Konec koňských povozů v Praze? Radní rozhodli na základě kampaně

ikonka

Rada hlavního města Prahy rozhodla 20. prosince o tom, že již nebude od roku 2023 podporovat koňské povozy na Staroměstském náměstí a ve Stromovce a zrušila jejich stanoviště. Reagovala tímto na kampaň Kůň není stroj spolku Hlas zvířat.
21.12.2021 17:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB

 
„Od 1. ledna 2023 dojde ke zrušení stanovišť pro koňské povozy na Staroměstském náměstí a ve Stromovce. Pražští radní v pondělí schválili změnu tržního řádu, která tuto oblast upravuje. Úprava reaguje mimo jiné na občanskou iniciativu a související petici upozorňující na nevhodné podmínky, kterým musí koně ve městě čelit,“ uvedli zástupci magistrátu na portálu hlavního města Prahy. 
 
Hlavní město Praha do budoucna omezí provoz koňských povozů v centru města skrze zrušení stanovišť na Staroměstském náměstí a ve Stromovce. Praha se tak prý připojuje k městům, jako je Paříž, Londýn, Oxford, Barcelona, Řím, Montreal či Chicago, která na svém území koňské povozy zakázala či omezila.
 
„Jsem rád, že Praha se inspirovala v zahraničí a po vzoru jiných měst rozhodla o zrušení tržních míst. Nejde o úplný zákaz koňských povozů ve městě, ale o zrušení dvou stanovišť na veřejných prostranstvích. Reagujeme tím na postupnou změnu postoje české společnosti k ochraně zvířat. Po zákazu kožešinových farem, klecových chovů slepic a postupnému konci drezury divokých zvířat v cirkusech to vnímám jako další logický krok,“ říká radní hl. m. Prahy Adam Zábranský, který stejně jako Jiří Pospíšil otevřeně přiznává, že šlo o reakci na kampaň Kůň není stroj spolku Hlas zvířat.
 
„Zastávám názor, že využívání zvířat pro zbytečný lidský rozmar by již nemělo být v 21. století tolerováno. Proto jsem loni i v reakci na kampaň Kůň není stroj přinesl na Radu hlavního města Prahy návrh omezit koňské povozy v centru Prahy. Tato turistická ‚atrakce‘, která je provozována na úkor zdraví a spokojenosti zvířat, nemá v Praze co dělat! A já jsem rád, že ke stejnému názoru nakonec dospěla i rada města. Moc dobře vím, že to není největší problém, který je spojen se zvířaty, ale i tento drobný krok má silnou symboliku a ukazuje, že nám nejsou životní podmínky zvířat lhostejné a záleží nám na nich,“ říká předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil. „Termín zrušení od roku 2023 má zajistit možnost diskuse s provozovateli kočárů a případné nalezení nového domova pro zvířata,“ doplňuje radní Jan Chabr.
 

Psali jsme: Vídeňské fiakry jako pojízdná divadla aneb drožkou zpátky do historie

 
Jak už bylo zmíněno, schválení nových pravidel pro stanoviště pro koňské povozy v Praze je reakcí na několikaletou kampaň Kůň není stroj spolku Hlas zvířat. Její součástí je petice s téměř 12 tisíci podpisy, která upozorňovala na problematičnost koňských povozů ve městě. „Koně jsou totiž vystaveni znečištění vzduchu, nevhodným teplotním podmínkám a povrchu vozovek, který není uzpůsoben pro jejich chůzi,“ zdůvodňují zástupci Prahy v tiskové informaci publikované na oficiálním webu.
 
Představitelé spolku Hlas zvířat neskrývají nadšení a krok radních označili za vítězství pro kočárové koně v centru Prahy. „Máme pro Vás (ale nejenom pro Vás), ale především pro koně úžasný dárek k Vánocům. Po skoro tříletém boji za zákaz koňských povozů v centru Prahy se nám DNES díky odhlasování změny tržního řádu podařilo tento byznys zneužívající koně zastavit, a to i díky Vaší podpoře. Podmínky centra města nikdy nebudou pro koně vyhovující, a to z mnoha důvodů. Naopak jsou pro zdraví a bezpečnost koní ohrožující. Jsme rádi, že jsme mohli Radě hl. města Prahy doložit argumenty a obsáhlá odborná stanoviska, která jasně dokládají, proč tato turistická ‚zábava‘ nemá ve 21. století své místo,“ uvedli ve svém prohlášení. 
 
Asi nejvýraznějším argumentem zmiňované kampaně byl incident z 12. září roku 2019, kdy nejmenovaná ohlašovatelka natočila v centru Prahy krátké video dvojspřeží koní, z nichž jeden měl viditelně zakrvácenou hubu a krví potřísnil nejen sebe, ale i náručního koně vedle. Aktivisté se domnívají, že kůň v tomto stavu vozil turisty po městě celý den a odvolávají se na údajný telefonát se strážníkem městské policie, který měl oznamovatelce argumentovat tím, že si kůň pouze přikousnul jazyk. 
 
Na internetové stránce kampaně Kůň není stroj je vypsáno celkem deset argumentů, proč by se podle členů spolku měly koňské povozy zakázat. V prvním bodě se upozorňují na vysokou váhu povozu s několika lidmi, v druhém na hluk a rušnou dopravu, která představuje nevhodné prostředí. Třetím argumentem je riziko splašení koně, čtvrtým údajná práce koní bez ohledu na počasí. 
 
V pátém bodu doslova aktivisté uvádí, že: „Nezřídka dochází ke střetu koňského povozu s dopravním prostředkem. Takováto nehoda, která je pro nevinné zvíře velmi traumatická, se stala skoro v každém městě, kde jsou koňské povozy povoleny a může mít pro zvíře fatální následky.“ Přitom v sekci, kde sami iniciátoři vypisují mediálně známé incidenty, jich v Praze za posledních deset i více let mnoho nebylo. V roce 2010 v Revoluční ulici na Praze 1 došlo k poškození dopravní značky koňským povozem, který řídil opilý vozka. Koním se nic nestalo a povoz si převzal přivolaný majitel. Další dvě desítky prezentovaných incidentů od roku 2010 se staly buďto v jiných koutech České republiky, nebo dokonce v zahraničí – například v Rakousku, na Maltě, na Sicílii či v USA nebo dokonce v Mexiku. 
 
Mezi další důvody pro zrušení koňských povozů má být pohyb na znečištěném městském vzduchu nebo chůze na tvrdém betonu a kamenné dlažbě. V osmém bodě iniciátoři kampaně vyslovují podezření, že namísto „důchodu na loukách či v azylech“ někteří koně mohou skončit na jatkách jako potrava pro domácí mazlíčky, nebo dokonce pro lidi. V předposledním bodu je poukazováno na skutečnost, že tahání povozů pro koně není přirozené a posledním argumentem je, že se jedná o archaickou a zcela nepotřebnou zábavu, kterou využívají pouze turisté toužící po zajímavém způsobu transportu. „Existují však i jiné nevšední způsoby pohybu po městě jako projížďka rikšou či veteránem, které nejsou založeny na způsobování utrpení nevinnému tvoru.“ 
 

Čtěte také: Kočár na cestě poslední aneb když jsou koně ve službách pohřebnictví

 
Zástupci spolku Hlas zvířat u již zmíněného příspěvku na sociálních sítích doplnili příspěvkem s titulkem „Dokázali jsme to! Koňské povozy v Praze skončí.“ To je však velmi zavádějící informace, neboť kromě zrušení stanovišť pro koňské povozy na Staroměstském náměstí a ve Stromovce k ničemu takovému fakticky nedochází. Koňské povozy dál budou moci po Praze jezdit, tedy s výjimkou míst, kde to zakazují dopravní značky. Samozřejmě nebudou moci na konkrétních stanovištích nabírat turisty, a tak se výrazně zkomplikuje možnost v tomto odvětví provozovat podnikatelské aktivity. 
 
Zda se s tímto krokem Radních hlavního města Prahy členové spolku Hlas zvířat spokojí, nebo budou bojovat za další omezení jakéhokoliv využívání koní, případně i jiných zvířat člověkem, to ukáže čas. Na řadě mohou být další česká města i mnoho jiných aktivit, která někomu možná připadají v 21. století jako zbytečný lidský rozmar, či je dokonce osobně vnímá jako zvířecí utrpení. „Naše práce nekončí, stále pracujeme na záchraně zvířecích životů a změně další legislativy v oblasti ochrany zvířat,“ zní z Hlasu zvířat. 
 
Ilustrační foto: poskytla Veronika Rosická

Souhlasíte s rozhodnutím o zrušení stanovišť pro koňské povozy v Praze?

celkem hlasů: 484

Hlasování skončilo.

Ano 78 / 16.12%
Ne 385 / 79.55%
Je mi to jedno 21 / 4.34%