Libuše Mencke: Pandemie jistě postihne celkovou ekonomiku chovu koní

ikonka

Libuše Mencke žije již několik let v Německu. V posledních měsících prožívá se svou stájovou jedničkou, letos třináctiletým valachem Syrio, významný výkonnostní vzestup. V exkluzivním rozhovoru prozradila, jak vnímá situaci kolem šíření koronaviru.
22.03.2020 06:31  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB

Telefonicky jsme se spojili s českou drezurní reprezentantkou Libuší Mencke, která žije se svou rodinou v areálu velkého privátního hřebčína mezi Berlínem a Rostockem. Povídali jsme si o tom, jak se staví k aktuální situaci kolem pandemie, a co si myslí o jejích dopadech do budoucna.
 
Jak vnímáte aktuální situaci kolem šíření koronaviru jakožto trvale žíjící v Německu?
 
Obdivovala jsem opatření v České republice a tady v Německu byl pořád klid. Všichni jsme doufali, že pojedeme na závody, nicméně situace se vyvinula do úplně stejné podoby jako v Čechách. Vše se zrušilo, nikdo nic nedělá a děti už máme také doma. Karanténa vyloženě zatím pro lidi není, ale je nám doporučeno zdržování se doma a omezení potkávání se s ostatními lidmi a podobně. Je otázka času, kdy také přitvrdí, a pak už budeme jenom čekat. Lidi mají samozřejmě strach, je to znát i podle našich klientů, kteří si od nás kupují koně. Ještě před pár dny jsme zde měli kupce a prodali jim koně. Nyní je situace už taková, že se toto zastavilo úplně ze strachu kamkoli cestovat a potkávat se s cizími lidmi. A další problém je ten, že v tuto chvíli není ani možné si zakoupeného koně převézt a někde ustájit. Stáje zatím nejsou z nařízení úplně uzavřené, ale majitelé areálů jsou ostražití a snaží se vyhnout všem možným rizikům.
 

ČTĚTE TAKÉ: Libuše Mencke v Německu: Příběh jako z pohádky, lemovaný denní dřinou

 

Zároveň předpokládám, že v době, kdy přichází takovéto restrikce, které mají i významný ekonomický dopad, si řada lidí odpustí zbytné záležitosti, jakými je drahý sportovní kůň.
 
Přesně tak - koupit sportovního koně je velká finanční zátěž a nyní, když nikdo neví, jak se bude situace vyvíjet, málokdo si dovolí zbytečně utrácet. Pro řadu malých firem je to likvidační, velké se postupně zbavují zaměstnanců, to vážně není ideální doba pro prodej koní, zatímco pro nás je to hlavní zdroj příjmů.
 
Ano, spousta lidí začíná v tomto směru uvažovat trochu jinak. Ovlivňuje vás to také při každodenní práci s koňmi?
 
Je to samozřejmě znát při sportovní přípravě koní. My jsme sezonu rozjeli poměrně brzy, aby bylo dostatek času je v klidu připravit na léto, aby nemuseli jezdit na závody každý víkend. Udělali jsme si takový předběžný plán s tím, že vše přizpůsobíme aktuálním výkonům koní. Chtěli jsme, abychom měli mezi jednotlivými závody více času na pilování a zlepšování konkrétních věcí, samotné závody pak měly přinést zhodnocení a ukázat nám, jak s koňmi pracovat dále. A přesně tento řetězec je nyní narušený. Koně už byli na cestách, závodili a teď se vše stoplo a čeká se, co bude dál.
 
Ještě před pár týdny nikdo netušil, že by se něco podobného mohlo stát, a nyní se dokonce spekuluje o přesunutí termínu olympiády. Jak to vnímáte?
 
První kvalifikace, která měla být zásadní pro členy německého týmu, byla naplánována v Hagenu na konci dubna. Ta byla zrušena. Takže najednou je potřeba řešit plán B, jak budou vybráni tři do týmu. Nikdo neví, co bude, takže je potřeba koně udržovat neustále nachystané a v kondici, ale samozřejmě bude na všech koních znát, když neabsolvují několik týdnů žádné závody. Trénink je jedna věc a závody druhá. Pokud se v květnu opět rozeběhnou závody, budeme všichni začínat v podstatě od nuly. Ať už to dopadne jakkoli, už teď je jasné, že to poznamená celou sezonu. A pokud se vrátím zpět k mladým sportovním koním určeným k prodeji, opět má velký vliv na cenu a samotý prodej to, že nebudou mít aktuálně žádné oficiální výsledky.
 

ČTĚTE TAKÉ: Olga Plachá: Řiďme se zdravým rozumem, sport musíme na chvíli odložit

 
Ekonomiku tato situace postihne globálně, lze tedy předpokládat, že cena koní půjde obecně dolů, co myslíte?
 
Jednoznačně a určitě se to nebude týkat jen koní. Já osobně to již nyní vnímám při nákupu věcí každodenní spotřeby. Doufám, že se situace co nejdříve vzpamatuje a zlomí se to, protože konkrétně pro chovatele koní by to mohla být ekonomická katastrofa. Snad budou mít aktuální přísná opatření brzy pozitivní odezvu a vše se zase uklidní. Je to samozřejmě vše na lidech. Pokud se bude každý snažit a chovat se zodpovědně, pak si myslím, že by mohly povolit i některé zákazy.
 
Foto archiv Libuše Mencke