Koně po tátovi nejezdil. Byl jsem na ně malý, vzpomíná Van Paesschen

ikonka

S přestupním termínem v polovině sezony 2022 se novou posilou týmu Prague Lions v sérii Global Champions League stal belgický jezdec Constant van Paesschen. Syn slavných rodičů vzpomíná na své začátky i na to, kdo byl jeho největší vzor.
18.07.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Novým členem týmu Pražských lvů je od července 2022 belgický jezdec Constant van Paesschen. Osmadvacetiletý skokan měl cestu určenou už tím, do jaké rodiny se narodil. 
 
Jeho otec Stanny van Paesschen byl úspěšným reprezentantem Belgie, účastnil se olympiády v Montrealu v roce 1976, odkud si dovezl týmový bronz. Nastoupil také do olympijských soutěží v Atlantě 1996 a v Aténách 2004. 
 
Mezitím získal s družstvem třetí místo na Světových jezdeckých hrách v sezoně 2002 v Jerezu. Z národních i evropských šampionátů má několik titulů. Aktuálně je trenérem mexické reprezentace. „Když táta ukončil jezdeckou kariéru, bylo mi jedenáct let. Jeho koně jsem nepodědil, byl jsem tehdy moc malý. Měl jsem k dispozici poníka a jednoho zkušeného starého učitele,“ vzpomíná Constant.
 
Parkurové geny má i z druhé strany. Maminka Beatrice byla také jezdkyní do úrovně Grand Prix a Pohárů národů. Má bronzovou medaili z mistrovství Evropy juniorů a několik titulů národního šampiona. Pár let trénovala juniorský tým Belgie. A nakonec dědečkem Constanta je úspěšný chovatel René van Paesschen. Ačkoliv v rodině mohl mít vzory, tím největším idolem pro mladého Belgičana byl od dětství brazilský reprezentant Rodrigo Pessoa. „Vždy jsem s ním chtěl jezdit nebo trénovat, on je opravdový vzor,“ říká Constant, jemuž se nakonec sen splnil. S Pessoou trénoval. „Nemohu mu dost poděkovat za čas, který mi věnoval,“ dodává jezdec.
 

Ve stopách rodičů

První medaili z národního mistrovství dětí získal Constant už v jedenácti letech. V letech 2007 a 2009 vyhrál šampionát juniorů a mezi mladými jezdci zvítězil, když mu bylo šestnáct. Má cenné kovy z týmové i individuální soutěži z dětského mistrovství Evropy, které se konalo v roce 2006 v Istanbulu.
 
V seniorské úrovni se Constant také neztratil. Od roku 2018 závodí v sérii Global Champions. Aktuálně se mu daří s teprve devítiletou francouzskou hnědkou Diaz Du Thot. Čeští parkuroví fanoušci si mohou pamatovat jejich spanilou jízdu při CSIO v Praze v květnu 2021. Belgičan tehdy vyhrál všechny tři soutěže Gold Tour.
 

Psali jsme: Belgičan Constant van Paesschen v pražské Gold Tour CSIO3* neporažen

 
V letošní sezoně si s klisnou připsal druhé místo ve stopadesátce při CSIO5* Abu Dhabi a třetí místo v soutěži stejné obtížnosti v rámci CSI5*-W Sharjah. Vyhrál Grand Prix v Lanakenu a v Bonheidenu, Pohár národů i Velkou cenu při CSIO3* Uggerhalne. 
 
Desátý mítink Global Champions 2022, jež se jel začátkem července v Monaku, mu také vyšel, když s Diaz Du Thot zajel ze všech nejlepší druhé kolo týmové soutěže GCL.
 
Zdroj: FEI, ESM Today
Foto: poskytlo tiskové středisko Global Champions a Kateřina Návojová