reklama 11B

L'Estran byl jako raketa. Škoda té klukoviny po dostihu, říká Váňa

ikonka

Podruhé za sebou opanoval L'Estran s Josefem Bartošem prestižní Gran Premio Merano. Největší italský překážkový dostih však z pohledu rodiny Váňových přinesl nečekanou komplikaci. Před Velkou pardubickou se zranil žokej Josef Bartoš.
30.09.2020 11:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Gran Premio Merano měří pět kilometrů, ale nejkritičtější moment pro jeho vítěze přišel dlouho poté, co L’Estran s Josefem Bartošem v neděli proběhl cílem. Bartoš si při oslavném "Dettori jumpu" po dostihu pochroumal koleno a dva týdny před Velkou pardubickou řeší jedno z nejkurióznějších zranění v českém sportu od legendami opředeného uklouznutí brankáře fotbalové reprezentace Petra Kouby ve vaně.
 
"Je to neuvěřitelná smůla. Za celý víkend odjezdí osm těžkých dostihů, kde mu hrozí na každém kroku pád, a pak se zraní při takovéhle klukovině. Dost mě to mrzí, ale nejvíc to samozřejmě mrzí jeho, protože se blíží Velká pardubická," reagoval trenér Josef Váňa mladší.
 
Trojnásobný vítěz Velké pardubické se ve středu podrobuje v Plzni operaci menisku a atroskopie přece jen otevírá naději, že druhá říjnová neděle pro Bartoše ještě není ztracená. "Podle prvních zpráv by to nakonec nemělo být tak hrozné, ale uvidíme, co řeknou doktoři po zákroku. Sám Pepča říkal, že už prostě není nejmladší, bude si muset dávat pozor," řekl Váňa.
 

Čtěte více: Do roka a do dne. L'Estran s Bartošem obhájili v Gran Premio Merano

 
Hořká tečka za víkendem však nemohla zastínit celkovou spokojenost stáje Scuderia Aichner SRL s vrcholem italské překážkové sezony. L’Estran lehce obhájil loňské vítězství a společně s druhým Northerly Windem nechal daleko za sebou silnou mezinárodní konkurenci.
 
"Místní znalci se po dostihu shodli, že to byl jeden z nejpoctivějších a nejkvalitnějších ročníků Gran Premia za poslední dobu. Nebyl tam ani metr na nějaké vydechnutí, jelo se od startu a ve fázích, kde se obvykle koně berou zpátky, nastoupil zase někdo další. Tím se oddělilo zrno od plev," hodnotil Váňa.
 
Nenechat francouzskou hvězdu odpočinout
 
Úřadující šampion italských překážkových trenérů měl na startu pět svěřenců a průběh dostihu vyšel přesně podle jeho představ. Zpočátku vodil Notti Magiche, další členové ekipy z Mlýnců / Bohuslavi hlídali francouzského Le Costauda.
 
"Zadání bylo, aby neměl v dostihu ani na chvíli klid. Tato taktika nám vyšla a platní byli i naši další koně jako Il Superstite nebo Martinstar. Teď je samozřejmě můžu na dva měsíce zaparkovat, protože se vydali, ale vyhráli jsme Gran Premio a to je důležité," konstatoval Váňa.
 
L’Estranova forma vygradovala v pravý okamžik, přestože jeho letošní sezona se utvářela jinak, než si Josef Váňa původně představoval. Po debutu koncem června měl hnědák pozitivní test na protizánětlivý lék ketoprofen a kvůli nucené třicetidenní pauze nestihl původně plánovaný přípravný dostih.
 
"Všechno zlé je ale k něčemu dobré, nucený start v druhé přípravě se nakonec ukázal jako optimální," myslí si Váňa. "Ketoprofen se u nás v Česku nachází jen ve Fastum gelu, takže nikdo netušíme, jak se to mohlo stát. Jestli si někdo mazal nohy a došlo ke kontaminaci… Naštěstí je to už za námi, i když ještě čekáme na druhý výsledek."
 
Měl pocit, že odstartoval nový dostih
 
V neděli se L’Estran každopádně znovu ukázal ve výborném světle. "Podle mého názoru podal až neuvěřitelný výkon. Pepča Bartoš říkal, že v posledním oblouku mu dal dvě pobídky a měl pocit, že odstartoval nový dostih. Kůň zareagoval jako raketa," pochvaloval si Váňa.
 
Na závodiště bylo kvůli epidemiologickým opatřením vpuštěno pouze 1500 lidí, ale pro českou výpravu byl galamítink velkým zážitkem jako obvykle.
 
"Je samozřejmě pravda, že loňské první vítězství v Gran Premiu bylo bomba z čistého nebe. Teď už jsme byli v trochu jiné situaci, i když to samozřejmě taky nebylo jednoduché. Celkově mám úžasné dojmy. Dařilo se nám i v dalším programu, byli jsme třeba druzí v grupa 1 proutěných překážkách, což byl dostih jako řemen. Moc se mi líbil i Broughton, to je prostě démon. Takže můžu říct, že jsem si to moc užil," uzavřel Váňa, který už v pondělí provázel své svěřence v Lysé nad Labem.
 
 
Foto: Martin Cáp



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE