reklama 11C

KMK prověřilo nové písecké kolbiště. Premiéra dopadla na výbornou

ikonka

V úterý 13. srpna se v Zemském hřebčinci v Písku jelo šesté kolo Kritéria mladých koní v parkurovém skákání. Výjimečné bylo tím, že se jednalo o závodní premiéru na rekonstruovaném kolbišti. Přečtěte si, jak hodnotí akci jezdci?
14.08.2019 12:47  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Kolbiště v Zemském hřebčinci v Písku prošlo rekonstrukcí. Trávu nahradil písek, nová je i tribuna, opracoviště a věž rozhodčích. První oficiální závody, kterými bylo šesté kolo Kritéria mladých koní, tam proběhly 13. srpna. 
 
„S novým kolbištěm jsem spokojená, povrch je velice příjemný. Zázemí, jako je opracoviště, tribuna a věž rozhodčích, je také nové, ale přitom je vše zasazeno do historické kulisy hřebčince. Tím je místo opravdu unikátní. Není to aréna na zelené louce, prašná a bez stínu, které se staví v posledních letech," hodnotí rekonstrukci Kateřina Hanušová, která v rámci závodů vyhrála s klisnou Gia Acoradou kategorii pětiletých. „Samozřejmě je to nové, koně to cítí a je možné, že někteří byli více nervózní. Ale dobrou práci odvedl i stavitel Jan Šíma, takže myslím, že chyby pramenily spíše z nepřipravenosti. Já jsem měla dobrý den,“ uzavírá hodnocení jezdkyně. 
 
Kateřina Hanušová je také členkou oblastního výboru Jihočeské oblasti ČJF, do které právě písecký hřebčinec patří. „Doufáme, že se v Písku nebudou konat jen chovatelské akce, ale i více klasických závodů. Jako oblastní výbor se budeme snažit areál také využít i k dalším aktivitám, třeba na soustředění."
 
„Rekonstrukci kolbiště hodnotím určitě jako povedenou. Při kritériích se ale opracovávalo jen na horním opracovišti, které při počtu účastnících se koní, bylo malé. Na dolním se tentokrát opracovávat nedalo," dodává další z jezdců Zdeněk Hruška. 
 
Právě počet koní v KMK je letos poměrně vysoký. Kateřina Hanušová za pořadatele série kvituje, že při vyšším počtu koní je hodnocen širší vzorek koní z každého ročníku a naplňuje se tak smysl seriálu. Do finále, které bude hostit 13. – 15. září rovněž Písek, postoupí z každé z šesti kategorií dvacítka kvalifikovaných koní. Kůň postupující do finále se musí nejen vejít do TOP20, musí zároveň dokončit alespoň jeden kvalifikační závod v druhé polovině sezony. Hodnotit koně budou ve finále všichni komisaři. Kompletní tabulky ke KMK 2019 najdete ZDE.
 
Písecké kolo bylo šestým v letošním kalendáři skokových KMK. Nejvyšší známku si tentokrát od stylového komisaře Jana Chýleho vysloužil napříč všemi kategoriemi šestiletý hřebec plemene český teplokrevník Heartvit ZH. Potomka Heartbreaka ZH prezentoval Tomáš Navrátil. Dvojice dostala známku 27,000. Mezi šestiletými klisnami vyhrála holštýnská Finale U s 26,600 body. V jejím sedle byl Filip Žlábek. 
 
Nejlepším z pětiletých hřebců a valachů byl tentokrát Presley S (KWPN po Elvis ter Putte). Hřebce sedlal Jan Štětina. Holštýnská klisna Gia Acorada po Acorado I dostala nejvyšší hodnocení mezi pětiletými klisnami (25,900). Tu, jak jsme již uvedli výše, představila Kateřina Hanušová. 
 
V čtyřletých kraloval hřebec Carnelian. Holštýnský hnědák po Comme Il Faut v sedle s Kateřinou Veselovskou dostal 26,000 bodů. Nejlepší čtyřletou klisnou byla Comtesa 2, klisna českého chovu po Caruso. Tu jezdila Daniela Tomášková a získala 25,800.
 

Výsledky z KMK v Písku jsou ZDE

 

Vše k seriálu KMK najdete TADY

Foto: Hana Štěrbová





Štítky: KMKskokyPísek
reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE