezinárodního sportu vstoupila až jako devítiletá. V první sezoně ji sedlal Egypťan Abdel Saïd. Ten žije trvale v Belgii a za tuto zemi také aktuálně nastupuje do závodů CSI. S Californiou dokázal za necelý rok spolupráce na mezinárodní scéně vyhrát Grand Prix v Knokke, druhé místo zapsal ve Velké ceně při CSI4* v La Coruni a také při CSIO5* v Gijonu.
 
V listopadu 2016 oznámili belgičtí majitelé Johan a Patrick Lensensovi, že prodali částečný podíl Edwině Tops-Alexander. Hvězdná Australanka se základnou ve Valkenswaardu v Nizozemsku s hnědkou následně zažila sice relativně krátkou, ale velmi úspěšnou kariéru.
 
 

V australských barvách

Za pět let spolu Edwina a California absolvovaly téměř výhradně pětihvězdové mítinky. Hned na začátku společné cesty v prosinci si dojely pro druhé místo ve Velké ceně v londýnské hale Olympia, nestačily tehdy jen na Daniela Deussera s Equitou. Následovaly starty v Basileji, Curychu, Hong Kongu a v Al Rayyan, kde se v únoru 2017 umístily v TOP 5 v Grand Prix. Jarní etapa vyvrcholila vítězstvím v ceněné pětihvězdové Grand Prix Hermés v Paříži.
 
V březnu oznámila jezdkyně, že se připravuje na mateřství. Termín porodu byl v červenci, a tak měla klisna lehčí sportovní režim. Během doby, co Australanka nezávodila, stihla „tréninkové“ CSI ve Valence ve Francii a doma ve Valkenswaardu v sedle s Italem Albertem Zorzim.
 
Edwina se vrátila na kolbiště už dva měsíce po porodu. V polovině října 2017 dojela s Californiou třetí v soutěži Světového poháru v Oslu, o dva měsíce později soutěž bodovanou do série World Cup vyhrála při CSI5* v La Coruna.
 
 

Nezapomenutelná sezona

Sezona 2018 by se dala označit jako nejúspěšnější období. V dubnu se Edwina radovala z triumfu v Grand Prix při Global Champions Tour v Miami, kde jí byla partnerkou právě California. V červnovém kole Global Champions v St. Tropez byla třetí. 
 
Ve Velké ceně v sérii pak startovala tato dvojice při každém mítinku, jehož se zúčastnila. Obvykle se pohybovala v nejlepší desítce, třeba v Berlíně a v Paříži. Finálovou Grand Prix v Dauhá dokončila na páté příčce, a vše pak korunovala v prosinci při Global Champions Playoffs v Praze. 
 
Edwina si v sedle hnědky dojela pro historicky první vítězství v Super Grand Prix. Diváky v O2 areně zvedl jejich výkon ze sedaček. První jízda jim vyšla skvěle, když zapsaly nulu. Do druhého kola nesmírně náročné soutěže vstupovaly jako poslední s vědomím, že dovolit si mohou maximálně jedno shození a čas lepší než 61,56, což měl dosavadní lídr Ludger Beerbaum s Casellem. Chyba přišla v druhé polovině kurzu a Edwina musela přidat na tempu. Zároveň však už nesměla chybovat. Před ztichlou vyprodanou halou projela cílem se čtyřmi trestnými body v čase 61,08 sekundy. Fanouškům, kteří byli na nohou, připravila jeden nezapomenutelných momentů. 
 
California je dodnes navíc jedinou klisnou, jež tuto speciální soutěž dokázala vyhrát. Jen pár dní před startem v Praze přitom obsadila první místo také v Grand Prix při CSI5* v Paříži. 
 
Forma jí vydržela ještě v první polovině sezony 2019, ale v následujících měsících se dvojice závodů účastnila méně a Edwina začala hnědku pomalu stahovat z nejvyššího sportu. Poslední start má v databázi Mezinárodní jezdecké federace v červnu 2021, oficiální ukončení kariéry ale oznámila Australanka až koncem listopadu roku 2022.
 
„Je pro mě ctí oznámit, že jeden z mých nejlepších koní končí s kariérou. California je výjimečný kůň, přinesla mně a mému týmu mnoho radosti. Vždy se snažila ze všech sil a dávala maximální úsilí, jakmile vstoupila do arény. Dosáhla mnoha cílů, naše pouto bylo speciální, to je myslím důvod všeho. Budeš mi chybět ve sportu, jsem vděčná za vše, co jsi pro mě udělala. Jsme už nyní nadšení z potomků, které dáš,“ napsala v oficiálním prohlášení Edwina. O plánech do budoucna je tedy jasno. California jde do chovu.
 
Zdroj: Equnews, Edwina Top-Alexander Web, World of Showjumping
 
Foto: Kateřina Návojová