Ke kauze Beerbaum se vyjádřila i Česká federace. Barování jasně odmítá

ikonka

Kauza Ludgera Beerbauma, kterou rozpoutala německá televize RTL reportáží, v níž je zachyceno při tréninku v jeho stájích údajné barování koní, doslova hýbe jezdeckým světem. Vyjádřili se k ní oficiálně i zástupci České jezdecké federace.
14.01.2022 11:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
V jezdeckém areálu Ludgera Beerbauma v Riesenbecku mělo docházet k barování koní, na které už před časem upozornil reportéry RTL zdroj z okolí zmíněného německého jezdce. 
 
Po odvysílání reportáže se Ludger Beerbaum hájil mimo jiné tím, že při trénincích zachycených na videu nejde o barování, ale o tušírování prováděné zkušeným trenérem. Předmět, kterým osoba koně dle jeho slov tušíruje, odpovídá svými rozměry, formou a vahou požadavkům, jak je definují německá pravidla jezdeckého sportu. 
 
Na tom, zda jde o tušírování, nebo již o barování, se však mnozí neshodnou. „FEI si je vědoma obvinění vznesených v dokumentu vysílaném na RTL v Německu dne 11. ledna 2022 a v této věci provádí šetření. Již jsme v kontaktu s Německou jezdeckou federací a budeme s ní nadále úzce spolupracovat, abychom mohli posoudit vhodný postup,“ uvedla Mezinárodní jezdecká federace v oficiálním prohlášení.
 

Psali jsme: Německem hýbe skandál. RTL natočila barování v Beerbaumově stáji

 
Své stanovisko publikovala i Česká jezdecká federace. „V reakci na odvysílanou reportáž RTL bychom chtěli vyjádřit jasný postoj ČJF v této věci,“ uvádějí zástupci České jezdecké federace na svých internetových stránkách. 
 
„Takovéto tréninkové praktiky jsou zcela v rozporu s pravidly ČJF a etikou jezdeckého sportu v České republice vůbec. ČJF si je vědoma závažnosti tématu welfare koní a také z tohoto důvodu si v rámci svého vzdělávacího konceptu klade za prioritu osvětu v této oblasti,“ píše se na stránkách zastřešující organizace jezdeckého sportu v České republice.
 
„Počínaje letošním rokem chystáme komplexní školení na toto téma, a to jak pro širokou jezdeckou veřejnost (on-line formou), tak pro Sportovní centra mládeže (prezenční formou),“ dodávají představitelé ČJF. 
 
Ilustrační foto: Kateřina Návojová