Kauza SCHČT: Odvolací soud potvrdil neplatnost konference z 29.6.2016

ikonka

Tento týden uplynuly čtyři roky od „divoké“ zemské schůze Svazu chovatelů českého teplokrevníka, při níž se naplno vyhrotila situace kolem tohoto spolku. Pozdější celostátní konferenci z 29. června 2016 před nedávnem odvolací soud uznal za neplatnou.
25.04.2020 19:05  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB

 
Vrchní odvolávací soud v Praze rozhodl v druhé polovině února letošního roku ve věci žaloby o neplatnosti rozhodnutí orgánu spolku Svazu chovatelů českého teplokrevníka (SCHČT), jímž byla konference z 29. června 2016 v Humpolci. Potvrdil prvoinstanční rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích z 23. května 2019, který prohlásil za neplatná rozhodnutí přijatá na této konferenci SCHČT. Zhruba o měsíc později bylo vydáno písemné usnesení. 
 

USNESENÍ ODVOLACÍHO SOUDU NAJDETE ZDE (PDF)

Usnesení odvolacího soudu je pravomocné a je proti němu přípustné pouze dovolání. Navrhovatelé, jimiž byli Miloslav Perníček, Karel Růžička, Josef Kincl, Jaroslav Rédl, Josef Lysák, František Srnec, Václava Boušková a Michaela Kubištová, prostřednictvím internetových stránek www.schct.cz vyzvali předsednictvo zvolené na zmíněné konferenci, jejíž rozhodnutí byla soudem označena za neplatná, aby k věci zaujalo stanovisko a členské základně objasnilo, co hodlá s nastalou situací dělat. 
 
Oslovili jsme Jaroslava Staňka, který v současné době vystupuje jako předseda předsednictva SCHČT s dotazem, jak by podle zástupců druhé strany sporu mělo dění kolem svazu pokračovat. „Zvažujeme dovolání, jelikož soud sice rozhodl o neplatnosti konference, ale nerozhodl, kdo je statutárním orgánem spolku, jelikož předešlému předsednictvu vypršel mandát a tomu nově zvolenému zanikl mandát důsledkem zrušení rozhodnutí konference. Dle mého názoru tak bude muset soud určit, kdo je opatrovník a následně musí proběhnout konference, která zvolí nové orgány. – Teď je tedy podstatné, aby se soud vypořádal i s touto otázkou,“ řekl Jaroslav Staněk.
 
O nutnosti svolání konference hovoří Miloslav Perníček. „V tuto chvíli se nemůže schůzovat, ale až to bude možné, bylo by dobré se sejít i s druhou skupinou a najít nějaký kompromis. Určitě je potřeba, aby bylo zvoleno nové předsednictvo. Je jasné, že to již nikdy nebude jako dřív, ale bylo by škoda, kdyby značka SCHČT zanikla. Doufám, že jednou bude Svaz chovatelů českého teplokrevníka opět respektovanou organizací,“ konstatoval Miloslav Perníček.