Kateřina Vrbová: V Martinicích jsou stáje majitelům koní dál otevřené

ikonka

Jezdecký areál v Martinicích zůstal v průběhu vládou nařízených omezení ve standardním, avšak přeci jen v o dost klidnějším režimu. „Musím říci, že máme rozumné klienty, nebylo tedy nutné jim dávat nějaké striktní příkazy,“ říká Kateřina Vrbová.
26.03.2020 06:00  |  Autor: Pavlína Záhorová, Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB

 
Jak se s aktuální situací související s pandemií koronaviru Covid-19 vypořádali v jezdeckém areálu Equitana v Martinicích, na to jsme se zeptali Kateřiny Vrbové, která má kromě jiného na starosti tamní jezdeckou školu, privátní jezdecké lekce a ustájení soukromých koní.
 
„Naši a klienští koně jsou zde v poměru jedna ku jedné, deset našich a deset klientských koní. Stáje jsou standardně otevřené v nějakém rozumném režimu s tím, že personál nosí roušky, rukavice, klienti nosí roušky a nikdy ve stáji není víc jak pět lidí,“ popsala situaci Kateřina Vrbová. „Na jízdárně jsou pak vždy maximálně dva koně. S ohledem na klidovější režim to lze.“
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Lenka Sekaninová: CDI Brno zatím nerušíme, i když tuším, že to nepůjde

 
Z pohledu provozovatele areálu je takový režim možný v případě, že mají všichni k aktuálnímu dění respekt. „Musím říct, že máme rozumné klienty, nebylo tedy nutné jim dávat nějaké striktní příkazy. Navíc nám třikrát denně projíždí areálem policie, takže lidé vidí, že se to opravdu kontroluje. Hlavně tu však není nikdo nerozumný, co by nařízení nedodržoval,“ pokračuje Kateřina.
 
Také v Martinicích zaznamenali, že úplné uzavření některých jezdeckých areálů donutilo majitele své koně přestěhovat. „Jeden kůň se k nám přistěhoval právě z důvodu, že v předchozím areálu mu byl odepřen přístup ke koni. Úplný zákaz docházky majitelů do stáje je podle mě u sportovních koní nepřípustný, ve výsledku by to mohlo znamenat dva nebo tři měsíce s koňmi nepracovat. Z tohoto důvodu necháváme stáje majitelům otevřené. Ale skutečně je to na každém z provozovatelů, jak režim zabezpečí,“ říká Kateřina Vrbová a dodává: „Pokud by teď někdo volal a chtěl koně ustájit, přijali bychom ho, ale pouze v případě, že to bude alespoň na měsíc. Budeme si ovšem zjišťovat předchozí lokaci klienta. Předpokládám, že ti, co jsou v povinné karanténě, nebudou mít zájem stěhovat koně. – Ustájení koní na pár dnů, či dva týdny je nesmyslné a v podstatě bezúčelové s ohledem k nastalé situaci. Smysl to má pouze v případě delší prodlevy, kdy už koni majitel nemůže dát např. dvoutýdenní volno a musí s ním pracovat.“
 
Areál v Martinicích je také oblíbeným dějištěm mnoha sportovních akcí. Sezona měla odstartovat již v dubnu, zatím tomu však situace příliš nenasvědčuje. „S prvním kolem Českého skokového poháru úplně nepočítáme, ale přípravy na sezonu probíhají. Očekáváme, že dubnové závody neproběhnou, nicméně chceme být připraveni, až se zase vše otevře.“
 

PSALI JSME: Jitka Prach Opatrná: V areálu je stovka koní. Musíme se o ně postarat

 
Redaktoři Jezdci.cz oslovili provozovatele hned několika areálů – jak těch, které své brány zcela uzavřeli i majitelům ustájených koní, tak těch, co jsou pro majitele koní či jimi pověřené osoby stále otevřené. Mnozí si mezi sebou vzájemně vyměňují zkušenosti. Každé jezdecké středisko však má trochu jiné možnosti a podmínky, i proto je potřeba ve všech jezdeckých centrech postupovat individuálně, což uvedla již před týdnem i Česká jezdecká federace. 
 
„Režim fungování komerčních stájí plně v kompetenci provozovatelů stájí, kteří mohou / nebo dokonce musí ve svém areálu nařídit taková opatření, aby ochránili zdraví svoje a svých zaměstnanců, tedy mohou například stanovit kolik osob se smí v areálu naráz pohybovat, případně areál pro všechny ‚cizí‘ osoby (tedy i majitele koní) plně uzavřít, pokud jsou schopni zajistit plnou péči o zvířata, včetně jejich pravidelného pohybování (kolotoč, výběhy apod.). Takové rozhodnutí je každý majitel koně povinný při vyhlášeném stavu nouze strpět,“ uvedli zástupci České jezdecké federace ve svém doporučení k zajištění péče o koně při zákazu volného pohybu osob.
 
Ilustrační foto archiv JS Equitana Martinice