Koncentrovaná kvalita. V Ženevě se pojede 21. ročník IJRC Top 10 Final

ikonka

V pátek 9. prosince se v Ženevě pojede jedna z nejatraktivnějších parkurových soutěží sezony, a to IJRC Top 10 Final. Svede dohromady desítku nejvýše postavených jezdců světového žebříčku. To zdaleka není vše z nabitého programu mítinku.
07.12.2022 10:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Blíží se CHI Ženeva, akce s obrovskou prestiží a dlouhou tradicí. První ročník se konal už v roce 1926. Hala Palexpo je každoročně zaplněná do posledního místa. Letošní mítink proběhne od 7. do 11. prosince a my vám představujeme několik vrcholů nabitého programu.

První stošedesátku – Trophée de Genéve nabídne čtvrtek. Pátek osloví fanoušky skokového sportu, ale i všestrannosti. Od 18 hodin se pojede soutěž Indoor Cross Country, jež zrovna v Ženevě patří k nejzajímavějším díky tomu, že trať bývá postavena skrz dvě arény. Po tomto klání bude následovat IJRC Top 10 Final. Soutěž určená pro deset nejvýše postavených jezdců na světovém žebříčku zažije 21. ročník.

Těšit se můžeme na Švédy Henrika von Eckermanna a Pedera Fredricsona, Švýcara Martina Fuchse, francouzské reprezentanty Juliena Epaillarda, Simona Delestra a Kevina Stauta, Nizozemce Harrieho Smolderse, Brita Bena Mahera. Zámořské státy budou zastupovat Brazilec Marlon Modolo Zanotelli a Mclain Ward z USA.

Eckermann je úřadující světová jednička, olympijský vítěz a mistr světa. Miláček domácího publika Martin Fuchs je mistr i vicemistr Evropy a také vítěz finále Světového poháru 2021/2022. Individuální zlato z poslední olympiády má doma Ben Maher, nejcennější týmový kov z Tokia má Peder Fredricson, Mclain Ward triumfoval ve finále World Cupu a vyhrál soutěž družstev při posledních Světových jezdeckých hrách, a to zdaleka není výčet úspěchů všech účastníků. Jedna soutěž svede dohromady to nejlepší, co světový parkur zná. 

V sobotu odpoledne se pojede další parkur s překážkami do 160 centimetrů a odehraje se také první kolo Světového poháru čtyřspřeží. Neděle přinese rozhodující soutěž vozatajské série a havně Rolex Grand Prix, která je součástí Rolex Grand Slamu. V přehledu účastníků je několik vítězů předešlých ročníků, třeba už jmenovaný Martin Fuchs, jeho krajan Steve Guerdat nebo Scott Brash, který v sezoně 2014/2015 dokázal dokonce vyhrál celý Grand Slam.

 

Foto: poskytlo tiskové středisko Rolex Grand Slam