Když se loučil hřebec Taloubet, hala v Lipsku se otřásala v základech

ikonka

Je to čtyři roky, co ukončil kariéru jeden z nejúspěšnějších parkurových koní tohoto století Taloubet Z. A rozloučení to bylo stylové. Světový pohár v Lipsku a Ahlmann s Taloubetem jako poslední dvojice v rozeskakování... Pojďte si to připomenout.
17.01.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB

 

Byla neděle 21. ledna 2018 a diváci v hale v saském Lipsku se právě stali svědky jednoho z nejhezčích momentů v historii parkurového sportu. Všichni byli na nohou. A zatímco mnozí měli v očích slzy, v kolbišti se v sedle hnědáka Taloubeta Z radoval Christian Ahlmann. Dvojice zvítězila v soutěži Světového poháru před domácím publikem, které Taloubeta Z zbožňovalo. V napínavém rozeskakování, do kterého nastupovala jako poslední, porazila třeba Harrieho Smolderse, Kevina Stauta nebo Marcuse Ehninga. Taloubet se tak stylově rozloučil se sportovní kariérou a odešel do chovu. Pojďme si připomenout jeho cestu od remonty až na vrchol.
 
Hřebec Taloubet Z se narodil v roce 2000 ve stájích Ceese Klavera v Nizozemí. Zástupce plemene holandský teplokrevník je synem Galoubeta A - otce řady výborných parkurových koní. Jeho matka Krista je po Polydor. „Není na světě roztomilejší kůň než Taloubet. Mám tak skvělý chovatelský materiál a stále mě ta práce baví a uspokojuje, že nehodlám ještě končit,“ nechal se v roce 2018 slyšet tehdy třiasedmdesátiletý chovatel. Mimochodem Cees Klaver dal světu také olympijského šampiona Big Stara. A protože Klaver „trpí“ na Galoubeta A, není překvapením, že i tato koňská hvězda má francouzského hnědáka v krvi. 
 
 

Přes Topse k Melchiorovi

V Taloubetových sedmi letech prodal Cees Klaver poloviční vlastnický podíl Janu Topsovi. Relativně krátký čas ho díky tomu jezdil Němec Daniel Deusser a jeho výkonnost šla rychle nahoru. Po pár měsících ho pak prodali do hřebčína Zangersheide Leonu Melchiorovi, který ho chtěl pro dceru Judy Ann.
 
„Když k nám přišel, viděla jsem hned, že je extrémně pohledný, vysoký, plný síly. Hodně krevnatý. Byl ještě dost nezralý, ale zároveň opravdu pozoruhodný kůň. Táta se do něj úplně zbláznil. Když jsem ho zkoušela, cítila jsem, že je to abnormální zvíře, ohromně rychlé. Ale upřímně, pochybovala jsem, že to je kůň pro mě,“ vzpomíná Judy Ann Melchior. Její pocit byl správný. „Bylo pro mě složité ovládat jeho sílu, některé parkury jsme měli výborné, jindy to bylo vážně těžké,“ popisuje. A tak začal hnědáka trénovat její životní partner Christian Ahlmann.
 
„Pokud na něm sedí Christian, možná to nikomu ani nepřijde, on je ale opravdu extrémně silný a velký,“ říká Judy Ann. Dodejme, že německý reprezentant měří na jezdce nestandardních 192 centimetrů. Nejen proto byl pro hřebce vhodnější než drobná Judy Ann.
 

Čtěte také: Uhynul Tinka´s Boy. Vděčím mu opravdu za hodně, vzpomíná Markus Fuchs

 
Christian Ahlmann se s ním začal pohybovat po mezinárodních závodech od roku 2009. Během devíti let se jim podařilo nasbírat řadu triumfů. V roce 2010 vyhráli Světový pohár v Oslu a Helsinkách, World Cup ovládli také v Madridu a Mechelenu v sezoně 2013 a ve Stuttgartu o tři roky později. Ve sbírce mají druhé místo v soutěži družstev na mistrovství Evropy 2015 v Cáchách. Dokázali zvítězit v Rolex Top 10 Final v Ženevě, byli součástí národního družstva, které vyhrálo finále Poháru národů v Barceloně 2016 a v témže roce dovezli týmový bronz z olympiády v Riu. 
 
„Jsem šťastný, že jsem ho mohl jezdit. Když jsem ho dostal, byly tam drobné problémy, museli jsme si hlavně vybudovat vzájemnou důvěru,“ okomentoval spolupráci Christian. „V okamžiku, kdy se se mnou začal cítit stoprocentně bezpečně, mohli jsme udělat další kroky. A já jsem od něj mohl potom chtít cokoliv,“ dodává.
 
 

Lipsko, město zaslíbené

Klíčovým místem, které se stále opakuje v Taloubetově kariéře, je Lipsko. V roce 2011 vyhráli finále Světového poháru právě v tamní hale na výstavišti Leipziger Messe. V následujících dvou letech si tam připsali triumf v kvalifikačních kolech série World Cup. 
 
Není proto divu, že si Christian Ahlmann vybral tento tradiční zimní mítink, aby tam plemeník prožil v osmnácti letech poslední starty v kariéře. A lepší scénář si pro rozloučení před publikem, které dvojici milovalo, nemohl přát. 
 
Pro základní kolo soutěže Světového poháru si Christian vylosoval poslední startovní pozici. Během jízdy s Taloubetem nechybovali a do rozeskakování tak nastupovali jako poslední z patnácti dvojic. Z patnácti dvojic, které odpovídaly špičkové úrovni Světového poháru. Ve vedení byl v ten okamžik Kolumbijec Carlos Enrique Lopez Lizarazo s klisnou Admarou. 
 
Když se Christian v sedle hnědáka proplétal kurzem, bylo v hale nejprve naprosté ticho. S blížícím se cílem a riskantním krácením kurzu se diváci více a více ozývali, a když pak Taloubet Z dopadl za poslední překážku a s nulou projel cílem o dvě desetiny sekundy rychleji než Kolumbijec, hala se otřásala v základech. Velkolepější rozloučení si nemohl Christian ani Judy Ann přát.
 
Dnes dvaadvacetiletý Taloubet působí jako plemeník. V databázi Horsetelex už figuruje na třicet jeho potomků, kteří sportují a někteří z nich už mají maximální výkonnost. Spokojený s kariérou hnědáka byl i jeho chovatel Cees Klaver. „Lepší život jsem si pro Taloubeta nemohl přát. Jako chovatel hrajete zásadní roli, ale všechno ovládat nemůžete. Musíte vědět, komu koně prodáváte. Tím mu dáte šanci dostat se na vrchol,“ nechal se slyšet Klaver.
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping, Zangersheide.com, Equestrianlife.com.au
 
Video a foto: FEI / Daniel Kaiser