reklama 11B

Kdo bude psát historii? Sedm témat, která hýbou Velkou pardubickou

ikonka

Nástup nových jmen, zajímavý kůň z Velké Británie i krize dvoudenního překážkového festivalu v současné podobě. To všechno jsou momenty, o nichž se mluví před 129. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou.
12.10.2019 08:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Dva dny, patnáct dostihů a dva miliony lidí u televizních obrazovek. Na závodišti Pardubice se schyluje k události roku, 129. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou.
 
Těsně před startem dvoudenního překážkového festivalu shrnujeme klíčové momenty a témata letošního ročníku.
 
 
Tzigane Du Berlais: Favorita čeká nelehký druhý krok
 
Narostlý valach v majetku Jiřího Charváta loni debutoval ve Velké pardubické a hned napoprvé nadchl jistým vítězstvím o 3 délky. Syn gr.1 vítěze Poliglote ukázal nemalý potenciál a třídu, ale už tenkrát bylo evidentní, že ke svému optimálnímu výkonu a pohodě potřebuje souběh jistých podmínek a že jeho tým to v budoucnosti nebude mít vždy jednoduché.
 
Aktuální sezona v podání Tzigane Du Berlais jakoby tento dojem potvrzovala. Hnědák podal v obou svých startech solidní výkony, avšak vždy poměřované nálepkou úřadujícího vítěze Velké pardubické. Koncem května se rozcvičil druhým místem v první kvalifikaci za Hegnusem a při generálce na druhou říjnovou neděli finišoval pátý v zářijové kvalifikaci.
 
Hodně se řeklo a napsalo o tom, že valacha znechutilo pomalé vstupní tempo a že Janu Faltejskovi na skocích brzdil. Nicméně v posledním kilometru bylo jasné, že kdyby se nejednalo "pouze" o kvalifikační dostih, dokázal by žokej dostat z Tzigane Du Berlais výrazně více než pátou příčku. Faktem je, že obhájce vítězství ve vrcholu sezony místy působil bez většího zájmu, a tak si Jan Faltejsek s Pavlem Tůmou po doběhu hlasitěji vyříkávali pár detailů. "Já jsem ale věděl, kde mě bota tlačí, loni to bylo v některých ohledech podobné," konstatoval trenér.
 
Poslední měsíc před Velkou pardubickou už valacha jezdil v práci Tůma osobně. Ve druhé polovině září mu však přidělal vrásky dvoudenní pobyt Tzigane du Berlais na veterinární klinice kvůli kolice. Nyní je hnědák už v pořádku, ale musí se vyrovnat s několikadenním tréninkovým výpadkem. "Představoval jsem si to trochu jinak, ten jeden týden navíc by se hodil, ale nachystali jsme se, jak nejlíp umíme," dodal Tůma.
 
 
Staří versus mladí: Vystřelí nahoru nové jméno?
 
Třinácti z jednadvaceti startujících ve 129. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou je devět a méně let. Nejmladším účastníkem je šestiletý outsider Dulcar de Sivola, sedmiletí jsou Player, Mahony, Chicname de Cotte a Tiep de l’ Est. Debutantů je ale v letošní Velké pardubické víc - Theophilos, Mazhilis, Sztorm, Rathlin Rose, Beau Rochelais, Talent a Krocoleon.
 
Velká pardubická potřebuje přísun nových jmen. V letošním poli sice nescházejí ostřílení borci jako Ange Guardian, Zarif, Ribelino či Templář, ale vesměs nepatří do nejužší skupiny uchazečů o vítězství. Pokud z jakýchkoli důvodů neuspěje loňský vítěz Tzigane du Berlais, znamenalo by to další nové jméno v listině vítězů.
 
Hodně se mluví o třídovém Talentovi, kterého bohužel v posledních dvou letech limituje zdraví a do letošního pole se probojoval na poslední chvíli. Josef Váňa chystá hned dvě nová jména: velká pozornost se věnuje třídovému Theophilovi, až nepochopitelně stranou zájmu však stojí v různých prognózách někdejší vítěz Gran Premio Merano Mazhilis, který se s pardubickými krosy seznamuje od loňského podzimu a ani v jednom ze tří letošních startů neudělal nic špatně. Oba však musí v nejdelším dostihu svých dosavadních kariér prokázat vytrvalost.
 
 
Největší den v historii "dostihového klubu"
 
Temperamentní Theophilos už jednou do Velké pardubické směřoval, ale loni mu účast na poslední chvíli překazily zdravotní problémy. V průběhu letošní sezony demonstruje stoupající formu a také větší vyzrálost, byť příhoda z paddocku před čtvrtou kvalifikací připomněla, že hlava v některých situacích může valacha limitovat a tudíž pro něj roli “zkušebního skoku” sehraje už zdlouhavá slavnostní přehlídka před 20 tisícovým publikem.
 
Případný úspěch volby žokeje Josefa Bartoše by mohl výrazně pomoct publicitě samotného dostihu. Theophilos totiž běhá v barvách Dostihového klubu iSport - Váňa a emoce v podání více než stohlavého syndikátu jsou přesně tím, co by mohlo atmosféru dominance tradičních stájí a velkých majitelů ve Velké pardubické poněkud polidštit a vnést do nejpopulárnějšího dostihu aspoň trochu čerstvý vítr srozumitelný i dvěma milionům laiků u televizních obrazovek. Už z tohoto pohledu je nutné nezkrotnému hnědákovi, který před čtyřmi lety začínal v dostizích V. kategorie, držet palce.
 
Ač je Theophilovým trenérem Josef Váňa, nejblíže má k francouzskému odchovanci jeho manželka Pavla. A čistě pro zajímavost připomeňme, že syn plemeníka Elusive City absolvoval rovinovou kariéru ve Francii jako svěřenec německého trenéra Petera Schiergena a dosáhl na více než solidní rating 38,5. Před Josefem Bartošem se v jeho sedle vystřídali mimo jiné Filip Minařík, Andrasch Starke, Maxime Guyon, Gérald Mossé či Umberto Rispoli.
 
 
Rathlin Rose: "God Save The Queen" ve stínidlech?
 
Jestli by se stagnující značce Velké pardubické něco hodilo, bylo by to také vítězství britského koně. To poslední zařídil před dlouhými 24 lety ryzák It’s A Snip v sedle s prostořekým dobrodruhem Charliem Mannem.
 
V osobě jedenáctiletého Rathlin Rose z tréninku Davida Pipea přijíždí po letech kůň, jehož je třeba i přes absenci jakýchkoli zkušeností s cross country respektovat. Ve stínidlech běhající hvězda britské série překážkových dostihů pro armádní veterány už byla šestá ve velšské Velké národní a devátá v její skotské obdobě.
 

Čtěte více: Dovezl ke slávě afghánského veterána. Teď Rathlin Rose zkusí Pardubice

 
Valachův nedělní žokej James Best je o jednu pardubickou zkušenost bohatší, loni dojel do cíle Velké na vyčerpaném Ribelinovi. Jistě, je zde několik "ale", která ovšem nemohou nic změnit na tom, že letošní britské šance na dobrý výsledek jsou po letech opět solidní. A je dobré zdůraznit, že hlavní motivací pro příjezd Rathlin Rose byla kromě přání majitele také série Crystal Cup, do níž Velká pardubická stále patří.
 
Po páteční večerní prohře anglických fotbalistů v pražském Edenu možná motivace výpravy Davida Pipea ještě stoupla.
 
 
Koně, kteří jsou "navíc"
 
I do letošní Velké pardubické směřuje několik aktérů, kteří lidově řečeno "nemají na startu co dělat". Což je samozřejmě konstatováno poněkud přísně, koneckonců všech 21 startujících splnilo kvalifikační kritéria, jejich stáje uhradily zápisné a tudíž jsou oprávněni do vrcholu překážkové sezony nastoupit.
 
Touha být viděn v dostihu, který sleduje velká část republiky, je lidsky pochopitelná a překvapení nelze vyloučit nikdy, ale už při pohledu na sázkové kursy některých startujících se nelze ubránit dojmu, že na dobrý výsledek mohou pomýšlet pouze v případě souběhu naprosto šokujících událostí.
 
Nezůstává nic jiného než doufat, že zmíněnými šokujícími událostmi nebude sled kolizí způsobených špatně ovladatelnými nebo skákajícími koňmi. A bude samozřejmě zajímavé sledovat, kteří jezdci favoritů se rozhodnou neriskovat a absolvují dostih blíže vodícímu Bridgeurovi s Jaroslavem Myškou.
 
 
Sejdou se Čech, Slovák, Angličan, Francouz, Švéd a Bulhar...
 
Pokud Jan Faltejsek splní roli favorita, může se přiblížit “na dostřel” dvou vítězství k Josefu Váňovi v historickém žebříčku Velké pardubické. V sázce jsou ale i jiné potenciální rekordy. Například Leighton Aspell hraje v sedle Talenta o možnost zařadit se po bok George Williamsona, dosud jediného vítěze Velké pardubické a Velké národní zároveň.
 
Josef Bartoš čeká už jedenáct let na třetí vítězství, o premiérovém triumfu sní Marcel Novák, Jiří Kousek, Jaroslav Myška, Jan Odložil, Lukáš Sloup... nebo Marek Stromský. Ten musel nuceně "přesednout" ze zraněného Hegnuse na loňského vítěze Velké wroclawské Sztorma.
 
V případě Niklase Lovéna by se poprvé v historii Velké prosadil švédský jezdec, trojice Thomas Boyer, Alexandre Orain a Jordan Duchene zase může navázat na legendární úspěch kapitána Bureta z roku 1947 a ještě vousatější triumf jezdce Duranda ze sezony 1931.
 
Bulharský legionář Sertaš Ferhanov má za vzor Nedělka Mileva a jeho velkou jízdu s Veznou II před 49 lety a Slováci Martin Cagáň s Lukášem Matuským by v případě triumfu napodobili překvapení v podání Jara "Čiko" Brečku s Quirinusem z roku 1992.
 
 
Quo vadis, překážkový festivale?
 
Jestliže 21 koní na startu samotné Velké pardubické je snad až příliš, prudce s tím kontrastují pole většiny rámcových dostihů pardubického víkendu. Začíná to už v sobotu: 6 koní ve Zlaté sponě tříletých, 6 koní v Křišťálovém poháru, pětice ve Stříbrném poháru... A pokračujeme nedělí: 6 aktérů v Ceně Labe, 5 v Poplerově memoriálu, lepší situace vládne pouze v Ceně Vltavy a Ceně Laty Brandisové. V celé řadě dostihů se tak rýsuje minimálně nezáživná podívaná, ne-li rovnou riziko tragikomických momentů.
 
Pro pořádající Dostihový spolek je to minimálně signál k diskusi o tom, zda nenastal čas věnovat větší péči i rámcovým dostihům a jejich dotacím, a především, jestli má za stávající situace, počtu koní a kumulace dalších ustálených velkých mítinků v blízkých termínech (Wroclaw, Merano) smysl pokračovat v experimentu s dvoudenním “překážkovým festivalem”.
 

 

Podcasty EquiTV k Velké pardubické:

Jiří Janda: Když se berani zvedli od velké vody, šli jezdci domů pěšky

Zdeněk Matysík: Peruán vyběhl jako první z lesa a já slyšel tribuny

 

 
Pokud se na toto téma dáte do řeči s řadou lidí na dostihové scéně, dostanete poměrně jednoznačnou odpověď. Předešlý formát dvoudenního mítinku s velkou rovinovou sobotou a špičkovými překážkami v neděli měl větší logiku. Fungoval nejen na sportovní, ale i divácké úrovni.
 
V Pardubicích se během dvou (díky dražbě svého času i tří) dnů vystřídaly různé skupiny aktivních účastníků, majitelů i návštěvníků a výsledkem byla pestřejší atmosféra s průběžně stoupajícím napětím a větším počtem zajímavých událostí, které na sebe plynule navazovaly, aniž by se navzájem požíraly. Současná podoba mítinku v praxi jako festival příliš nefunguje, neboť rozevírá příliš velkou propast mezi poloprázdnými ochozy a nulovou atmosférou v sobotu na jedné straně, a bouřlivou 20 tisícovou kulisou v neděli na straně druhé.
 
Jestliže se pořadatel rozhodne u stávajícího modelu setrvat, bude muset i v takovém případě zvážit alespoň některé změny. Kolik víkendových návštěvníků na "první dobrou" rozezná třeba Křišťálový pohár od Stříbrné trofeje? Úvodní den mítinku musí být mnohem atraktivnější a srozumitelnější pro širší publikum.
 
Hlavní krizový moment se Dostihovému spolku nicméně podařilo zažehnat už v létě - po odchodu dlouholetého titulárního partnera České pojišťovny se nejslavněšího českého dostihu ujala Slavia pojišťovna. Pro firmu spadající do portfolia miliardáře Pavla Sehnala znamená neděle ostrý start ohlášené tříleté spolupráce s Dostihovým spolkem Pardubice.
 
 
Dobrá zpráva na závěr
 
Předpověď počasí slibuje prakticky ideální podmínky pro koně, jezdce i diváky. Dráha se po deštích z posledních dnů nachází v optimálním stavu a meteorologové hlásí na celý víkend příjemné teploty lehce přes 20 stupňů.
 
 
Foto: Ivan Krejza




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE