Končí Chardonnay, Max Kühner mu děkuje. Bez něj bych nebyl tak daleko

ikonka

Nádherný bílý hřebec Chardonnay 79, který byl v sedle s Maxem Kühnerem ozdobou každého mítinku, se loučí s kariérou. Odchází do chovu. Přečtěte si, jak někdejší člen týmu Berlin Lions a nejlepší rakouský skokan vzpomíná na společnou kariéru.
27.08.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Se světovými kolbišti se loučí další špičkový skokan. Koncem srpna oznámil rakouský jezdec číslo jedna Max Kühner, že hřebec Chardonnay 79 odchází do chovu. Bělouš je blízký i českým fanouškům. Závodil totiž v soutěžích Global Champions League, když reprezentoval tým Berlin Lions, který se později přejmenoval na Prague Lions. 
 
Kühner se netají tím, že právě Chardonnay, přezdívaný Chadi, se velkou měrou podílel na jeho cestě do nejvyšší úrovně parkurového sportu. „Udělal jsi mě lepším jezdcem, bez tebe bych to určitě nedotáhl v kariéře tak daleko,“ píše Kühner v příspěvku na sociálních sítích adresovaném tomuto impozantnímu běloušovi. 
 
Jejich spolupráce trvala sedm let. Holštýn Chardonnay se narodil v roce 2007, je to syn Clarima a matky Paminy III po Corrado I. Chovatelem je Němec Ernst Uwe Sachau. V jeho sedmi letech ho na dvojích mezinárodních závodech sedlal Němec Helmut Schönstetter. Potom už přešel do rukou Maxe Kühnera. 
 
 

Cesta vzhůru

V květnu roku 2015 mají v přehledu výsledků zapsanou první stošedesátku. Byla to dvoukolová Grand Prix při CSI4* v Mnichově a Kühner s Chadim ji došli celkem s jednou chybou, což znamenalo deváté místo. 
 
První velkou akcí, kterou spolu dvojice absolvovala, bylo mistrovství Evropy, které se týž rok konalo v Cáchách. Chardonnay se však účastnil rámcových soutěží, pro šampionát měl Kühner hnědáka Coeur de Lion 14. Od podzimu už spolu naskočili do série halového Světového poháru. 
 
Postupně se předvedli v soutěžích CSI5* World Cup v Helsinkách, Veroně a Stuttgartu a jejich výsledek nikdy nebyl horší než jeden trestný body za překročení času. V sezoně 2015/2016 se kvalifikovali do finále Světového poháru v Göteborgu, která dokončili na čtrnáctém místě. Účast ve finále si zopakovali ještě o tři roky později, a to s umístěním na deváté příčce.
 
K vrcholům jejich kariéry ovšem patří Světové jezdecké hry v Tryonu 2018, kde rakouská dvojice skončila šestá. Pozornost upoutali také v roce 2019 při CSIO5* ve Spruce Meadows, když vyhráli bariérové skákání. 
 

Čtěte také: Do chovu neprošel, Kühner mu však věřil. Dnes je Blue elitním skokanem

 
Velkou výhodou bělouše byla ohromná síla a odvaha. Podle jezdce Chardonnay neznal, co je strach. „Ať už to bylo při jednom z našich tréninkových kol na domácí dráze, nebo jeden z nejtěžších parkurů světa, tvoje neuvěřitelná síla, instinkt, radost a pocit, že s tebou jde cokoliv, nám dali krásné emotivní chvíle, i hodně úspěchů,“ píše Kühner ve svém rozloučení. V něm také uvádí, že je vděčný, že mohl být jezdcem tohoto hřebce, který nyní zahájí další novou etapu své kariéry.
 
Chardonnay 79 bude po odchodu ze sportu působit v chovu. Jeho prvnímu potomkovi jsou teprve dva roky a je podle slov Kühnera velmi slibný. Nyní lze očekávat, že jejich počet bude narůstat rychleji. 
 
„Těším se, až absolvuji první parkury s tvými potomky,“ uvedl jezdec, který dodal, že uzavřel smlouvu s renomovaným chovatelskou stájí, jejíž jméno ale aktuálně nechce prozradit.
 
Zdroj: FEI, World Of Showjumping, Horse and Hound, Horsetelex
 
Foto: David Horváth / CET