reklama 11C

Kdo nahradí Nagana a Subwaye? Začíná generační obměna blacktype koní

ikonka

České barvy letos zaznamenaly dvě umístění do třetího místa v blacktype dostizích a už druhý rok čekají na grupové nebo listed vítězství. Nejblíže k němu měli svěřenci Václava Luky, další potenciální čekatelé se pohybují na krátkých tratích.
30.11.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Nejméně startů na blacktype scéně za posledních pět let absolvovali v letošním roce čeští rovinoví koně. Mezi polovinou března a začátkem listopadu se zúčastnili celkem 26 grupových a listed dostihů. Alespoň prozatím, neboť letošní bilance s největší pravděpodobností není konečná. Stejně jako loni by se české barvy ještě měly představit v některém z prosincových listed.

V roce 2020 se počet blacktype startů českých stájí zastavil na čísle 37, předloni to bylo 27 a v roce 2018 celých 41. Vůbec nejrušnější byla v tomto směru sezona 2017, kdy tuzemští koně zaznamenali 53 startů v blacktype.

V éře hvězd jako Trip To Rhodos, Subway Dancer, Nagano Gold či Wireless se českým barvám pravidelně dařilo v těchto dostizích vítězit. Tuzemská historie pamatuje deset grupových a stejný počet listed vítězů.

 

Čtěte také: Mandarin s přehledem. Janáčková má prvního francouzského vítěze

 

Zatím posledním triumfem však zůstává senzační vítězství Subway Dancera a Radka Koplíka v předloňském Prix du Conseil de Paris (Gr.2). Loňská ani letošní sezona úspěch podobného kalibru nepřinesly.

Pod oběma blacktype umístěními roku 2021 je podepsán trenér Václav Luka mladší. Dvojnásobný Kůň roku Nagano Gold doběhl začátkem srpna o půl délky druhý v Prix du Carrousel (L) na 3000 metrů v Deauville.

A na stejném závodišti se o necelé tři týdny později zrodil i největší letošní úspěch, stříbro tříletého Partenita v grupě 3 Prix Daphnis. Vlastní odchovanec Viktora Tymošenka se stal čtyřiačtyřicátým blacktype koněm v historii českého turfu a dvacátým, který byl od prvních krůčků v českém tréninku. Následně opustil Česko a zamířil na Arc Sale.

Kdo půjde ve stopách hvězd?

Za nejhubenější bilancí českých barev v blacktype posledních let (loni se zrodila čtyři blacktype umístění a předloni sedm) stojí i začínající generační obměna mezi rovinovými hvězdami s mezinárodními ambicemi. V době, kdy se kariéry dosavadních tahounů Nagano Golda a Subway Dancera dostaly do závěrečné fáze, bude upřena stále větší pozornost na jejich potenciální nástupce.

Ti se letos objevili zejména v tříletém ročníku. Pokud zůstane zdráv, ve své top formě a na optimální distanci by měl v budoucnu na blacktype status dosáhnout sprinter Ponntos ze stáje MUDr. Evy Nieslanikové, a začátkem června měl k této metě blízko i Partenitův stájový kolega Azov.

 

Čtěte více: Spadl ze mě velký tlak, nová sezona se rozběhla skvěle, říká Lukášek

 

I mezi staršími se zdá, že nejlepší karty mají domácí barvy aktuálně na krátkých tratích. Stáj Lokotrans sice neuspěla na německé grupové scéně s Jir Sunem, ale nová akvizice Heaven Forfend ukázala své možnosti čtvrtou příčkou v grupě 3 v Drážďanech.

Dvojnásobný jedničkový vítěz Worth Choice ze stáje Vasury Kolesa zase solidní osmým místem v Goldene Peitsche naznačil, že by v dobře vybraném německém listed rovněž nemusel být bez šancí.

V sezoně, kdy přetrvávající pandemie znatelně omezila dřívější možnosti, se tuzemské stáje nezalekly ani velmi ambiciózních met. Ze čtveřice startů v grupě 1 se nejvíce povedlo Ponntosovo vystoupení v Prix de l’ Abbaye de Longchamp, zatímco účast klasického vítěze Royal Worda v Prix du Jockey Club skončila osmnáctým místem.

Na snímku - Partenit v Bošovicích, foto: Pavla Pechmanová




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE