reklama 11D

Laura Lišková: Naše rodina se po letech vrátila z Belgie zpět do ČR

ikonka

Jezdecký areál Villa Gineta je domovskou stájí jezdkyně Laury Liškové. V rozhovoru popisuje nejen historii areálu, ale také celé své rodiny. Laura je v Masečíně velmi spokojená, zároveň však dodává, že vlastní stáj znamená nikdy nekončící práci.
28.11.2020 06:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Kde se nachází vaše domovská stáj a kdo je majitelem?
 
Naše domovská stáj Villa Gineta se nachází poblíž města Štěchovice, ve vesnici Masečín. Je to asi dvacet pět kilometrů od Prahy. Okolo nás je krásná příroda a klid. Majitelkou stáje je moje maminka. 
 
V areálu přímo žijete?
 
Ano, bydlím přímo v areálu.  
 
Jak dlouho zde sídlíte?
 
Moje rodina už tady sídlí téměř dvacet let.  Statek postavili na zelené louce. Já jsem do svých třinácti let žila v Belgii, odkud moje rodina pochází. Bydlím tady již sedm let.
 
Můžete prozradit více o historii tohoto místa?
 
Historie naší stáje je rozhodně výrazně mladší než příběh návratu mé rodiny do České republiky. Moje babička pochází z Čech, avšak po sňatku s mým belgickým dědečkem odešla žít v roce 1968 do Belgie. V Belgii se narodila i moje maminka a můj strýc. Moje maminka se zamilovala do České republiky během svých pravidelných návštěv. Proto po dokončení studií přijela do Čech. Pro svou lásku k přírodě a koním koupila pozemek a začala budovat stáje v roce 2002 spolu s mým tátou Pavlem Liškou. Dnes taťka už s námi nežije, ale je až dodnes mým hlavním trenérem. Když stojím v naší stáji, vidím obrovský kus práce mé babičky, dědy a následně mé maminky i mého strýce.  
 

ČTĚTE TAKÉ: Kateřina Kubrická: Jsem pyšná na rodiče za to, co dokázali vybudovat

 

V čem vám přijde tento areál jiný než ostatní?
 
Náš areál má jedinečnou atmosféru, je čistý, udržovaný a velmi kompaktní. Poslední roky jsme areál vybavili se zaměřením na vyšší drezurní sport.
 
Jak jste zde spokojená?
 
Samozřejmě jsem zde velmi spokojená, protože jsem tady doma a blízko koní. Ale vlastní stáj znamená nikdy nekončící práci.
 
Můžete, prosím, popsat zázemí, které tato stáj nabízí?
 
Statek se nachází na rozloze šesti hektarů, máme dvacet pět boxů k ustájení, avšak aktivně využíváme pouze deset vnitřních boxů. Ostatní boxy jsou využity v průběhu soustředění s tuzemskými a zahraničními trenéry. Záměrně jsme se před několika lety rozhodli zredukovat počet boxů pro klasické ustájení, neboť tato služba již nebyla udržitelná. Razíme tedy motto „méně je více“, čímž paradoxně dokážeme nabídnout lepší kvalitu a individuálnější přístup. Pravda je, že máme v areálu další zdroj příjmů díky penzionu.
 
Dále naše stáj disponuje krytou halou 20 krát 40 metrů a venkovní jízdárnou 20 krát 60 metrů. Velký důraz klademe na údržbu kvalitního povrchu. Časem jsme pochopili, že i ty nejmenší detaily jsou kritické pro dosažení sportovních úspěchů. K dispozici je venkovní i vnitřní mycí box s infra lampami. Nabízíme rovněž sedlovnu, klubovnu a všechny ostatní služby spojené s kvalitní péčí o koně. 
 
Čeho si zde vážíte nejvíce?
 
Nejvíce si vážím práce mé rodiny.  Díky ní mám k dispozici zázemí pro sportovní disciplínu drezuru, kterou opravdu miluji.
 
Kolik času zde trávíte?
 
Ve stájích a s koňmi trávím sedm dní v týdnu a minimálně dvanáct hodin denně.
 
Popište, prosím, váš běžný den ve stáji.
 
Můj běžný den ve stáji začíná v sedm hodin ráno. Obvykle začínám jezdit v osm hodin - trénuji střídavě své dva koně, občas jezdím i některé ostatní ustájené koně. Před tréninkem i po tréninku provádím přípravu a potřebnou hygienu u koní. Naše koně chodí pravidelně každý den ven - pokud počasí dovolí - do výběhu a na pastvu. Momentálně využíváme služeb stájnice a o veškerou práci okolo koní se dělíme. Ráda bych tímto poděkovala svým kolegyním, protože každý provozovatel stáje ví, jak důležitá je jejich kvalitně odvedená práce.  
 
Jsou v plánu nějaké změny či rekonstrukce?
 
Vždy je co vylepšovat - naším úkolem je určitě na prvním místě uspokojit koně a lidi, kteří s nimi pracují. Aktuálně žádné plány na rekonstrukci nemáme, ale práce v rámci pravidelné údržby samozřejmě probíhají.
 
Foto archiv Laury Liškové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE