Lee Pearson: Rekordman a muž, jehož nosila na rukou Margaret Thatcher

ikonka

„Můj život je neskutečný od samého začátku,“ říká Sir Lee Pearson, paralympijský rekordman, který byl povýšen do šlechtického stavu. I přes svůj hendikep se stal pěstounem, a sám dítě vychovává. Prožil věci, které by vydaly na několik životů.
11.10.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


 

Jedním z nominovaných na cenu Mezinárodní jezdecké federace FEI pro rok 2021 v kategorii Nejlepší sportovec je Sir Lee Pearson. Britský paradrezurní reprezentant je rekordmanem ve své disciplíně a je nejúspěšnějším paralympijským jezdcem všech dob.
 
Lee Pearson se narodil v roce 1974. Po dramatickém porodu, který skončil císařským řezem, se ukázalo, že chlapeček má trvalé postižení. Jeho diagnóza má zkratku AMC, což je mnohočetná malformace kloubů a defekt svalové hmoty. Jak sám ale říká v jednom z rozhovorů: „Můj život je neskutečný od začátku, a bude až do konce.“
 
Když byl malý, rodiče mu pořídili osla jménem Sally. „Byla to stará tvrdohlavá oslice. Šla jen tam, kam chtěla. Pokud jsem chtěl odbočit doprava, a ona nechtěla, musel jsem se otočit úplně doleva do kruhu,“ vzpomíná Lee. Byla to ovšem tato oslice, která tak trochu určila jeho životní dráhu. „I osel vám dá představu, jaké to je jezdit na koni. Pod vámi je živé dýchající zvíře,“ říká.
 
 

V náruči Margaret Thatcher

Dávno před tím, než se Lee Pearson proslavil na celém světě svými sportovními výsledky, upozornil na sebe už jako dítě. V šesti letech dostal cenu Children Of Courage. Ta se uděluje dětem, které předvedly nějaký hrdinský kousek, ale i dětem, které „pracují“ pro dobrou věc, nebo čelí výjimečně špatným životním okolnostem. 
 
Lee tuto medaili dostal v roce 1980, když mu bylo šest let. Při té příležitosti byl na audienci v Downing Street 10. Na známé adrese, kde sídlí britští premiéři, musel překonat pár schodů. Tehdejší obyvatelka slavné adresy Margaret Thatcher ho vzala do náruče, aby ho do schodů poponesla. „Tátovi to bylo trapné. Říkal jí, že jsme moc těžký, že mě ponese on. Ale ona se na něj podívala a odbyla ho: Ne, já ho vezmu! Nebyla to žádná show pro média, nebyly tam davy fotografů, bylo to úplně spontánní,“ popisuje Lee zážitek, který se tehdy rozkřikl po celé Británii. Stal se "tím dítětem, které nosila na rukou Železná lady".
 
 

Atlanta změnila jeho život

V roce 1996 se v Atlantě konaly olympijské a paralympijské hry. Lee v té době prožíval nepříjemný čas. Trpěl depresemi a ve dvaadvaceti letech moc nevěděl, jakým směrem se bude jeho život ubírat. Paralympiáda v Atlantě ho inspirovala. A protože koně miloval a v drezuře nebyl úplným začátečníkem, opřel se do tréninků. Tak začala kariéra plná úspěchů. Lee Person je rekordmanem a nejúspěšnějším paradrezurním jezdcem všech dob. 
 

Čtěte také: Všichni máme víc síly, než si myslíme, říká Brazilec Rodolpho Riskalla

 
Čtyři roky po paralympiádě v Atlantě už byl sám trojnásobných zlatým medailistou. V Sydney vybojoval dvě první příčky v individuálních úlohách a byl součástí vítězného družstva. Tři nejcennější kovy má z Atén z roku 2004 i z následujících her v Číně.
 
Doma v Londýně v roce 2012 vybojoval zlato, stříbro i bronz. V úspěšném tažení pokračoval i v Riu, kde byl jednou první a jednou druhý. Při zatím poslední paralympiádě, v srpnu 2021 v Tokiu, opět nenašel přemožitele ani v jedné ze soutěží. K tomu má obsáhlou sbírku medailí z mistrovství Evropy a Světových jezdeckých her. 
Stejně jako jezdcům bez postižení, ani jemu se nevyhýbají pády a úrazy. Pár měsíců před olympiádou v Londýně si na čtyřech místech zlomil páteř. Svérázného jezdce, kterého britská královna povýšila do šlechtického stavu, to ovšem od ježdění neodradilo.
 
 

Jezdec, trenér, pěstoun

Vedle závodění provozuje Lee v Staffordshiru drezurní stáj, kde pracuje jako trenér. Také je rodičem. Lee, který se jako první sportovec v britské reprezentaci přihlásil otevřeně ke své orientaci, se stal v roce 2020 pěstounem a sám vychovává syna. Jeho velkým koníčkem, kromě živých koní, je motosport. Má závodní licenci. Jeho život je tedy skutečně pestrý. „Jednou vydám knihu, ale budete si muset počkat,“ říká Lee.
 
Zdroj: FEI, Teleraph.co.uk, Wikipedia, Horse and Hound
 
Foto: Liz Gregg / FEI