reklama 11C

Američtí rozhodčí i 70 disciplín. Wanted Ranch čeká opět rušná sezona

ikonka

Pokud se chystáte na westernové soutěže pro koně plemene Paint horse, pak se vydejte na Wanted Ranch u Děčína. Zajímavých příležitostí bude v letošním roce hned několik.
02.02.2019 16:15  |  Autor: Jitka Kynclová  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

Kdysi se zamilovali do plemena Paint horse a postupně vybudovali jeden z nejúspěšnějších chovů v Česku. Stále se rozrůstající Wanted Ranch se nachází v krásné hornaté krajině u České Kamenice a jeho renomé stále roste. Jako středisko chovu a soutěží plemene American Paint Horse má na kontě už celou řadu mezinárodních úspěchů. Jak v rozhovoru se serverem Jezdci.cz potvrzuje majitelka Lenka Šnáblová, Wanted Ranch čeká v roce 2019 další rušná sezona.

Lenko, patříte mezi neúnavné propagátory plemene koní Paint horse. Co vás na tomto americkém plemeni tak fascinuje?

Ano, právě plemenu Paint horse a jeho zástupcům věnuji velkou část svého života. Je to více než dvacet let, kdy jsem si pořídila svého prvního amerického koně, klisnu Quarter horse. Byl to jeden z prvních importů do České republiky. V té době jsem toho o paintech ještě moc nevěděla. Nadchla mě jejich povaha, stavba těla, jezditelnost i všestranná využitelnost. Když se tyto úžasné vlastnosti spojí s barvou, je z toho Paint horse. Kromě zmíněných vlastností mně na paintech fascinuje také to, že každý z nich je naprostý originál díky své nezaměnitelné barvě. A tím spíš, pokud zmíníme především zbarvení typu overo, které se hůř odchovává, protože v této formě neexistuje homozygot. Nikde tedy není žádná garance, že se vám vysněný typ zbarvení narodí.

Kolik máte na ranči koní?

V tuto chvíli je na Wanted Ranchi asi 32 koní. Sedmnáct je našich vlastních, z toho máme čtyři plemenné hřebce. Nejstarší z hřebců je Quarter horse, ostatní tři jsou zástupci plemene Paint horse. Všichni byli importováni z USA kvůli doplnění a rozšíření krevních linií nejen v ČR. Na ranči najdete sedm našich chovných klisen, několik sportovních klisen a mladé koně, většinou určené k prodeji. Chovu Paint horse se věnujeme už dvacet let, každoročně odchováme několik hříbat. V letošním roce by se jich mělo narodit celkem sedm. Ostatní koně jsou v majetku klientů, kteří náš ranč využívají nejen jako tréninkové centrum (máme k dispozici novou krytou halu, krytou kruhovku i venkovní jízdárnu), ale i jako chovnou stanici. V letošním roce se bude hřebit pět klisen klientů, kteří nejsou jen z ČR, ale i z Německa a Rakouska. Jinak počet koní se v průběhu sezóny mění. Jsem mimo jiné i oficiální inseminační technik, vozí se k nám klisny klientů na připouštění čerstvým i mraženým semenem.

Jste také úspěšná účastnice soutěží pro koně plemene Paint horse. V kterých disciplínách soutěžíte?

Závody, a to speciálně Paint show, pro nás znamenají vždy nové zkušenosti. Je to jeden z největších důvodů, proč rádi závodíme. S našimi sportovními koňmi se často účastníme tzv. APHA approved show, oficiálních závodů pro koně plemene Paint horse, pořádaných pod hlavičkou mateřské Americké asociace Paint Horse (APHA). Naši koně se účastní jak disciplíny Halter, kde se hodnotí stavba těla, tak tzv. performance disciplín, což je v našem případě nejčastěji Trail, Western Pleasure, Hunter Under Saddle, Ranch Riding. S mladými koňmi do dvou let se účastníme disciplín Longe Line a In Hand Trail.

Můj výběr je bohužel trochu omezenější, protože v kategorii open - což je jediná kategorie, kde mohou profesionální trenéři závodit - není vypsáno tolik disciplín, jako v kategorii pro amatéry. Možná by stálo za zmínku, že soutěžit v Halteru je pro sportovní koně důležité, tím spíš, pokud se v budoucnu chystají do chovu. APHA má skvěle vymyšlený bodový systém, systém titulů a ocenění. Pravdou zůstává, že pokud chcete získat větší titul, je nutné mít určitý počet bodů nejen v jezdeckých třídách, ale i v Halteru.

Vyjíždíte za soutěžemi i do zahraničí?

Protože se věnujeme chovu Paint horse, závodíme prioritně na paint show. Nejvíce závodů tohoto typu je v Německu. Dá se tedy říci, že mnohem více závodíme v zahraničí, než doma. Jen do Německa vyjíždíme třeba na 6 - 10 závodů ročně.

Kterých úspěchů na soutěžích a mezinárodních ocenění si nejvíce vážíte?

Za svoji závodní kariéru jsem vystřídala již několik skvělých paintů. Každý koník je pro mně nová zkušenost, každý mě něco nového naučí. S potěšením mohu říci, že s každým z našich závodních koní jsem dosáhla nějakého významného úspěchu. Náš plemenný hřebec Maximum Blues Master (black overo) byl historicky první Honor Roll Champion v ČR (nejvýše oceněný na světě) v Halteru. Stejně tak byl evropským šampionem a reserve šampionem nejen v Halteru, ale i Color Class, Longe Line a In Hand Trailu. Další plemenný hřebec Im Ideal (homozygotní bay tobiano) se stal evropským vicemistrem v Trailu a jako první český paint získal titul APHA Champion. Naše klisna Certain To Be Perfect se stala mistrem Evropy v In Hand Trailu, vicemistrem Evropy v Halteru, mistrem Německa v Halteru, v Longe Line a vicemistrem v In Hand Trailu. Právě ona byla historicky prvním českým mistrem Německa.

Nemohu nezmínit ani fantastickou klisnu PP Prozakprescription, kterou všichni příznivci znají pod jménem Porsche a která je nejen několikanásobným vicemistrem Evropy či mistrem Německa, ale především byla v roce 2017 nejúspěšnějším celoevropským paintem v kategorii open (získala ze všech evropských paintů nejvyšší počet bodů) a stejně tak se jako jediná Evropanka probojovala na celkové deváté místo na světě v kategorii open! To byl opět historický okamžik pro Českou republiku. I ona získala mimo jiné titul APHA Champion. V letošním roce jsem závodila s mladými koňmi. Dvouletý budoucí plemeník Hot N Lopin se stal mezinárodním mistrem Německa v In Hand Trailu a klisna Sadie In Krymsun se stala vicemistrem Evropy v Halteru.

Pojďme shrnout historii vašeho Wanted ranče...

Wanted Ranch byl založen v roce 1998. Nachází se v okrese Děčín, na samotě mezi vesnicemi Markvartice a Veselé. Disponujeme asi 25 hektary pozemků. Jak již bylo zmíněno, od doby jeho založení se zde věnujeme především chovu plemene Paint horse. Stále se snažíme zvedat kvalitu koní, postupně se mění struktura chovného stáda, která dnes směřuje především k pleasure a all around liniím. Protože moje rodina pojala Wanted Ranch i jako tréninkové centrum, kromě kryté kruhové haly a venkovní arény zde máme již třetím rokem novou krytou halu 25x50 m.

Stále se snažíme areál vylepšovat. Nyní dokončujeme prostorný ochoz pro diváky s dvoustranným bezbariérovým přístupem. Během letošního roku plánujeme dostavět nové zázemí pro klienty v podobě nových sociálních zařízení a druhé sedlovny. Stejně tak se klienti mohou těšit na novou podobu občerstvení. Napřesrok je plánována výstavba několika stylových pokojů s výhledem přímo do haly. Zvyšujeme i počet boxů, ke konci roku by jich mělo být téměř padesát.

Chod a provoz WR zajišťuje naše rodina: já, manžel Libor a náš syn. Oba moji kluci jsou neuvěřitelní, jezdeckou halu si postavili v podstatě sami. Stejně tak veškeré práce na ranči jsou v jejich režii. Na Wanted Ranchi je úžasné, že nejsme turistická jízdárna. Věnujeme se chovu, sportu a máme stálý tým klientů, z nichž většina jsou naši dobří přátelé, kteří s ochotou vždy pomohou tam, kde je potřeba. Vzájemně si všichni vycházíme vstříc. A ještě jedna zajímavost: Na Wanted Ranchi je většina lidí mužského pohlaví, což u koní není až tak běžné.

U vás na ranči pořádáte již léta soutěže, tzv. shows, uznané American Paint Horse Association. Kolik se jich ročně uskuteční?

Pro podporu Paint horse se snažíme udělat maximum. V roce 2014 jsme se rozhodli, a od té doby každoročně pořádáme ve stejných termínech dvě oficiální paint show pod hlavičkou APHA. Tradiční jarní show, nazvaná Wanted Color Show, se v letošním roce koná 25.5., a podzimní show, tedy Color Celebration, je naplánovaná na 28.9. 2019. Obě paint show jsou tzv. double pointed, což znamená, že ji rozhodují dva (dvě) rozhodčí, každý závodník je tedy dvakrát hodnocen. Body za první místa a další umístění se díky tomu, že to jsou oficiální závody, započítávají do bodového systému APHA, a tedy do celosvětového žebříčku a zisku dalších titulů APHA. To je jeden z hlavních důvodů, proč u nás paint show pořádáme.

Jaká je organizační náročnost těchto soutěží?

Na námi pořádané závody se vždy snažíme zajistit kvalitní rozhodčí. Pokud je to jen trochu možné, snažíme se, aby přiletěli rozhodčí přímo z USA. V letošním roce to bylo trochu komplikované, zvedla se cena letenek, takže pro první show jsme museli změnit původně plánované rozhodčí. Na Wanted Color Show dne 25.5. přiletí z USA Carol Morris a Cindy Gerardier. Požádat americkou asociaci, pokud chcete pořádat plnohodnotnou show s možností nabídnout veškeré třídy, je třeba několik měsíců předem. My se snažíme nabídnout běžně asi 70 disciplín. Samozřejmě ne všechny jsou vždy obsazeny, takže celkový počet jednotlivých tříd je běžně nižší.

Žádanka na show a rozhodčí ale nejsou zdaleka tím jediným, co je třeba zajistit. Asi nejdůležitější je mít sehraný tým lidí, kteří vždy vědí, kde je jejich místo a co mají udělat: hlasatele, ringstewardy, dekorovací tým a další. S potěšením mohu říci, že my na Wanted Ranchi takový tým máme a já jsem jim všem za jejich vždy skvěle odvedenou práci velmi vděčná. Stejně tak bychom se neobešli bez skvělých sponzorů. Na naše show máme již tradiční sponzory, za jejichž podporu bych jim chtěla moc poděkovat: firmy Modus, Premin, Sedlářství Karel Císař, Hidalgo-Shop, DNA, Eliott, sklárna Ornela, Sklojas a další.

Jak jsou tyto APHA soutěže navštěvované přímými účastníky?

O paint show, které pořádáme, je ze strany účastníků veliký zájem. V podstatě pokaždé jsou naše závody mezinárodní. Jezdí k nám nejen čeští závodníci, ale i z Německa, Polska či Slovenska. Všechny boxy míváme zaplněny. Rezervace se dělají již několik měsíců před show. A to nás opravdu těší, alespoň vidíme smysl své práce. Pravda je, že máme docela výhodnou polohu, jsme kousek od hranic s Německem, tamní závodníci to k nám blíž, než třeba účastníci z Moravy. Ti ale zase mají výhodu, že se na Moravě, konkrétně na Čeladné, každoročně koná paint show, kterou pořádá PHC ČR.

Jaké disciplíny nabízíte na vašich soutěžích?

Závodníkům se snažíme nabídnout maximum. Vypisujeme kolem sedmdesáti disciplín. Naším cílem je, aby si každý našel svoji třídu. Snažíme se podporovat i jednobarevné koně a mládež. V naší nabídce najdete jak kategorii Open, Green, Amateur, Novice Amateur, tak i Youth. A to pro barevné i jednobarevné koně. Stejně tak podporujeme mladé koně do dvou let, disciplíny Longe Line a In hand Trail vypisujeme jak pro profesionály, tak pro amatéry. K nejvíce obsazeným disciplínám patří kromě Halteru také  Showmanship At Halter, Trail, Western Pleasure. Nezapomínáme ani na aglické třídy, jako je Hunter Under Saddle, Hunt Seat Equitation a Hunter Hack. Kromě klasických technických disciplín se mohou účastníci těšit i na soutěže jako Reining, Ranch Riding, Barrel Race a Pole Bending. Kromě pohárů za první místa jsou jejich lákadlem i velmi hodnotné ceny od našich sponzorů.

Dáváte na APHA soutěžích možnost i soutěžícím na koních jiných plemen, než Paint horse?

V letošním roce bychom chtěli, jak už to u nás bylo i v minulosti, opět dát příležitost být ohodnocen americkým rozhodčím i jezdcům, kteří vlastní nebo jezdí koně jiných plemen. Jsou to tzv. all breeds třídy, do kterých se může přihlásit jezdec s příslušníkem jakéhokoliv plemene. Jediná malá nevýhoda této třídy je, že se umístění nezapočítává do žádného bodového systému APHA.

Pořádáte u vás na ranči i jiné akce, než APHA soutěže?

Pořádáním paint show je Wanted Ranch už dobře známý. Konají se tady ale i akce jiného druhu. Každoročně pořádáme výcvikové kliniky s rozhodčími z USA. Kliniku u nás měla třeba skvělá rozhodčí Jill Paxton, Jan Larsen, Kathryn Bogetta a další. Pod mým vedením tradičně pořádáme dvoudenní kurz pro roční a dvouleté koně, vedený jako příprava na show, letos konkrétně 13. -14. dubna. O tento kurz bývá veliký zájem. V letošním roce také pořádáme tradiční westernové hobby závody 20. července, které jsou letos poprvé součástí seriálu westernových hobby závodů "O zlatou podkovu", stejně tak se u nás koná 14. září i finále tohoto seriálu, který pořádáme ve spolupráci se Smiling Horse ranch Knínice a Ranch Herse Křižany u Liberce. Novinkou je nový seriál hobby závodů All breeds Working Equitation, jejichž finále se bude na Wanted Ranchi konat 10. srpna, a pořádá se ve spolupráci se SHR Knínice. Veškeré termíny najdete na facebooku Wanted Ranch a brzy také na nově rekonstruovaném webu.

 

Foto: archiv Wanted Ranch





reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE