Kůň roku 2021: Ve hře jsou Hazarder, L'Estran, Nagano Gold a Talent

ikonka

Poté, co pandemie covidu-19 podruhé za sebou překazila konání Galavečera českého turfu, budou nositelé šampionských titulů za sezonu 2021 slavnostně vyhlášeni v neděli 3. dubna po skončení zahajovacího mítinku v Chuchle Areně Praha.
28.03.2022 17:42  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

V rámci zahajovacího dostihového dne nové sezóny proběhne v neděli 3. dubna v Chuchle Areně Praha také vyhlášení nejúspěšnějších aktérů roku 2021. Vyhlášeny budou nejen výsledky anket o nejlepší koně loňské sezóny, ale rovněž výsledky jednotlivých šampionátů včetně Lázně Poděbrady Cupu nebo Fitmin Cupu. Ceremoniál proběhne v malé sázkové hale nad paddockem od 18:00, tedy zhruba půl hodiny po odběhnutí závěrečného dostihu.

Zatímco výsledky šampionátů jsou již několik měsíců známé, anketní kategorie vzešly ze zimního hlasování končícího 13. února. Jockey Club ČR v pondělí odtajnil nominované koně. U každé ze třinácti kategorií je v abecedním pořadí uvedena trojice koní s nejvyšším počtem hlasů. V některých kategoriích došlo k situaci, že se o třetí místo podělilo více koní, a tak jsou některé nominace širší.

To je i případ nejprestižnější ankety o Koně roku. V ní už potřetí rozhodovaly o vítězství nejen hlasy v anketě, ale také výsledky na dráze, za něž koně získávali body. Podle tohoto žebříčku loni nikdo výrazněji nevyčníval, hned 60 koní vyběhalo od dvou do pěti bodů. Na základě výsledků ankety se do výsledného hodnocení rozdělovalo dvanáct koní, a tak panovala před zahájením hlasování mimořádně otevřená situace.

 

Čtěte více: Jir Sun, Worth Choice i Manoamano. "Gomba" přilákala koně ze tří zemí

 

Odevzdané hlasy nakonec rozhodly o tom, že v kvartetu nominovaných jsou rovným dílem zastoupeni rovinoví i překážkoví koně. U obou shodně platí, že je v nominaci zastoupen vítěz domácího vrcholu a kůň, který sbíral cenné úspěchy na zahraničních drahách. Pro zajímavost dodejme, že titul Kůň roku získal překážkový kůň naposled v roce 2014, kdy uspěla trojnásobná vítězka Velké pardubické Orphee Des Blins.

Domácím rovinových vrcholem je České Derby, které zásluhou úderné koncovky ovládl Hazarder. Svěřenec Pavla Tůmy se od té doby na dráze neukázal, což se bohužel už nezmění. Na podzim totiž přišla smutná zpráva o jeho úhynu. V uplynulé sezóně tak reprezentant stáje Dr. Charvát absolvoval pouze dvojici startů, když si o roli favorita derby řekl vítězstvím v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera.

Pro Koně roku 2019 a 2020 Nagano Golda byla tradičně hlavním cílem Francie. Svěřenec Václava Luky tam sice nezářil tolik jako v předchozích letech, přesto stále podával hodnotné výkony. Pravidelně startoval v blacktype dostizích a deváté kariérní umístění na této scéně získal v Prix du Carrousel, v níž začátkem srpna v Deauville skončil druhý. Loni se také reprezentant Syndikátu V3J po čtyřech letech představil českému publiku, ale v rámci EJC konané Velké ceně českého turfu zůstal třetím místem trochu za očekáváním.

Ve vrcholu překážkové sezony Velké pardubické se loni prosadil svěřenec Hany Kabelkové Talent, který tak vylepšil čtvrté místo z předcházejícího roku. Forma odchovanec svého majitele Michala Kabelky vygradovala v pravý čas, když v průběhu sezóny výraznější výsledky nezaznamenal. Do Velké pardubické se kvalifikoval květnovým osmým místem, poté skončil třetí v Meranu a v září obsadil pátou příčku ve dvojkové společnosti.

Čeští koně tradičně sbírali úspěchy v italských překážkových dostizích. Na významný milník tam dosáhl především L' Estran. Svěřenec Josefa Váni mladšího se stal teprve druhým koněm, který dokázal završit hattrick v největší italské steeplechase Gran Premio Merano. Reprezentant stáje Scuderia Aichner SRL sice při vstupu do sezóny ztratil jezdce, nicméně svou třídu demonstroval už v předzkoušce Gran Premia, v níž přesvědčivě zvítězil.

Nominace v ostatních kategoriích už samy o sobě ledacos prozrazují. Například hned ve dvou - Nejlepší tříletá klisna a Nejlepší mílař - jsou nominováni pouze svěřenci Václava Luky. Nominované v kategorii Nejlepší proutěnkář pak spojuje nejen jméno Pavla Tůmy, ale také majitele Jiřího Charváta. Ten má tedy jistotu, že si odnese minimálně jednu trofej.

 

Nominace v jednotlivých kategoriích

 

Kůň roku: Hazarder, L'Estran, Nagano Gold, Talent

Nejlepší dvouletý hřebec/valach: Arkhangelsk, Red Coral, Westminster Night

Nejlepší dvouletá klisna: Porcinella, Queen Of Beaufay, Shabana

Nejlepší tříletý hřebec/valach: Hazarder, Partenit, Ponntos

Nejlepší tříletá klisna: Classa, Solemeena, Syrenka

Nejlepší starší kůň: Ideal Approach, Nagano Gold, Rabbit Breath

Nejlepší sprinter: Jir Sun, Mowaeva, Ponntos

Nejlepší mílař: Billabong Cat, Ignacius Reilly, Partenit

Nejlepší vytrvalec: Nagano Gold, Orleano, Wellunca

Nejlepší proutěnkář: Dominique, Cheminée, Roncal

Nejlepší steepler: Dusigrosz, Foudre d'Alliery, Cheminée, L' Estran, Northerly Wind

Nejlepší kůň v cross country: Broughton, Evžen, Mr Spex, Talent

Nejlepší kůň českého chovu: Lailaho, Solemeena, Talent, Wellunca

 

Zdroj: tisková informace Jockey Clubu ČR

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR