Larizano vyhrál Crystal Cup, rozhodla velká chyba favorita

ikonka

Napajedelská rodina La Lézardé v sobotu získala další velké překážkové vítězství. Třináctiletý Larizano s Jaroslavem Myškou triumfoval v Crystal Cupu, kde vedl doběh pěti českých koní. V rámcovém programu přidaly tuzemské stáje další tři úspěchy.
16.10.2021 18:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Český chov zažil v sobotu jeden z nejúspěšnějších dnů letošní sezony. Zatímco v Mostě se dvouletý Red Coral ozdobil titulem zimního favorita, ve Wroclawi senzačně zvítězil třináctiletý veterán Larizano pod Jaroslavem Myškou v Crystal Cupu (5500 m, 172 000 zl.).

Valach z vlastního chovu trenéra Stanislava Popelky se tak postaral o jeden z největších úspěchů v historii rodinné stáje Hvozd-Popelka. Polobratr vítěze srpnové kvalifikace na Velkou pardubickou Lombarginiho je synem odchovankyně Zemského hřebčince Písek Larie a pravnukem klasické vítězky Latinky z napajedelské rodiny La Lézardé.

Ještě na začátku cílové roviny ztrácel nesčetné délky na domácího favorita Haad Rina. Jeho jezdec, ve Švédsku působící Christopher Roberts, však o chvilku dříve spletl kurs a podjel jednu překážku, takže jel vstříc diskvalifikaci. Rýsující se řízení u zeleného stolu však utnul Haad Rinův pád na poslední překážce a v čele se rázem ocitl do té doby druhý Brunch Royal.

Vítěz letošní Wielké Wroclawské s Ondřejem Velkem sahal po triumfu, ale v posledních metrech se před něj dostal skvěle finišující Larizano a zvítězil o 1 3/4 délky. O dalších 18 délek zpět doběhl třetí Reki před Lavernem a Almost Humanem. Všech pět koní, kteří se dostali do cíle, trénuje v Česku. Nedařilo se pouze Slivce s Adamem Čmielem, jejíž šance utnulo uklouznutí na rovném úseku po proběhnutí vodou.

Larizano zvítězil poosmé z 39 startů, jeho dosud největším úspěchem byl triumf ve Velké slušovické steeplechase z roku 2019. V posledních sezonách nasbíral celou řadu jedničkových umístění, letos byl shodně druhý ve Wielké Wroclawské a Memoriálu Evy Palyzové nebo čtvrtý v Prvomájové steeplechase.

Dvakrát Tůma, jednou Bodlák

Tuzemští trenéři si v rámcovém programu připsali ještě tři další vítězství. Pod dvěma z nich je podepsán trenér Pavel Tůma, který připravil čtyřletou Milsueldos k triumfu ve steeplechase Nagrodě Marszalka Wojewódstwa Dolnoślaskiego (400 m, 50 000 zl.) a o rok mladšího Greek Desserta v proutěných překážkách Nagrodě Przewodniczacego Sejmiku Dolnoślaskiego (3000 m, 40 000 zl.).

Polobratr Gatsbyho tak nepoznal porážku ani při druhém startu kariéry, když vítězně debutoval v červnu rovněž ve Wroclawi. Oba vítěze centrály Dvorce odjezdil žokej Jan Faltejsek.

Náplastí na ukloznutí Slivky v hlavním dostihu byl pro trenéra Radima Bodláka a stáj U krále Matyáše, UH úspěch Cosmic Magic s Ondřejem Velkem ve steeplechase Nagrodě Masiniego (4000 m, 24 000 zl.). Šestiletá tmavá hnědka se prosadila o dvě délky před Green Rocksem a při třetím letošním startu slavila první vítězství.

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová