Létající koně a nervy z oceli. Přehlídka rekordů ve skoku mohutnosti

ikonka

Ti koně snad mají křídla a jezdci musí mít nervy ze železa. To si často možná pomyslí divák při soutěži mohutnosti. Rekord drží už více než třicet let Franke Sloothaak. Máme pro vás i další perly, třeba rekordní výšku překážky zdolanou bez sedla.
06.02.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB

 

Soutěže síly a zručnosti, to je kapitola pravidel parkurového sportu, kde najdete atraktivní formáty soutěží, jako bariérové skákání nebo skok mohutnosti nazývaný „Puissance“. Slovo pochází z francouzštiny a dalo by se přeložit jako síla nebo zdroj síly.
 
Úvodní parkur se skládá ze čtyř až šesti překážek. Jezdci, kteří v kurzu nechybovali, se postupně rozeskakují na jednom výškovém skoku a jednom šířkovém skoku. Rozeskakování může probíhat vícero a překážky se před každým kolem zvyšují, respektive rozšiřují. Toliko zjednodušený náhled do pravidel.
 
V praxi jsou diváci svědky mnohdy velmi napínavé podívané, kdy se vertikální překážka, zpravidla je to zeď, se svými rozměry postupně vyšplhá vysoko nad běžný standard těžkých parkurových soutěží. Nepsanou metou je sedm stop, což je lehce přes 213 centimetrů. Dostat se do neoficiální skupiny jezdců, kteří tuto metu zdolali, tedy „7-Foot Clubu“, je úspěch. 
 
Soutěž mohutnosti se dnes na závodech nevypisuje tak často, jako tomu bývalo v době, kdy zažívala opravdu velkou popularitu. Koňské svěřence, kteří mají často mnohamilionovou hodnotu, do takové soutěže jezdci nepřihlašují. Vozí případně koně, s nimiž jsou nahlášeni speciálně do tohoto klání.  
 
Postupem času se měnil i formát soutěže, většina rekordů platí už řadu let. Pojďme se podívat na ty, kteří se svými výkony zapsali do historický tabulek.
 
 

Světový rekord 

Nizozemský rodák startující za Německo Franke Sloothaak patřil svého času k nejlepším členům národní reprezentace. Má tři medaile z olympijských her z týmových soutěží. V roce 1988 v Soulu získal s kolegy zlato, stejně jako o osm let později v Atlantě. Často také startoval v soutěžích mohutnosti. Nejprve dosáhl v sedle Leonarda na výšku 235 centimetrů. Vlastní rekord pak přepsal v roce 1991 na závodech v Chaudfontaine v Belgii, kde s koněm jménem Optiebeurs Golo skočil zeď vysokou 240 centimetrů. 
 
 

Skok bez sedla

V roce 2011 překonal při mezinárodních závodech Stockholm International Horse Show britský reprezentant Robert Whitaker zeď vysokou 212 centimetrů. Hodnota by na 7-Foot Club sice nestačila, jenže člen známé jezdecké rodiny překážku překonal s neosedlaným Waterstonem. 
 
 
Jméno Whitaker je také u dalších zápisů v souvislosti se skokem mohutnosti. Nemladším jezdcem, který zvítězil v soutěži mohutnosti při světoznámém mítinku v londýnské hale Olympia, je William Whitaker. Vyhrál tam v roce 2008, kdy mu bylo osmnáct let. Williamův strýc John pro změnu drží rekord v počtu vítězství v soutěži mohutnosti v Olympii a Robert Whitaker tam vyhrál třináct po sobě jdoucích ročníků.
 
 

Britské prvenství

U Britů ještě zůstaneme. Jedním z hvězdných ostrovních jezdců je Nick Skelton, vítěz individuální olympijské soutěže v Riu de Janeiru. Skelton ve své dlouhé kariéře absolvoval řadu soutěží ve skoku mohutnosti. Jeden jeho výkon je prozatím nepřekonaný. Už před pětačtyřiceti lety, tedy v roce 1978, skočil v Londýně překážku s výškou 232 centimetrů. Partnerem mu byl bělouš Lastic a jejich výkon, který je dole ve videu, je britským rekordem. 
 
 

Nejvyšší skok vůbec

Rekord ve skoku vysokém, který býval při závodech velmi oblíbený v první polovině dvacátého století, patří čilské dvojici Huaso a Alberto Larraguibel Morales. Je zapsaný oficiálně v Guinessově knize. Plnokrevný ryzák skočil s důstojníkem v sedle překážku vysokou 247 centimetrů. Odehrálo se to ve Viňa del Mar v roce 1949. Protože skok mohutnosti a skok vysoký není totéž, platí tento výkon jako světový rekord, stejně jako 240 centimetrů Frankeho Sloothaaka.
 
 

Poděbradská mohutnost

V době konání závodů CSIO v Poděbradech se návštěvníci také často těšili z napínavých okamžiků nad vysokou zdí. V roce 2002 tam pět dvojic prošlo v rozeskakování přes výšku 197 centimetrů. Následně byla zeď zvýšena na 205 centimetrů, což skočili Aleš Opatrný s Fatimou a Maďar Sándor Szász s Don Juanem. Výšku 215 centimetrů český jezdec už nepřekonal, maďarská dvojice se ale přes zeď přenesla, a Szász je tak také členem neoficiálního uskupení 7-Foot Club. Navíc se jedná o nejvyšší překonanou hodnotu na českých kolbištích při mezinárodních závodech.
 
 
Aleš Opatrný se o zábavu fanoušků postaral na poděbradském kolbišti opakovaně. V roce 2004 skočil s Grandem 202 centimetry a zastavila ho výška 217. O rok později zdolal znovu v sedle Granda zeď vysokou 210 centimetrů. Tehdy se dělil o první příčku s maďarským jezdce Balaszem Horváthem. Opatrnému totiž Grand nejprve odmítl poslušnost, a tak se i přesto, že výšku 210 centimetrů opravdu překonal, zařadil ex equo na první místo s Maďarem, který zeď pobořil. 
 
Zdroj: FEI, Wikipedia, Horse and Hound, Equichannel
 
Ilustrační foto: Laurence Dunne / Press Service Horse Sport Ireland