Laube: Byla to sezona snů. Ukončení dostihů naštvalo i Ideal Approache

ikonka

Novopečený slovenský šampion Martin Laube se ohlíží za výjimečnou sezonou, kdy se mu na koních stáje Lokotrans a trenéra Luboše Urbánka zejména na Slovensku dařilo všechno, na co sáhl. Na sklonku roku ho čeká ještě několik startů ve Francii.
04.11.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Jen málokterá stáj dominovala dostihovému provozu v jedné sezoně tak jednoznačně jako Lokotrans a jeho centrála Újezd u Boskovic v rámci letošního roku v Bratislavě. Součástí "růžového cunami" je také první titul šampiona rovinových žokejů pro Martina Laubeho.

Stájový jezdec Lokotransu si připsal na slovenské půdě připsal 19 vítězství, což je o tři více než druhý Jaroslav Línek, a sumou vyježděných dotací se dostal na 89 995 eur. Se Shabanou triumfoval v Jarnej ceně kobýl a Oaks, na ryzákovi Darling In Pink ovládl Velkou jarní cenu.

"Byla to sezona snů, naše stáj letos na Slovensku povyhrávala skoro všechno, co se dalo vyhrát. Tři klasické dostihy, hattrick na Turf Gala a spoustu dalších dostihů. Bylo až neuvěřitelné, jak se nám dařilo a já jsem si to moc užil," pochvaluje si Martin Laube, který letos vyhrál také švýcarské derby na Hello Hola Hay.

 

Čtěte také: Frankie Dettori stráví zimu v USA. Nechám tomu volný průběh, říká

 

Na závěrečný mítink jel minulou neděli do Bratislavy s lehkou nervozitou, ale o zisku šampionátu rozhodl hned v úvodní dvojici dostihů. Nejprve vyhrál Cenu Mága na rakouském dvouletkovi Racing Rayovi a po půl hodině přidal úspěch v Ceně Čukara s čtyřletým Emerysday. Neumístil se pouze s Gray Touch ve dvojkovém Memoriálu Augustína Rišku.

Na vystoupení s jeho oblíbencem Ideal Approachem ve Velké októbrové ceně už nedošlo, dostihový den byl po pátém dostihu ukončen kvůli stavu dráhy.

"To byla škoda a dost to ovlivnilo atmosféru, ale nedá se nic dělat. Dráha byla kluzká, dostihová komise chtěla mítink přerušit už po druhém dostihu, v němž padli v oblouku dva koně. My jezdci jsme nejprve řekli, že zkusíme pokračovat a že budeme na stav dráhy brát ohled, ale nebylo to dobré. Bylo třeba na to stále myslet a člověk jede prostě jinak, než za normálních okolností. To už pak nejsou pořádné dostihy," litoval Laube.

Kromě žokeje a týmu byl zklamaný i samotný Ideal Approach, který se vrátil domů bez dostihu v nohou a dával najevo svou nevoli. "Kluci říkali, že se s ním na dvoře nedalo domluvit. Byl už nabuzený na dostih, který pak nepřišel, tak byl naštvaný," usmíval se Laube.

Nadcházející víkend nebude v akci, neboť v Mostě přišel na dva dny o licenci kvůli nadměrnému použití bičíku. Přijde tak mimo jiné o sobotní vystoupení druhého z Ceny zimního favorita Ralpha ve Fitmin Cupu.

Letošní sezona však pro Laubeho zatím neskončila. "Jsou ještě plánované starty ve Francii s koňmi jako Ideal Approach nebo Devil In Pink, možná se ještě podívám i do Maďarska," uzavřel Laube.

Foto: Pavla Pechmanová