Konference ČJF v plném proudu. Čtyři oblasti chtějí odvolat prezidenta

ikonka

V uplynulých třech dnech proběhly čtyři oblastní konference České jezdecké federace a na všech delegáti dali najevo nespokojenost se současným vedením této zastřešující organizace jezdeckého sportu. Uvedli to i ve svých usneseních.
23.09.2021 13:35  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
Pondělní konference Plzeňské oblasti ČJF schválila pět delegátů pro celostátní konferenci, jimiž jsou E. Mentlíková, J. Hanáková, J. Kovářová, V. Lhotáková a M. Kodadová. Jako náhradníky vybrala J. Palečka a I. Rédlovou. Mj. do usnesení uvedla, že: „Konference dala mandát pěti zvoleným zástupcům na celostátní konferenci ČJF dne 13. 10. 2021 k návrhu změny programu konference, odvolání členů výkonného výboru a prezidentky ČJF a následně k volbě nových členů VV a prezidenta.“
 
V úterý konference Středočeské oblasti ČJF vybrala třináct delegátů, a to P. Bůžkovou, V. Drbala, A. Klauze, M. Moudrého, J. Noskovou, M. Veselého, M. Blažka, L. Krulicha, K. Vašákovou, J. Holíkovou, H. Szikorovou, J. Malinovského a M. Halíka. Náhradníky jsou pak Š. Bolardová, P. Loudová, J. Perníčková, M. Janošíková, T. Beneš, J. Štván a J. Jakubalová. 
 
Do usnesení byl odhlasován bod, v němž „Konference Středočeské oblasti pověřuje zvolené delegáty návrhem změny programu celostátní konference, konkrétně doplnění bodu: odvolání prezidenta ČJF, odvolání členů VV ČJF, volba prezidenta ČJF a volba členů VV ČJF se zkráceným mandátem do konce funkčního volebního období.“ Dle Stanov ČJF je však funkční období všech orgánů ČJF čtyřleté a pouze v případě náhradních členů zvolených Radou ČJF zaniká spolu se zánikem mandátu členů jednotlivých orgánů zvolených konferencí. Aktuální platné Stanovy tudíž nepočítají s možností zvolit při Konferenci orgány ČJF na kratší období. 
 
V dalším bodu usnesení konference Středočeské oblasti ČJF podala návrh ke změně Stanov ČJF. Konkrétně chce do pravomocí Rady ČJF přidat možnost odvolat člena Výkonného výboru ČJF.
 

Psali jsme: Slabá účast na konferenci SM oblasti ČJF. Padl návrh, jak z krize ven

 

Ve středu 22. září proběhly konference hned ve dvou oblastech. Ta Jihomoravská si odhlasovala do usnesení doporučení prezidentce ČJF Olze Plaché a členu VV ČJF Jiřímu Skřivanovi, aby odstoupili ze svých funkcí v ČJF a dali své funkce k dispozici pro volební konferenci ČJF, která se uskuteční 13. 10. 2021 v Nymburku. V tomto případě doplňme, že k termínu Konference ČJF (označení „volební konference“ stanovy neznají) uběhnou dva měsíce od rezignace dalších čtyř členů Výkonného výboru České jezdecké federace, jimiž jsou viceprezidentka pro ekonomiku Ludmila Šedá, členka pro vzdělávání Klára Šalková, člen pro mezinárodní vztahy Bohumil Rejnek a nedávno dovolený šestý člen Marek Holub.
 
Druhou konferencí uskutečněnou ve středu byla ta v Královéhradecké oblasti. Její usnesení dosud není dostupné, ale dle informace předsedy OV Aleka Pejose také tato konference chce odvolat prezidentku ČJF i zbývajícího člena VV ČJF a dále chce navrhnout úpravu Stanov ČJF. Dle slov Aleka Pejose chce dokonce prosadit, aby se o změně Stanov hlasovalo hned v úvodu Konference ČJF a dále se již postupovalo podle jejich nově upravené verze. Zda je tento postup z právního hlediska průchodný bude pravděpodobně otázkou diskuze.
 
Tato oblastní konference prý taktéž navrhla konkrétní tři jména osob navržených do VV ČJF, jimiž jsou Martin Blažek, Marek Holub a Alek Pejos. Opět je na místě vhodné doplnit, že do výlučné působnosti Konference náleží zvolit a odvolat prezidenta a na jeho návrh volit další členy Výkonného výboru. Samozřejmě Konference může taktéž odvolat členy Výkonného výboru. Nic méně nové členy VV ČJF navrhuje zvolený prezident a o nich pak delegáti na Konferenci hlasují. Do působnosti konference oblasti samozřejmě náleží doporučit prezidentovi ČJF kandidáty na členy Výkonného výboru.
 
Další oblastí konference pokračují v příštím týdnu. Ve středu 29. září je naplánovaná konference Karlovarské oblasti, ve čtvrtek se sejdou zástupci subjektů v Praze a v pátek 1. října proběhne konference ve Zlínské oblasti ČJF. Následující týden se pak budou konat od 4. do 7. října schůze oblastí Východočeské, Severočeské, Jihočeské a Vysočiny.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský
 
 
Podívejte se na re-live debaty o budoucnosti ČJF. Začíná v čase 00:10:15 on-line přenosu a trvá zhruba 1 hodinu a 45 minut.