Když nechci, tak prostě neběžím. Svéráz Pakistan Star odchází do penze

ikonka

Záznamy jeho startů vždy slibovaly originální zážitek. Někdy hnědák Pakistan Star předvedl heroický výkon s neuvěřitelným zrychlením, jindy uprostřed dostihu přešel do kroku. "Enfant terrible" hongkongského turfu odešel v devíti letech do důchodu.
18.01.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB

Už v dobách aktivní kariéry byl Pakistan Star žijící legendou. Teď se jí devítiletý valach, který se od Blízkého východu až po Hongkong proslavil svou svéhlavostí, stane ještě jinak. Jeho novým domovem bude areál "Living Legends" v australském Greenville, kde tráví svou penzi známí plnokrevníci včetně vítězů Melbourne Cupu.

Oznámením z minulého týdne skončila kariéra jednoho z nejoriginálnějších dostihových koní posledních let. V hřebčíně Wittekindshof narozený Pakistan Star, se sumou 3,5 milionu liber nejbohatší německý odchovanec všech dob, fascinoval své početné příznivce jak obrovským závěrečným zrychlením, tak svou vyhlášenou neochotou běhat, když se mu nechtělo.

Hvězdou internetu se stal už při svém debutu na dráze v roce 2016, kdy vyhrál díky drtivému speedu z beznadějné pozice za polem a předvedl nejrychlejší závěrečnou čtyřstovku hongkongských tabulek. Syn Shamardala a listed vítězky Niny Celebre záhy vystoupal do vrcholů kalendáře. Doběhl druhý v Hong Kong Derby, stal se šampionem vytrvalců a připsal si dvě vítězství v grupě 1.

 

Čtěte také: Česká hvězda, která ohromila Ascot. Nagano Gold odchází do chovu

 

Ve stínidlech a s ucpávkami uší nastupující valach si však stále častěji začal prosazovat svou. Když se mu v daný den nechtělo běžet, jednoduše uprostřed dostihu zastavil a přešel do kroku. Jindy zase odmítl odskočit a zůstal na startu.

Jedním z jezdců, kteří se v souboji s Pakistan Starem ukázali být bezmocní, byl hvězdný Joao Moreira. "Dlouho jsem přemýšlel, proč to udělal. Ať je to jakkoli, prostě nechtěl závodit. Podíval se po ostatních koních a řekl: Nechci a nedonutíte mě, ahoj," krčil rameny populární "Magic Man".

Stále bezradnější byl i zkušený trenér Tony Cruz: "Nikdo nechce na dráze vidět stávkující koně. Když při minulém startu hodil brzdu a zastavil, byl to pro mě šok. Jako žokej ani trenér jsem se s takovým koněm ještě nesetkal. Je to jako u lidí, i koně mají své zvyky, poznávají místa i obličeje. Myslím, že Pakistan Star je hodně chytrý a má skvělou paměť. Tu mu nikdo nevymaže."

Právě v jeho stáji se s Pakistan Starem potkal i český pracovní jezdec Tomáš Vraj. "Občas jsem na něm seděl v tréninku a různě se mnou zastavoval. Je to koník, který si dělá, co chce. Tony Cruz a australský pracovní jezdec Critta McMullen s ním ale udělali obrovský kus práce," řekl Vraj pro Jezdci.cz v březnu 2019.

Za normálních okolností by byl stávkující plnokrevník prostě vyřazen z tréninku. Týmu Pakistan Stara však nedávala spát druhá strana mince - hnědákův obrovský talent a drtivé zrychlení ve dnech, kdy má chuť závodit. Majitel Kerm Din, hongkongský selfmademan a dostihový fanatik, se několik let snažil najít řešení. Přípravu Pakistan Stara postupně převzali Paul O’Sullivan a Doug Watson, kromě trenérů a prostředí několikrát změnil i jezdce.

Dříve nebo později si ale Pakistan Star vždy prosadil svou. Kvůli různým eskapádám byl opakovaně vyloučen z dostihového provozu v Hongkongu a posléze i ve Spojených arabských emirátech. Když začátkem prosince odmítl odskočit v Abú Dhabí, byla to definitivní tečka za jeho kariérou, během níž absolvoval 29 dostihů a získal pět vítězství. Jen o pár dní později zemřel po těžké nemoci valachův majitel Kerm Dim.

Teď čeká Pakistan Stara poklidný důchod a status "žijící legendy". Obojí si vrchovatě zaslouží.

Foto: Hong Kong Jockey Club / hkjc.com