Ke koním jsem se vrátil díky Vocáskovým, říká kardiochirurg Jan Pirk

ikonka

Přednosta Kardiocentra IKEMu Jan Pirk minulý víkend debutoval v roli majitele dostihové stáje. Prvnímu startu Sahary z tréninku Heleny Vocáskové osobně přihlížel na chuchelské tribuně a "seznamovací" start své klisny bral s nadhledem.
22.06.2020 17:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Sbírá stará auta a motorky, věnuje se dálkovým běhům a fandí Slavii Praha. Do dlouhé řady koníčků kardiochirurga Jana Pirka teď přibyl jeden staronový. Přednosta Kardiocentra IKEMu a jeden z nejznámějších českých lékařů v neděli sledoval premiéru svých dostihových barev ve Velké Chuchli.
 
Tříletá Sahara, dcera třetí z klasického Oaks Sicílie, doběhla při svém debutu v čtyřkové Ceně Renomia na vzdáleném dvanáctém místě. Beysim Ferhanov na narostlou hnědku stáje Velorex - Pirk nijak netlačil a nechal ji v rámci seznamovacího startu v klidu docválat do cíle.
 
"Ještě pořádně nevěděla, co má dělat. Musí nasbírat zkušenosti," komentoval to s nadhledem Pirk, který každý rok jezdí jako divák do Pardubic.
 

Chuchelská neděle: Diváci tleskali Storm De Nuit i kavalkádě z Bošovic

 
Ke koním měl blízko už v mládí. "Reprezentoval jsem v parkuru Státní statek Český Brod. Jezdil jsem také proutěné překážky, vozatajské soutěže a zúčastnil jsem se Zlaté podkovy Zemědělských novin. Jenže pak se to už nedalo stíhat," vysvětluje, jak nakonec dostala přednost lékařská kariéra.
 
Jako kardiochirurg působí v pražském IKEMu přes čtyřicet let. A právě profese ho v 72 letech přivedla zpět ke koním. "Potkal jsem jako pacienta pana Vocáska, díky němuž jsem se ke koním takto vrátil. Všechno řídí Vocáskovi a já si to užívám. Dostihy mě vždycky bavily."
 
Při vymýšlení názvu a dresu stáje se nechal inspirovat svými dalšími zájmy. "Kromě pár starých aut a motorek značky Jawa mám i několik velorexů. Jezdím s nimi běžně na chatě, jsou to úžasné stroje, tak snad si z nich vezmou příklad i mí koně," smál se po debutu svých barev. "Jinak jsem slávista, takže o sešívaném hvězdu s červenou hvězdou jsem měl jasno hned..."
 
Profesor Pirk má ve východočeských Němčicích kromě odchovankyně Františka Vocáska ještě jednoho reprezentanta. "Ten koník teď ale laboruje se zdravím, takže si bude muset na dostihy ještě počkat," dodal Pirk.
 
 

Krátce z turfu

 
Šestiletá Sweeticon ze stáje PMA Racing Syndicate v pondělí vybojovala třetí příčku v classe 2 Prix du Cercle de l’Union (1350 m, 21 000 eur) v Lyonu - Parilly. Pod Fridou Valle Skar byla nejlepší z trojice českých reprezentantů. Borsakov a Ultimate Fight zavedli pole s několikadélkovým náskokem do cílové roviny, ale už před distancí zeslábli a obsadili osmé a třinácté místo. Někdejší vítěz Leram EJC Million Troizilet s Clementem Lecoeuvrem skončil v tiercé handicapu na 1350 metrů poslední šestnáctý.
 
Žokej Václav Janáček poprvé v kariéře zvítězil ve španělské verzi Jarní ceny klisen Gran Premio Valderas. Klisnu Pravii z tréninku Guillerma Arizkorrety vytáhl v cílové rovině do vnější stopy a z chvostu pole přišel s velkým finišem. "Byla strašně rychlá dráha. Kobylka utíká na tvrdu hůř a ze začátku nestíhala, tak jsem ji nechal vzadu a doufal jsem, že to pak seběhne. Ona sice vyhrála trial, ale v poli byly jiné favoritky. V rovince přišla s pěkným závěrem, 200 metrů před cílem jsem už chtěl jezdit rukama, ale ona začala brzdit, tak jsem ji přece jen musel víc podpořit," řekl Janáček serveru Jezdci.cz. Ve druhé jarní klasice Premio Centenario Cimera se musel na Salar Islandovi spokojit se čtvrtým místem. "V cílové rovině jsem se dostal do sevření a tam jsem ztratil šanci na lepší výsledek. Nevím, jestli bych vyhrál, ale určitě bych zabojoval. Stálo mě to nějakých 150 metrů…"
 
 
Foto: Pavla Pechmanová