Lady In Pink diskvalifikována z Ceny prezidenta, vítězem je Orleano

ikonka

Pozitivní test vítězné Lady In Pink na zakázanou látku ambroxol promluvil do výsledku loňské Ceny prezidenta republiky. Trenér Luboš Urbánek dostal od Pořádkové komise JC ČR peněžitou sankci a podmínečné odnětí licence na šest měsíců.
20.01.2022 17:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Klisna Lady In Pink ze stáje Lokotrans přišla kvůli pozitivnímu testu na zakázanou látku ambroxol o triumf v loňské Ceně prezidenta republiky. Pořádková komise Jockey Clubu ČR ji diskvalifikovala a přisoudila vítězství původně druhému Orleanovi s Jiřím Chaloupkou. Na druhou příčku se posunul Triplex před Daralarou. Zprávu přineslo první letošní vydání Věstníku českého turfu.

Ve vzorku odebraném Lady In Pink byla nalezena látka ambroxol, která je metabolitem bromhexinu a patří do skupiny bezpodmínečně zakázaných látek. Pozitivní nález potvrdila i analýza vzorku B. Pořádková komise potrestala trenéra Luboše Urbánka sankcí 20 000 korun, podmínečným odnětím licence na šest měsíců se zkušební dobou jednoho roku a povinností uhradit náklady spojené s odběrem.

Podle Urbánka klisna nebyla léčena žádným přípravkem obsahujícím ambroxol nebo bromhexin. “Jediným způsobem, jakým se podle trenéra Urbánka do těla Lady in Pink zakázaná látka ambroxol mohla dostat, je kontaminace od někoho ze stájového personálu,” uvedla Pořádková komise ve svém zápisu. Proti verdiktu je přípustné odvolání a případ tak zřejmě bude pokračovat u Dostihového soudu.

 

Čtěte také: Janáček vyhrál ve Francii. Stylem start - cíl se prosadil v Pau

 

Vítězem 100. Ceny prezidenta republiky se u zeleného stolu stal napajedelský odchovanec Orleano, kterého ve Velké Chuchli připravuje Ivana Pejšková pro stáj Hippolit Star - Pejšková. Pro hnědáka je to již druhý jedničkový triumf po vítězství v Ceně města Karlovy Vary - Memoriálu Josefa Dolejšího.

Historické sedmé vítězství v Ceně prezidenta republiky si připsal žokej Jiří Chaloupka, který v nejstarším supervytrvaleckém dostihu sezony uspěl také s Ketty Sharp, Oligarchem, Mariydim a Aztekem.

Foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR