Koněm roku je Nagano Gold. Letos uvažujeme i o Německu, řekl Sobotka

ikonka

Galavečer českého turfu v Prostějově ovládl Nagano Gold, který získal hned tři ocenění. Opakovaně byli na pódiu i majitel Milan Kříž, bývalý prezident Jockey Clubu Jiří Charvát či Josef Váňa a zástupci Dostihového klubu iSport - Váňa.
19.01.2020 00:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Šestiletý hřebec Nagano Gold byl na Galavečeru českého turfu v Prostějově vyhlášen Koněm roku 2019. Těsně druhý z Hardwicke Stakes na Royal Ascotu a účastník Ceny vítězného oblouku byl hlavním vítězem sobotního večera. Kromě zisku hlavní kategorie se stal i šampionem vytrvalců a starších koní.
 
Výsledky nejstarší české dostihové ankety letos poprvé vzešly z kombinace bodů za výsledky na dráze a anketních hlasů. Nagano Gold jasně dominoval v obou ukazatelích a s celkovým počtem 19 bodů jasně porazil Subway Dancera a Arcturuse.
 
"Přiznám se, že když Subway Dancer v říjnu zvítězil ve Francii, trochu jsme znejistěli, zda se Nagano Goldovi podaří titul Koně roku získat. O to větší máme radost," řekl spolumajitel Jan Sobotka, který za Syndikát V3J převzal ocenění.
 
Letošní plány Nagano Golda se podle něj teprve rodí. "V naší majitelské skupině jsem spíš realista. I Václav Luka je zdrženlivější a Jan Vedral je spíš vizionářem. Rádi bychom navázali na loňský rok, ale například ve druhé polovině sezony se jeví poměrně zajímavé starty v Německu, které by mohly být atraktivní i pro českou veřejnost. Doma se Nagano Gold s největší pravděpodobností na dráze neukáže," poznamenal Sobotka.
 

Čtěte také: Nine Ou Four potěšil unikátním rekordem. Nejraději si ale hází s míčem

 
Svěřenci trenéra Václava Luky mladšího si připsali celkem pět cen. Pro zbylé dvě si přišel na pódium majitel Milan Kříž, za jehož stáj Leram běhá šampionka dvouletých klisen Fraga a donedávna také Wireless, který těsně před začátkem své první připouštěcí sezony obhájil titul mezi mílaři.
 
"U dostihového sportu jsem 20 let, Wireless byl asi největší srdcovka," přiznal Kříž. Fraga podle něj zřejmě nadále bude běhat ve střední Evropě a měla by se na jaře představit na klasické scéně doma nebo na Slovensku.
 
Velká očekávání vzbuzuje šampion dvouletých hřebců Rate z DS Pegas. Působivý vítěz Gerschova memoriálu se zřejmě zjara rozcvičí ve Francii, poté by měl podle trenéra Čestmíra Olehly jít klasickou cestou. "Jeví se v práci jako kůň, který nebude mít problém s delšími tratěmi," prozradil Olehla.
 
Šampiony loňských tříletých byli vyhlášeni vítěz trojkoruny Arcturus a ve dvou Oaks úspěšná Falcon Baby. Nejlepším koněm českého chovu byl oceněn jejich vrstevník Kristiano, který vynechal podzimná část sezony.
 
"Je to velký kůň a na podzim stále rostl. Bylo vidět, že byl bolavý, tak jsme mu dopřáli potřebný klid. Teď je Kristiano zdravý a v pořádku. Věřím, že ještě zdaleka neukázal všechno, co umí," prozradil majitel Stanislav Chudáček, v jehož majetku se aktuálně nachází i pravá sestra Kristiana a Krasavy, dvouletá Kanada.
 
Úspěšný večer zažili v Prostějově členové Dostihového klubu iSport - Váňa, kteří se radovali z titulu majitele sezony na překážkách a také z ocenění svého Theophila nejlepším krosařem. "Aktuálně máme kolem 200 členů a stále přibývají další, výhledově sníme o druhém koni v barvách klubu," řekl spoluzakladatel projektu Petr Malík.
 
Podle Josefa Váni je Theophilův program pevně daný. "Těžko se dá vymýšlet něco jiného než snaha o obhajobu loňského vítězství. Je pravda, že by se mohl rozcvičit i někde jinde, ale zastávám názor, že čím více dostihů v Pardubicích absolvuje a čím více si tamní kurs osahá, tím lépe pro něj," prohlásil Váňa.
 

64 let v Chuchli. Jaroslav Drlík vzpomíná na Tarana i grepovou dietu

 
Bývalý prezident Jockey Clubu ČR Jiří Charvát, který na konci loňského roku rezignoval na svůj post, si převzal trofeje pro nejlepšího sprintera Mr Righta, nejlepší proutěnkářku Cheminée a také jednu z cen za dlouholetý přínos dostihovému sportu.
 
"Tu cenu dostává každý, když končí s dostihy. Já nekončím, byť jsem odešel z úřadu prezidenta Jockey Clubu ČR. V naší stáji ve Dvorcích se stala tragická nehoda a já si myslím, že taková věc nemůže být spojována s člověkem, který stojí v čele dostihového sportu. Proto jsem odstoupil a jsem velmi rád, že v této situaci převzal úřad pan Bečvář," vysvětlil Charvát s tím, že chce dostihy nadále podporovat.
 
Jockey Club ocenil také dlouholetého trenéra Josefa Andrése. "U dostihů jsem od roku 1957. Měl jsem dobré koně už na Srdíčku, kde jsme začínali s dostihovými koňmi a potom v Kladkách. Prošel jsem celou republiku. Rád vzpomínám třeba na Dextrina, který vyhrál dvanáctkrát, ale těch dobrých koní bylo víc," řekl Andrés.
 
Internetová televize EquiTV připravuje z Galavečera českého turfu v Prostějově záznam.
 
 
Výsledky
 
Kůň roku 2019: Nagano Gold (19 bodů)
 
Nejlepší dvouletý hřebec: Rate – 78,13 %
 
Nejlepší dvouletá klisna: Fraga – 56,25 %
 
Nejlepší tříletý hřebec: Arcturus  – 32,81 %
 
Nejlepší tříletá klisna: Falcon Baby – 87,50 %
 
Nejlepší starší kůň: Nagano Gold – 46,88 %
 
Nejlepší sprinter: Mr Right – 42,19 %
 
Nejlepší mílař: Wireless - 48,44 %
 
Nejlepší vytrvalec: Nagano Gold – 76,56 %
 
Nejlepší proutěnkář: Cheminée – 54,69 %
 
Nejlepší steepler: L‘Estran (FR) – 45,31 %
 
Nejlepší kůň v cross country: Theophilos – 76,56 %
 
Nejlepší kůň českého chovu: Kristiano – 37,50 %
 
Majitel sezóny na rovině: Torsten Raber FR (1 300 000 Kč)
 
Majitel sezóny na překážkách: Dostihový klub iSport-Váňa (2 785 900 Kč)
 
Chovatel sezóny: Ing. Ladislav Jezdinský (průměr na koně 358 400 Kč)
 
Fitmin Cup: Rabbit Trhový Štěpánov
 
Cena za dlouholetý přínos dostihovému sportu: Josef Andrés a Charvát Group, s.r.o.