Kvůli covidu a zavření škol jsem začal jezdit, zmiňuje Marek Pokorný

ikonka

Marek Pokorný se aktivně věnuje jezdeckému sportu a převážně všestrannosti teprve druhou sezonu. V obou letech se stal mistrem České republiky ve všestrannosti a nyní má za cíl posun do dvouhvězdové úrovně a kvalifikaci na mistrovství Evropy.
19.08.2022 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Aktivně sportuje Marek Pokorný teprve druhou sezonu od svých dvanácti let a už si letos stihl do své kariéry připsat druhý mistrovský titul v kategorii dětí ve všestrannosti. Kolem koní se pohybuje díky svým jezdecky založeným rodičům od narození. Účastní se pravidelně také samostatných parkurových soutěží a přípravě věnuje i svůj volný čas při práci s mladými koňmi.
 
Co vás přimělo k tomu, abyste se začal aktivně věnovat jezdeckému sportu? 
Moje jezdecká kariera začala asi díky covidové pandemii. Během zavření školy jsem neměl co dělat, a tak mě rodiče v létě vzali s sebou ke koním a tam jsem poprvé asi po šesti letech usedl na koně, a to na kobylu Floor. Začal jsem následně jezdit na poníkovi jménem Tim, na kterém jsem složil Zkoušky základního výcviku jezdce. Bohužel ten rok už jsem nestihl žádné závody, protože bylo vše opět zrušeno kvůli covidu. Na podzim jsme koupili Griffina, se kterým jsem pak závodil již celou loňskou sezonu.
 
Které jezdecké disciplíně se věnujete nejvíce a jaké výkonnosti jste v ní dosáhl? 
Už od začátku se věnuju převážně všestrannosti, ve které jsem dosáhl zatím úrovně CNC1*, tedy stupně L. Jelikož to všestrannost vyžaduje, tak samozřejmě jezdím i samotné parkurové soutěže a nyní dosahuji úrovně L**. Aby byla příprava kompletní, tak určitě přidáme brzy i drezuru.
 
První závody jste absolvoval hned ve všestrannosti nebo tomu předcházela nejdříve ta skoková závodní průprava?
Mé první oficiální závody byly v parkurovém skákání v Královicích. Absolvoval jsem je s poníkem Griffin the Braveheart a nakonec z toho bylo čtvrté místo. Všestrannost následovala později a první zkušenost jsem získal v Přeštěnicích, kde jsem dokončil se dvěma vyhnutími v krosové části.
 

Psali jsme: Gabriela Horká měla jezdeckou kariéru jistou. Ovlivnili ji její rodiče

 
Kdo vás průběžně nejvíce zdokonaluje a předává vám sportovní zkušenosti?
Nejvíce zkušeností a rad mi předávají moji rodiče.
 
Kdy se u vás dostavil takový ten první zásadnější úspěch a kterých dalších si osobně ceníte nejvíce?
Prvního zásadního úspěchu jsem dosáhl v roce 2021 ve Vrchovanech, kdy jsem vyhrál mistroství České republiky na pony s Griffinem. Letos si samozřejmě velmi cením vítězství a dalšího mistrovského titulu mezi dětmi se zkušenou klisnou Hennessy z Přeštěnic.
 
Mnohokrát jste zmínil vašeho poníka Griffin the Braveheart. Patří mezi ty nejdůležitější koně zatím pro vás?
Ano, je to určitě jeden z nejdůležitějších koní. Začátky s ním byly hodně těžké, protože neměl závodní zkušenosti a všechno bylo nové pro nás oba. Hned v první společné sezoně jsme však dokázali získat mistrovský titul, takže pro mě moc znamená.
 
Čemu se věnujete ve svém volném čase?
Když mám čas tak chodím ještě jezdit k Pepovi Lánskému do Zduchovic, kde sbírám důležité zkušenosti při práci s mladými koňmi.
 
Jaké sportovní ambice jste měl ve vašich začátcích a jaké jsou vaše dnešní plány v jezdectví?
Vždycky jsem chtěl uspět na mistrovství České republiky, což se mi zatím velmi dobře daří. Dalším cílem jsou úspěchy na mezinárodních závodech. Momentálně je ten největší cíl posunout se výkonnostně do dvou hvězd a kvalifikovat se na mistrovství Evropy do Montelibretti.
 
 
Foto: poskytl Marek Pokorný